tly Postat Decembrie 4, 2020 Partajează Postat Decembrie 4, 2020 Buna ziua, Am o problema cu o centrala Ariston Genus 24ff - are "ceva ani" adunati de functionare dar in care nu am avut probleme cu ea chiar si in zilele in care au fost variatii mari de tensiune. Problema a aparut acum mai mult de o saptamina in urma: fiind in apropierea am observat ca se restarta - mi-a atras atenta sunetele releelor. Am scos centrala dn priza, am lasat-o vreo 5 minute, am pus-o sub tensiune. Fenomenul cu restart-ul s-a manifestat din nou. Am scos-o din nou din priza, am lasat-o cam 15 minute, am pus-o din nou sub tensiune, dar dupa initializarea dispay-ului a dat eroare 302 - "eroare comunicatie cu placa de baza". Eroarea 302 s-a rezolvat cu ajutorul unui domn foarte amabil din Bucuresti - ii multumesc si pe aceasta cale - prin schimbarea condensatorilor electrolitici de filtraj de pe placa de baza. Din pacate, dupa 7 zile problema cu restartul repetat s-a manifestat din nou. Am scos-o din nou din priza si am lasat-o in pace cam 3-4 ore. La punerea sub tensiune si-a reluat functionarea normala. In ambele cazuri centrala era "in asteptare" - nu apa calda sau caldura. In momentele cind s-au intimplat cele descrise n-am observat variatii de tensiune. Repetarea fazei cu restartul ma face sa trag concluzia ca nu am ajuns si rezolvat sursa problemei. Am inspectat cele doua placi electronice din centrala. Nu mi-a sarit nimic in ochi. Urme de utilizare normala. Ceea ce mi-a atras atentia si link-uri catre imagini ar fi: - un condensator SMD cu un punct (n-am idee daca e un marcaj in forma de V sau altceva) link: https://imgur.com/a/qG6L1KG - un grup de condesatori. link https://imgur.com/a/AdlSfD4 - releele. link https://imgur.com/a/97AMa0V - o dioda: banuiesc ca e de comutatie si asigura trecerea la alimentarea pe super-condensator cind apar caderi de tensiuni; dar pe aparatul de masura nu-mi da nimic. link: https://imgur.com/a/u0DJ9EY - un "strap" pe placa - inainte de a schimba condesatorii am facut citeva poze "sa fie acolo"; l-am observat doar cind am studiat din nou pozele; nu-mi aduc aminte sa-l fi refacut dar nici nu l-am vazut in nici o imagine de la placile de acelasi tip scoase la vinzare pe site-urile de profil; nu cred ca poate fi o cauza a problemei. link: https://imgur.com/a/awaUeTj E un defect "murdar": intrucit nu stiu ce anume a dus / duce la acel restart si n-am idee in ce conditii apare astfel incit nu pot sa le recreez pentru a verifica daca am scapat sau nu de el. Multumesc anticipat pentru orice info sau sugestie. Link spre comentariu
tly Postat Decembrie 6, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2020 Deci, a 3-a "tura" de restaturi... urechea ciulita + nasul in vint. Se pare ca - sa folosesc un termen - am fost "trollat": https://imgur.com/a/qpXXeAT Nu bag mina in foc ca "s-a rezolvat" - dar "exista o ezplicatie": celelalte device-uri ce sunt prin prize au surse cu alimentare 110 -230V si nu simt caderile de tesiune; centrala e pe 220V vechi. ---- Deocamdata inca urmaresc cum se comporta si incerc sa inteleg ce a dus la situatia respectiva, Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 6, 2020 Partajează Postat Decembrie 6, 2020 Cred ca vorbesti si te intelegi singur!Ce-i cu "trollarea"?Piese din centrala sau ceva anexe? Link spre comentariu
tly Postat Decembrie 6, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2020 (editat) 1 hour ago, BRANCA said: Cred ca vorbesti si te intelegi singur!Ce-i cu "trollarea"?Piese din centrala sau ceva anexe? In imaginea din mesajul anterior sunt conexiunile cablurilor electrice din doza de unde se alimenta centrala. In partea de sus, negru complet, este un "fost" conector Wago ( initial era tot gris ca si ceilalti care se mai vad prin imagine). Pentru moment concluzia mea ar fi ca: din cauza caderii de tensiune pe rezistenta de contact din doza, centrala era sub-alimentata - sub 180V cred. Fiind sub-alimetata, a aparut fenomenul cu restart-ul. Initial, sub-alimentarea + condensatorii imbatriniti au "micsorat" capacitatea de alimentare a placii de baza ceea ce a dus la eroarea 302 initiala. Schimbind, condensatorii, 302 a plecat dar au ramars restarturile - acestea nefiind datorate pieselor din centrala asa cum credeam. ------- "Trollat" in sensul de pacalit: am masurat tensiunea de alimentare pe centrala in functionare - 234-236 V / 50 Hz. "urechea ciulita + nasul in vint"": am auzit sfiriitul si am simtit mirosul specific de conductor "ars" - doza fiind intr-o camera alaturata. Toate cele bune. Editat Decembrie 6, 2020 de tly Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 (editat) Judecand dupa imagini, restartarea centralei era cel mai putin rau din cele cate se puteau intampla. Totusi ce e curios, ca pe acel circuit erau cel putin inca 2...3 consumatori. La nici unul nu s-a observat contactul ala prost? Sigur ceilalti erau de putere mai mare, altfel doar cu centrala in consum, clema aia nu se schimba asa tare la fata. Parca ma bucur ca la mine nu am folosit pocnitori din alea, ci am torsadat si cositorit legaturile...mie imi place mai pe natural, mai ca la tara. Editat Decembrie 7, 2020 de doru3160 Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Doru.In mod cert pocniturile alea se datoreaza unor consumatori mai mari.Centrala era "ultima picatura" de consum care apleca balanta...Ai dreptate cu legaturile.Am gasit legatura in tabloul vechi,ceausist,slabita dupa 2-3 ani.Legatura facuta de mine,cu surub strangere,perfect.Da' dilatarile termice,la consum mare,au facut chestia asta! In doze,tot asa ca si tine,am torsadari. Link spre comentariu
valivoi Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 Domnilor lucrez in sistem industrial numai cu torsadari fara cositorire pe o lungime de minim 4-5 cm si plierea legaturii de la jumatate la 180 grade, izolare cu banda izoler pvc minim 3 straturi si pana acum in 22 ani nu am avut nici o legatura incalzita. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2020 Partajează Postat Decembrie 7, 2020 (editat) Da da-i mai frumos cu cabluri cositorite in pipa de cositorire si apoi pus varnis termoretractil peste. In cazul cablurilor litate folosite de mine a fost chiar obligatorie cositorirea. Daca iti permiti si varnis termo cu sigilare ermetica e si mai bine. PS: niciodata nu am avut incredere in conexiunile de genul acela. Contactul chiar daca este strins elastic de clema si deci se pastreaza indiferent de temperatura, totusi este un contact punctiform pe muchia unei table. Editat Decembrie 7, 2020 de sesebe Link spre comentariu
tly Postat Decembrie 8, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 8, 2020 (editat) Am sa incerc sa profit de experienta voastra in domeniu si am sa va intreb cum procedati cind trebuie conectati conductori de aluminiu cu conductori cupru ? Editat Decembrie 8, 2020 de tly Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 8, 2020 Partajează Postat Decembrie 8, 2020 Tly.Daca se rasucesc ambii conductori, in timp,se oxideaza unul din metale.Suplimentar ar trebui un conector metalic cu surub. Link spre comentariu
doru3160 Postat Decembrie 8, 2020 Partajează Postat Decembrie 8, 2020 1 oră în urmă, tly a spus: cum procedati cind trebuie conectati conductori de aluminiu cu conductori cupru ? In cel mai rau caz...dar ai inteles ideea. Link spre comentariu
Gheorghe Alexandrache Postat Iunie 19, 2023 Partajează Postat Iunie 19, 2023 buna ziua am avut o problema cu cadere de tensiune (electrica sa) si a aparut 302 si 307 am schimbat toti condensatorii de pe PCB si sa rezolvat succes sa avem o zi buna Multumesc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum