Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine ma ajuta la legare corecta tablou ?

Alexium

Postări Recomandate

Deci asta vroiam sa știu. Din Suprasarcina pleaca Nul si Faza in RCBO uri fara a mai trece prin primul RCCB. Iar cand ajunge la RCBO uri este facut busbar la Faza si Nul pe jos si sus pleaca spre consumatori ( in ideea ca pun mai multe )

Editat de Alexium
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Alexium

15

• Stefan

5

• BRANCA

3

• elmar

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

O întrebare...ce este acea chestie desenată de tine mov în ultimul desen postat?

Cumva este o ”tratare a nulului” sau ce?

Poți să iei nulul și faza și din primul RCCB( sau nu ... depinde cum te decizi tu) dar nu o să ai decât o protecție diferențială una după alta ...pentru că RCBO are protecție diferențială și la supra sarcină ...pe când RCCB este doar o protecție diferențială ...fără alte protecții! 

Totuși ar trebui să fii atent la cum conectezi nulul și împământarea  la PEN...că ai putea rămâne fără protecție diferențială ...și degeaba mai folosești atâtea ”siguranțe” scumpe...poți fi oricând electrocutat dacă nulul de la distribuitor pățește ceva...se întrerupe sau mai rău ...primește faza.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, elmar a spus:

O întrebare...ce este acea chestie desenată de tine mov în ultimul desen postat?

Cumva este o ”tratare a nulului” sau ce?

Poți să iei nulul și faza și din primul RCCB( sau nu ... depinde cum te decizi tu) dar nu o să ai decât o protecție diferențială una după alta ...pentru că RCBO are protecție diferențială și la supra sarcină ...pe când RCCB este doar o protecție diferențială ...fără alte protecții! 

Totuși ar trebui să fii atent la cum conectezi nulul și împământarea  la PEN...că ai putea rămâne fără protecție diferențială ...și degeaba mai folosești atâtea ”siguranțe” scumpe...poți fi oricând electrocutat dacă nulul de la distribuitor pățește ceva...se întrerupe sau mai rău ...primește faza.

Da, tratarea nulului. Este făcută bine? E de fapt din TN-C in TN-C-S ?  Dar daca fac împământare buna si se întrerupe PEN sunt bine? 

Link spre comentariu

Dacă toate cele patru fire fac contact comun...adică acea piesă unește cele patru fire ...da ...e bine!Dar împământarea trebuie să fie facută bine ...nu cum fac unii, leagă acel fir de împământare la ceva metalic care e îngropat în pământ și gata!Cred că știi cum se face o împământare bună ....dar dacă ești la bloc, trebuie să folosești ce ai acolo...și de cele mai multe ori nu există împământare cum trebuie ...și atunci, degeaba folosești siguranțe diferențiale ...te poți curenta oricând la atingerea părților metalice ale aparatelor electrice aflate sub tensiune.

La bloc ...mulți folosesc PEN ca și împământare ...la întreruperea acestuia ...toate aparatele electrice au faza și pe împământare(respectiv ...carcasa aparatelor electrice) ...iar siguranțele cu protecție diferențială nu vor ”sări”!

Link spre comentariu

Nu pricep de ce tratarea PEN-ului este treaba ta, aia nu trebuia sa fie facut in cofretul distribuitorului si tu sa pleci spre casa cu cele 3 fire. Daca tu iti faci impamantarea corecta si se intrerupe PEN-ul esti bine, ba chiar e cam musai sa faci asta daca nu ai alte metode de protectie la lipsa PEN.

Link spre comentariu
Acum 6 minute, elmar a spus:

Dacă toate cele patru fire fac contact comun...adică acea piesă unește cele patru fire ...da ...e bine!Dar împământarea trebuie să fie facută bine ...nu cum fac unii, leagă acel fir de împământare la ceva metalic care e îngropat în pământ și gata!Cred că știi cum se face o împământare bună ....dar dacă ești la bloc, trebuie să folosești ce ai acolo...și de cele mai multe ori nu există împământare cum trebuie ...și atunci, degeaba folosești siguranțe diferențiale ...te poți curenta oricând la atingerea părților metalice ale aparatelor electrice aflate sub tensiune.

La bloc ...mulți folosesc PEN ca și împământare ...la întreruperea acestuia ...toate aparatele electrice au faza și pe împământare(respectiv ...carcasa aparatelor electrice) ...iar siguranțele cu protecție diferențială nu vor ”sări”!

E vorba de casa. Platbanda la jumătate metru minim sub, nu sudata si lângă casa foarte aproape in paralel, minim cinci stalpi de 1.5-2 m lungime. Mulțumesc pt răspunsuri !!!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Stefan a spus:

Nu pricep de ce tratarea PEN-ului este treaba ta, aia nu trebuia sa fie facut in cofretul distribuitorului si tu sa pleci spre casa cu cele 3 fire. Daca tu iti faci impamantarea corecta si se intrerupe PEN-ul esti bine, ba chiar e cam musai sa faci asta daca nu ai alte metode de protectie la lipsa PEN.

Scuze am postat fara sa vad ce ai scris.  Asa am stiut, cred ca de la tine, ca sunt bine daca e facuta bine. Deci zici ca electrica imi va aduce cele trei fire iar eu va trebui sa duc conductorul de minim 16 din platbanda in cofret. Nu cred ca pun acea tija care duce fire si la tevi de apa. Nu e gaz in zona. Centrala pe peleti.

Link spre comentariu

Ba trebuie  făcută tratarea nulului și-n tabloul casei ...pentru că electrica îți aduce niște fire, de la o anumită distanță( posibil 20-50m) față de casă ...iar astea se pot întrerupe (din diferite cauze) Tabloul rămânând doar cu faza ...acesta fiind pericolul cel mare!

Dacă tabloul are împământarea( și nulul e legat la această împământare, locală ...a casei) pericolul de electrocutare e minim!(tinzând spre zero)

Împământarea de la distribuitor se folosește în cazul blocurilor ...unde nu există posibilitatea de a realiza o împământare proprie...dar , și aici se face tratarea nulului prin legarea celor două fire PEN și PE în aceeași bară comună, în tabloul casei. Și de acolo se separă cele două Nulul de lucru și împământarea care ”pleacă” prin casă.

Link spre comentariu
Acum 57 minute, Stefan a spus:

Electrică nu îți aduce 3 fire, aduce fază și PEN dar separarea trebuie făcută acolo în cofertul lor, nu in tabloul tau cum am înțeles din desen.

Am înțeles ! 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, elmar a spus:

Ba trebuie  făcută tratarea nulului și-n tabloul casei ...pentru că electrica îți aduce niște fire, de la o anumită distanță( posibil 20-50m) față de casă ...iar astea se pot întrerupe (din diferite cauze) Tabloul rămânând doar cu faza ...acesta fiind pericolul cel mare!

Dacă tabloul are împământarea( și nulul e legat la această împământare, locală ...a casei) pericolul de electrocutare e minim!(tinzând spre zero)

Împământarea de la distribuitor se folosește în cazul blocurilor ...unde nu există posibilitatea de a realiza o împământare proprie...dar , și aici se face tratarea nulului prin legarea celor două fire PEN și PE în aceeași bară comună, în tabloul casei. Și de acolo se separă cele două Nulul de lucru și împământarea care ”pleacă” prin casă.

De la stalp la casa sunt 50 metri prin aer. Ei vor dori probabil sa puna contorul la poarta langa stalp dar o sa incerc sa il pun langa casa sa nu mai sap. E zona calamitata, am avut inundatiile alea mari, care le-ati vazut poate la tv in iulie 2018 din judetul Neamt. Eu sunt unul din calamitati desi am scăpat usor, doar beciul plin de mâl. De aceea sper ca vor intelege ca prin pamant cu tabloul la poarta viitura il va rupe, nu inunda. Daca tabloul va fi pe peretele casei langa impamantare, va fi super. Nu exista copaci sau alt obstacol intre stalp si casa care să întrerupă firul. Dar e posibil ca orice în viața sa fie intrerup si inteleg asta. Distanta dintre stalp si casa si zona calamitata in apropiere:

130190971_211079583860281_305664246295062430_n.jpg

129656714_2698215660440441_4517286132010544143_n.jpg

Editat de Alexium
Link spre comentariu

Nu veți avea norocul să vă monteze BPM-ul pe peretele casei!... din pacate!... este dispozitie generala interna la firma care va furnizeaza energia-de fapt la toate firmele furnizoare de energie electrica de pe cuprinsul tarii, ca orice BPM să fie montat la stîlpul de racord.... așa că, faceti-vă calculele cu această variantă! 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, flomar60 a spus:

Nu veți avea norocul să vă monteze BPM-ul pe peretele casei!... din pacate!... este dispozitie generala interna la firma care va furnizeaza energia-de fapt la toate firmele furnizoare de energie electrica de pe cuprinsul tarii, ca orice BPM să fie montat la stîlpul de racord.... așa că, faceti-vă calculele cu această variantă! 

:(

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări