Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

• Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc , am gasit niste transformatoare tip drosel de la lampi, ele sunt inguste de 4,1/2,6/6 cm H,l,L,si sectiune miez 1,3/6 cm deci 7,8 cm^ si cantareste fara bobinaj ca era ars 420 grame

Se poate folosi doar jumatate de traf cu solutia data de dumneavoastra si iese un lucru micut 

Eu am probat inainte de a monta totul in carcasa si intra perfect acest trafo 

Problema e bobinajul ca nu am sarma dar as incearca si varianta aceasta sigur  merge bine

As mai avea o varianta sa produc unda sinusoidala pura cu doar un microcontroler Pic , 2 mosfeti si transformatorul dar nu  am Pic si incerc sa i fac codul ptr un Attiny13

Asta cand o mai fi timp

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara , am reusit sa desenez schema.

Prima dată  când am postat schema am avut o greseala , pinul 7 de la 555 a ramas in aer si am adaugat si un mic filtraj pentru eliminarea parazitilor in grilele mosfetilor. Scuze , asa e cand lucrezi in graba . 

Rog un moderator sa stearga tot ce nu e necesar din postarile anterioare ca sa ramana topicul curat.

La acest invertor nu se incalzesc mosfetii deloc ,foarte putin transformatorul dupa destul de mult timp cu sarcina de 100w. Eu am incercat cu miezuri U+U dar curentul absorbit era mare, nu am avut miezurile corespunzatoare , am bobinat unul de sursă în comutaţie si mergea ok dar era un pic mai mare si nu iesea cablajul ingust ca sa-l folosesc intr-o carcasa cat de cat acceptabila ca marime.

Referitor la culoare feritei ,cel de culoare verde ajuta invertorul sa consume cu 300mA mai putin . Cand am specificat culorile miezurilor de ferita cred ca era mai bine sa spun a nu se folosi miezurile de culoare galbena.

Spor la construit.

O seara buna. 

Schema asomator portabil.pdf

Link spre comentariu

Topicul e inițiat de mine, nu trebuie să se supere dacă am făcut puțină ordine.A fost nevoie pentru a corecta atașamentul cu schema inițial greșită și a asigura o continuitate postărilor tale.

Referitor la tipul de tor folosit la traful invertorului, cele galbene de care se plângea @ovigane că i se încing se folosesc doar la bobine de antiparazitare EMI. Fiecare culoare la toruri specifică domeniul de frecvențe de lucru. Eu cred că voi încerca să fac traful invertorului (și) pe un miez de sursă în comutație.

Edit:

După ceva examinare atentă a schemei, am văzut că ai uitat să conectezi în schemă pinii 4 și 8 ai lui 555 cu plusul acumulatorilor. E bine de știut pentru cine ar încerca schema și ar vedea că nu convertește cei 90Vcc în alternativ...

Link spre comentariu

Îmi pare rău dacă am supărat moderatorul astfel încât sa îmi șteargă și în plus sa îmi editeze postările nesterse. Ii mulțumesc ca m-a inspirat sa construiesc un asomator optimizat din punct de vedere al consumului și eficientei. Ma bucur enorm ca am inspirat și eu pe alți colegi sa obțină rezultate similare prin studiu și munca de experimentare adevărată. Am încercat și varianta de invertor pe ferita cu exact aceeași schema postata de mine anterior pentru trafuri ferosiliciu mici ( mărind frecvența cd4047 la 50kHz ) apoi folosind inca un cd4047 pentru pilotarea cu 100Hz a formatorului de unda de la ieșire. Merge impecabil, chiar dacă mosfeturile se încing la sarcina mare ( necesita radiator). Ma gândisem și la varianta de asomator fără transformator, multiplicand direct tensiunea a 3 celule li ion și formând impulsuri la ieșire, însă nu am experimentat-o încă. 

Editat de ovigane
Link spre comentariu

Nu e vorba de nicio supărare, am şters doar ca să nu rămână o pauză mare între postările lui @mani.Mai ales că postase iniţial schema cu greşeli, pe ultima am semnalat-o în ultima postare.

Referitor la postarea editată, mi s-a părut cam ,,la mişto,, chestia cu ,,e bun la asomat porci, păsări, papagali, etc...,,

Pe bune, aici vorbim de asomarea papagalilor ? Cine naiba asomează papagali ?

Postările utile nu au fost niciodată şterse, sau modificate, dar în rest nu aş vrea să ajungă topicul ăsta un soi de Bodegă.

Link spre comentariu
Acum 20 ore, validae a spus:

. Eu cred că voi încerca să fac traful invertorului (și) pe un miez de sursă în comutație.

Am eu miezuri mai mici de ATX, EI28. Au fost si pe la donatii dar nimeni nu a fost interesat, de fapt incurca faptul ca erau cu predare personala.

Link spre comentariu

Multumesc de ofertă, dar am o multitudine de surse defecte sau recuperate, de pe care să iau un miez, poate chiar să folosesc traful ca atare.La serviciu mă ocup și cu depanarea de aparatură electronică de siguranță feroviară....printre altele.Fiindcă am rămas din ce în ce mai puțini și trebuie să facem din ce în ce mai multe...

Link spre comentariu

Eu nu am folosit schema de invertor Mazzilli ci am făcut invertorul simplu LC rezonant, grilele sunt cuplate direct în drene fără acele diode și rezistente care asigura limitarea tensiunii pe grile. La alimentare de 8.4V se poate face asta pentru ca mosfeturile rezista fără probleme, am masurat Vdd=50Vpp, însă la 12V de exemplu tensiunea pe grila depășește lejer Vgs maxim admisa și tranzistoarele se străpung.

Totuși, indiferent de varianta de ZVS (Mazzilli sau LC simpla), exista posibilitatea ca mosfeturile sa se ardă în doua situatii: 

1. La variații bruște de sarcina. De exemplu, odată am redus foarte mult filtrajul pe ieșire, dorind sa adaug și o componenta mică de HF la semnalul de 50Hz, astfel circuitul mergea bine dar câteodată crăpa. 

2. La aplicarea prea lentă a alimentarii, caz în care rămân deschiși ambii mosfeti. Nu am avut astfel de caz evidențiat clar, însă filtrajul mare pe alimentare+ contact imperfect la întrerupător pot provoca situația asta. Flitrajul din schema lui @mani fiind mic, nu cauzeaza astfel de situatie periculoasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări