Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

O schema asemanatoare am folosit pebtru a repara o bricheta cu arc electric adaptata la 3.7v in loc de acel ci am facut un oscilator cu 2 bipolari care comanda cei 2 mosfeti. Tot ansamblul fiind cat o cutie de chibrit dar am pierdut elemente din carcasa si stau cu ea si acuma pana oi gasi o bricheta stricata de genu asta unde sa incadrez tot montajul. 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut baieti,este prima data cand postez pe acest site,sper sa fii nimerit bine,am tot auzit de asomator electric dar nu am vazut unul,anul trecut a cumparat un vecin si l-am vazut in actiune,unul artizanal cumparat de pe olx,fiind electronist l-am desfacut,un simplu transformator cu secundarul modificat,scoate pe furca 69 volti,am citit mai multe despre asomatoare si curentul ideal 60-80 volti undeva la,sunt curios daca transformatorul de mai jos este suficient pentru alimentare,de restul mai voi ocupa eu,cabluri manere cutie si toate cele,sau daca aveti anumite exemple,am mai gasit unul pe olx de la un ups,220v la 220v separator,daca vreau sa ii dau jos voltajul ii pun un regulator de tensiune sau modific secundarul?

https://tor-online.ro/produse/243-transformatoare/823-transformatoare-de-la-230v-la-115v/26386-transformator-de-la-220v-la-110v-de---50w--tc50-tip-autotransformator.html

Acesta este transformatorul, mulțumesc anticipat.

Editat de ClaudiuG
Greseli
Link spre comentariu

Dacă traful e capabil să mențină 50-60V la un curent de minim 500mA, se poate folosi.La primul asomator construit, una din conexiunile dintre fir și un cui al furcii asomatorului s-a smuls accidental după un timp și cel ce folosea asomatorul nu a observat.Conexiunea fiind securizată cu ceva poxipol, la o verificare vizuală părea OK, dar când conectam un bec de veioză la furcă, acela nu se mai aprindea deloc, tensiunea masurată pe furcă scăzând sub 20V.Cu toate astea, incă se putea asoma cu el, deși practic curentul maxim era drastic limitat fiindcă trecea prin rezistența de izolație a poxipolului, nu direct metal pe metal.Respectivul mi-a spus că a observat că porcii nu mai ,,cădeau secerați,, ca la început, ci se vedea că efectul ers atenuat.M-am și mirat că incă mai reușise să asomeze în astfel de condiții... 

Ulterior am schimbat sistemul de conectare dintre fire și cuiele asomatorului, astfel că acel incident nu s-a mai repetat.

Link spre comentariu

Ok,eu fac si pack-uri de celul 18650 pentru diverse aplicatii,deci bateriile si bms am,o sa studiez pe acest forum sa vad de ce mai este nevoie,am gasit si ceva pe AliExpress,o sa las un link pentru o parere

https://a.aliexpress.com/_m00F0yi

https://a.aliexpress.com/_mKislry

Mulțumesc anticipat!

Editat de ClaudiuG
Adaugare
Link spre comentariu
Acum 11 ore, ovigane a spus:

Merge și cu baterie de 12v cu plumb , dacă dorești sa nu complici treaba cu BMS . Nu recomand nici una din variantele din linkurile prezentate, devine prea complicat, recomand schema simpla expusa  de Validae la începuturile acestui topic.

Eu deja am am o baterie 3s 3p 18650 6 amperi sudata in puncte cu bms pe ea,pentru un proiect pe care nu l-am mai terminat,bms discharge rate mare ca si bateriile,din pacate nu detin piesele de mai sus de la inceputul postarii pentru a face circuitul pe o placa de test dar am invertorul de 150w la 12 v de pe aliexpress si mi se pare gata facut ,intrebarea mea este daca mai am nevoie de ceva pentru a face functional asomatorul sau mai este nevoie sa adaug ceva,am de gand sa folosesc iesirea de 110v,(la descriere zice ca functioneaza la 50 hz)eventual alaturi de un variator de tesiune pentru a o modifica la 50-80v cat am eu nevoie si un  voltmetru cu display in cutie sa o vad in timp real,mulțumesc si astept parerile dumneavoastră!

Editat de ClaudiuG
Edit
Link spre comentariu

Nu folosi variator, practic nu ai nevoie de reglarea tensiunii.Orice tensiune între 60-120V dă rezultate bune.Când faci asomator cu acumulatori e mai avantajos să scoată o tensiune ceva mai mică de 110V, astfel e mai mic consumul invertorului.În plus, o tensiune inițială mai mare va tinde să scadă mult în sarcină, țesutul muscular fiind un bun conducător de electricitate.Eu am făcut teste cu asomatoarele pe bucăți mari de carne de porc, curentul prin țesut trecând ușor de 500mA la o tensiune de ieșire de circa 70V.

Mare atenție la frecvența semnalului, să nu depășească câteva sute de Hertzi, eu am testat până la 200Hz, dar recomandabilă e frecvența de 50-100Hz.Unele kit-uri de invertoare vândute de chinezi au frecvențe mari, de zeci de kHz și nu sunt eficiente la asomare, provocând doar arsuri locale.

Link spre comentariu

Deci am tot ce este nevoie,o sa cumpăr dupa masa o cutie de la Dedeman si ma apuc de treaba,o sa va tin la curent cum merg lucrurile si dupa ce il finalizez o sa pun cateva poze,o sa adaug si ventilator pentru o racire mai buna,multumesc inca o data pentru toate detaliile tehnice.

Link spre comentariu

Dacă vrei invertor de frecvență înaltă pe ferita, trebuie sa pui după el un formator de impulsuri de frecvență joasa, va rezulta forma de unda ca în pozele atașate. Eu folosesc 50..100Hz la electrozi. Pe oscilograma în sarcina se vede o mica componenta de frecvență înaltă, adică filtrajul frecventei înalte de aproximativ 35khz începe sa nu mai fie eficient suta la suta. Acest filtraj imperfect nu e un factor deranjant la asomare. De acord cu Validae ca nu ai nevoie de variator, poți încerca acel invertor de pe aliexpress, cred ca ar merge. 

Screenshot_20230929_194633_Loto OSC.jpg

Screenshot_20230929_194624_Loto OSC.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, ovigane a spus:

Dacă vrei invertor de frecvență înaltă pe ferita, trebuie sa pui după el un formator de impulsuri de frecvență joasa, va rezulta forma de unda ca în pozele atașate. Eu folosesc 50..100Hz la electrozi. Pe oscilograma în sarcina se vede o mica componenta de frecvență înaltă, adică filtrajul frecventei înalte de aproximativ 35khz începe sa nu mai fie eficient suta la suta. Acest filtraj imperfect nu e un factor deranjant la asomare. De acord cu Validae ca nu ai nevoie de variator, poți încerca acel invertor de pe aliexpress, cred ca ar merge. 

Screenshot_20230929_194633_Loto OSC.jpg

Screenshot_20230929_194624_Loto OSC.jpg

Da,dupa ce am primit raspunsul mi-am dat seama si am citit ca invertorul scoate AC la 20 khz ceea ce doar va arde zona in loc sa asomeze din cate am inteles eu,daca imi puteti da un exemplu cum sa dau frecventa jos o voi face,am mai gasit ceva ce este interesant acest adaptor care merge la 50 khz 12v dc to 12 ac.

https://a.aliexpress.com/_mM8QAsS

Care scoate din Dc-> Ac si dupa un transformator din targ care scoate 220-12 dar eu ma leg la 12 v, din ce a zis domnul Vali peste 40w, apoi sa vad cum dau jos din voltaj pentru a ajunge la 80-110 este o idee buna?

Sau daca nu o sa comand toate componentele de pe net si o sa copiez produsul dansului,astept raspuns de la dumneavoastră, mulțumesc!

Din pacate eu nu stiu sa construiesc dupa schema asa ca o sa ma duc la altcineva sa imi faca una ca exemplu  sau cumpar de la cineva de aici(daca doriti desigur) si dupa o copiez eu,o învăț si o inteleg, eu fac electronică ca hobby si pasiune deoarece am învățat in liceu,dar eu am alt job din alt domeniu.

Editat de ClaudiuG
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut baieti,am inceput sa construiesc asomatorul de porc pe baterii,fiind primul proiect pe board si asteptand sa vina componentele din China plus un traf mic stricat mi-a luat ceva sa il pun la punct,am facut identic schema pe care o are Validae in prima pagina,dar am si eu o nelamurite,am facut rost de un traf de ups de 700w cu priza mediana 450VA,intrebarea mea este următoarea:se schimba valorile rezistentelor sau componente de pe placa?.Folosesc ca finali 2 IRFZ44n,in rest placa este identica dar traful meu fiind mai mare sunt curios daca mai este nevoie sa schimb valorile rezistentelor,folosesc to 4047 IC,o sa fac proba dupa ce primesc un raspuns cu 8.4V si 12V,formate din celule 18650(4 celule 2s2p si 3s2p

Multumesc anticipat,o sa pun mai jos link cu cateva poze.

https://uploadnow.io/f/qFc7DPb

Link spre comentariu

Cam mare traful, am și eu unul asemănător și voiam să-l fac tot asomator, dar am renunțat din cauza consumului mare.

În principiu nu trebuie schimbat nimic, dar uneori trebuie modificate înfășurări la traf.Asta în limita posibilităților, fiindcă dacă e impregnat în rășină nu merită să-l mai desfaci...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări