Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asomator electric portabil (cu acumulator)

validae

Postări Recomandate

• Răspunsuri 250
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Asa și eu, am încercat zeci de variante și peste 10 miezuri. Nu știu cum am nimerit un miez campion de la un filtru rețea de la un monitor CRT mare. Asta are un consum foarte echilibrat cu sarcina. Miezul e mai mare decât cele uzuale și abia a încăput în porțiunea groasa a țevii mânerului.  Contează foarte mult si câte lițe pui în paralel la primar și secundar, și câte spire pui în primar, am făcut probe cu 2 pana la 8 spire primar și în cazul meu a mers cel mai bine cu 5+5 spire multifilare.La 2 spire consumul a crescut la 7A și peste

Editat de ovigane
Link spre comentariu

Am observat ca feritele dure au nevoie de intrefier de cel putin 2mm si cel mai bine functioneaza cu inel din ferita moale care au culoarea grii ca mina de creion

Formatorul de unda dreptunghiulara  e o punte H cu patru mosfeti comandata de un 555

Aveti ceva mai simplu pentru de AC

As incearca cu o mediana in secundar 100-0-100 volti si numai cu 2 mosfeti poate iese montajul mai mic si se schimba ceva parametrii 

Link spre comentariu

Formatorul meu de unda are doar 2 tranzistoare. Campionul meu a folosit tranzistoare bipolare comandate de multivibrator astabil cu tranzistoare, nu avusesem atunci mosfet la 400V și nici CD4047. As dori sa precizez ca termenul de Campion se refera doar la ce am comparat cu asomator cu fir la rețea și cu asomatorul la găleată prezentat de mine anterior, nu a fost comparat cu produsele de firma prezentate în postări. Termenul a fost preluat de la măcelarul meu pe baza a ce asomatoare a testat el.  Menționez ca apreciez designul deosebit și eleganta execuției în asomatoarele prezentate de nik. Nu am dorit sa ofensez sau sa denigrez pe nimeni. 

Link spre comentariu

Probá física nu pot face inca ca nu e terminat si nici nu as avea pe ce , doar asa  cu apa sarata

Osciloscop nu am poate fac rost de unul mic pe parcurs

Primarul la mine e de 12 + 12 spire, secundarul de 150 spire 

Cu mai putine spire in primar creste consumul

Nu am un nivel de electrónica bun ,poate cei care sunt cu pregatire in domeniu ne pot lamuri cu vreo schema si sfaturi

Link spre comentariu
La 05.12.2020 la 21:02, validae a spus:

Schema de principiu folosită e cea de mai jos, la mine tranzistorii fiind IRF3205.Dar pot fi abolut orice mosfeţi cu tensiunea de lucru de minim 50V, preferabil cât mai mare, fiindcă autoinducţia înfăşurărilor îi poate străpunge.

irfz.jpg

Link spre comentariu

Salutare, 

Mă alătur și eu acestei discuții deoarece am văzut într-o postare mai veche pe cineva întrebând dacă se poate folosi un "mini invertor" din China (300W). Răspunsul e da, se poate.

Am lucrat câteva luni la un astfel de asomator portabil (așteptând după anumite componente) însă nu am postat deoarece am vrut să îl încerc "pe viu".

Principalele componente ale acestuia sunt: 

• O baterie Li-Ion de 12V, alcătuită din elemenți Samsung recuperați dintr-un acumulator de bormașină. (acumulatorul inițial era de 18V)
  • Un transformator 220/2x12V - 3A, de aproximativ 36W
  • Un invertor de 300W, cu ieșire 12V - 0 - 12V
  • Un modul de încărcare pentru acumulator, deoarece încărcătorul pe care îl folosesc este de la un laptop, cu ieșirea de 15V
  • Un regulator de tensiune, pentru reglarea tensiunii de ieșire la electrozi (până acum a fost folosit fără regulator, tensiunea de ieșire la electrozi fiind de 220V cu bateria plină)
  • Cutie legături IP 56 (am încercat pe cât posibil să păstrez un IP cât mai înalt, montând garnituri la mâner și potențiometru, având în vedere experiența cu unul dintre porci care a fost sacrificat în plină ploaie)
  • Furca confecționată din țeavă PPR Ø 20, cu electrozi din bară de inox Ø6 foarte bine ascuțiți (pentru a evita riscul de atingere a electrozilor am acoperit zonele de posibil contact cu politub Ø6 și termocontractibil)
  • Cablu MYF 2x1,5mmp cu o lungime de 10m

Până acum a fost "testat" pe 3 porci, cel mai mare având 250kg urmând ca in viitorul apropiat să fie "testat" cu nou "upgrade" (regulatorul de tensiune).

L-am supus și la un test de anduranță conectând pe ieșirea acestuia un bec de 100W. Bateria a reușit să îl mențină aprins timp de aproximativ 25 minute, tensiunea scăzând de la 220V la aproximativ 180V.

În continuare las atașat câteva poze cu rezultatul obținut:

https://freeimage.host/i/HIBLV5P

https://freeimage.host/i/HIBLMdB

https://freeimage.host/i/HIBLEgV

https://freeimage.host/i/HIBL10Q

https://freeimage.host/i/HIBLWe1

https://freeimage.host/i/HIBLXmF23

5

Link spre comentariu

Felicitări pentru realizare, e frumos montajul. De ce dorești sa reglezi tensiunea, cum corelezi tensiunea (sau curentul) cu kilogramele purcelului? Încă nu am primit răspuns la întrebarea asta. Eu injectez în electrozi un curent de 0.2A pana la maxim 0.7A (în funcție de sarcina)  și nu am nici un reglaj. Cu ce ajuta reglajul?

Am început sa ma uit și pe forumul unguresc însă sunt extrem de dezamăgit de ce am văzut acolo. De exemplu asomatorul caramida de mai jos e bun pentru ca in cazul in care nu functioneaza poti lovi purcelul direct in cap cu el și atunci paralizează sigur.  Sunt convins ca asomatorul tău merge ireproșabil. Eu zic sa îl lași asa cum e.  Screenshot_20221223_163739_YouTube.thumb.jpg.8925b31862422f7ed9f95b3a1b2b0901.jpg

Link spre comentariu

Mulțumesc frumos!

Treaba cu reglajul tensiuni nu a fost întocmai o necesitate(am făcut-o deja). La fel cum am spus și mai sus, și-a făcut treaba foarte bine și la 220V.  Nu m-am gândit neaparat la un raport între mărimea porcului și tensiunea de ieșire a asomatorului. M-am gândit strict la ce zicea Ohm cu ceva timp în urmă; Scade tensiunea, crește curentul și invers. Ei bine s-a și întâmplat acest lucru, obținând la ieșire cu o sarcină de 50W un curent aproape triplu față de ce era la 220V.

După câteva "experimente" făcute, am observat încă o posibilă îmbunătățire referitor la eficiența și consumul de energie din acumulatori. Cu cât tijele sunt înfipte mai adânc în ceafa animalului, cu atât scade tensiunea și mai mult, ajungând la câțiva zeci de V. Intenționez pe viitor să las doar o suprafață semnificativ mai mică de contact, acoperind aproximativ 80-90% din suprafața electrodului cu termocontractibil și lăsând doar 1-2cm la a vârfuri.

Referitor la asomatorul "cărămidă", nu știu cât "user friendly", și aici gândindu-mă doar la greutatea acestuia. Nu l-am cântărit pe al meu dar cu siguranță are peste 2kg. Eu personal când am construit furca am încercat pe cât posibil să o fac cât mai ușoară pentru a putea lucra mai ușor cu ea și a nu exista posibilitatea ca animalul să se zbată și aceasta să iasă.

P.S: Având în vedere că pentru un om e suficient un curent de doar 30mA pentru a-și pierde cunoștiința, când vorbim de sute mA cu siguranță e suficient și pentru porc, dacă luăm în considerare faptul că electrozi fac contact direct cu mușchii (ceafa).

Link spre comentariu

Ultimele asomatoare construite de mine au fost concepute să dea 70-80V/500mA şi s-a dovedit că funcţionează bine.

Fiindcă electrozii sunt înfipţi foarte aproape de creier, nu e nevoie de o tensiune mare (150V-200V) ca la asomatorul cu electrozi aplicaţi.Având de ridicat o tensiune mai mică, a scăzut şi consumul din acumulatori, la circa 2,5A pentru o sarcină de 500mA la electrozi.Astfel, am pus doar doi acumulatori 18650/2Ah înseriaţi în loc de varianta 2S-2P, scăzând costul iniţial şi greutatea aparatului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări