Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PP, masuratori comparative in bucla deschisa si NFB

Vizitator

Postări Recomandate

Cred ca cel mai elegant ar fi sa discutam strict pe problemele tehnice,in speta pe schema postata initial de dl.Popa Maris sau chiar pe o alta schema tot refacuta de d-lui cu corecturile necesare,nu este nicio rusine daca schema initiala a fost gresit desenata si marcata in punctele respective cu valori tensiuni/curenti gresit.Din punctul meu de vedere schema initiala nu poate functiona corect si mai ales sa se obtina acele rezultate exceptionale.Repet: nu este nicio rusine daca se va posta o schema corecta pe care sa o putem analiza in cunostinta de cauza dar sa si putem compila cu imaginile practice postate de autor.Defazorul de acest tip,LTP,nu va functiona NICIODATA fara rezistenta din catod,acea rezistenta stabileste clar PSF-ul ales pentru tuburile respective si are o valoare nu la intamplare ci determinata dupa PSF-ul ales,in esenta este vb de o negativare automata pentru cele doua triode,negativare nedecuplata dinamic intrucat etajul defazor este compus din cele doua triode; una cu catodul comun si cealata cu grila comuna,cea cu grila comuna primeste variatiile de semnal in catod urmand ca la anod sa gasim un semnal in opozitie de faza.

******************************************************************************************

In alta ordine de idei,ii rog sa ridice mana  pe cei care nu s-au consultat niciodata cu @valderama in privat sau la telefon,ma refer la cei care acum il blameaza in fel si chip,sa fim seriosi,extrem de multi au invatat de la @valderama ,asadar hai sa discutam strict pe teme tehnice!

Orgoliile si frustrarile nu isi au rostul aici,parerea mea!

Si eu am fost acuzat pe nedrept ca am avut oarece clona(clone!),cine ma cunoaste va concluziona foarte calr ca asa ceva nu as putea sa fac NICIODATA,si cum dl.Popa Marius este aici cu numele adevarat si eu sunt tot cu numele adevarat: LMOlimpiu,adica Lazaroiu Marius Olimpiu,mai scurt Lazaroiu si nu imi este teama sau rusine de nimic ca sa ma ascund in spatele monitorului sub un alt nume!

********************************************************************************************

Eu va pot prezenta aici aceasta schema in regimul corect si optim de functionare,dar nu a fost cerut asa ceva!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• THOMAS

14

• merck

8

• franzm

4

• +_Florin_+

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am refacut desenul cu rezistorul conectat si o modificare a PSF-ului in sensul micsorarii curentilor prin cele doua triode prin setarea corespunzatoare a CCS, rezultatele la iesirea amplificatorului pentru 20 w sunt neschimbate. 

Chiar va rog d-le Olimpiu sa postati schema proiectata de dvs. fiindca poate fi interesanta si utila o comparatie

PS

Incep sa inclin d-le Olimpiu ca cineva va lucrat urat in legatura cu acea clona

20201203_145324.jpg

Link spre comentariu
Vizitator viobio
Acum 4 ore, merck a spus:

Eu tind sa cred ca ne aflam in cazul evocat de @franzm si ca lampa poate este obosita insa cumparata ca NOS. Sincer consider interesant de investigat ce se intampla si daca intradevar tubul are emisia mai slaba. Nu te intalnesti cu asa ceva in fiecare zi si merita de retinut rezultatul pentru cei care depaneaza.  

Un tub cu emisie slabă in primul rand are catodul mucuț, îți dai seama de asta pentru că îți crește tensiunea in anod atunci când  măsori, practic se reduce mult curentul prin trioda, dacă ne referim la o triodă. 

Când tubul este deja mort.... Dacă masori tensiunea in catod față de masă.... o să vezi o tensiune 0 sau aproape de 0. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

https://www.ampbooks.com/mobile/amp-technology/guild/

Defazorul funcționează și fără rezistența vieții unde se unesc catozii, esențială este rezistența care pune catozii la masă, acolo se face "biasul automat", în cazul amplificatorului "cu scandal"  rezistența "de bias" este înlocuită de acel montaj care asigură un curent constant. 

LTP se poate configura in mai multe feluri 

http://www.thevintagesound.com/ffg/schem/twin_reverb_aa769_schem.gif

https://postimg.cc/vDsS8B8c

Link spre comentariu

O mica intrebare.
Care este rolul celor doua resistente si al condensatorului din grila celei de a doua triode ?
De ce nu are grila legata direct la GND ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, viobio a spus:

Defazorul funcționează și fără rezistența vieții unde se unesc catozii, esențială este rezistența care pune catozii la masă, acolo se face "biasul automat",...

R8 ce rol are ?, poate lipsi (0Ω) ?, în ce condiții ? (ne raportam la situația de mai jos)

LTP M.P.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

De fapt este greseala mea si imi cer scuze pentru neatentie,defazorul cu pricina nu este LTP ci este o configuratie SCHMIDT,asadar LTP nu se poate confunda cu un SCHMIDT cu toate ca eu am facut-o!:84

LTP si SCHMIDT nu pot fi de mai multe feluri,asadar,un defazor SCHMIDT nu va functiona N I C I O D A T A  fara rezistenta de negativare  automata a celor doua triode,ca in locul rezistentei de cuplaj (cealalta rezistenta)se pot folosi CCS-uri si chiar Drosele este alta poveste,insa intr-adevar defazorul in cuplaj cu "coada lunga" (LTP) nu are nevoie de acea rezistenta intrucat grilele sunt conectate la acelasi potential printr-o rezistenta,ele functionand in acelasi mod ca si la SCHMIDT: o trioda cu intrarea pe grila si cealalta cu intrarea pe catod.

in imagini un LTP clasic si un SCHMIDT tot clasic,adica cel din schema propusa de dl.Popa Marius:

P.S se poate si fara acea rezistenta,adica avand CCS-ul sau o rezistenta direct in catozi,insa grilele vor fi la masa (prin rezistentele normale) iar CCS-ul la o sursa NEGATIVA...!!! (ultima imagine)

schmidt.gif

longtail.gif

CCS si sursa negativa.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
Acum 53 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

O mica intrebare.
Care este rolul celor doua resistente si al condensatorului din grila celei de a doua triode ?
De ce nu are grila legata direct la GND ?

Dacă legi grilă celei de-a doua triode direct la masă (0V)  practic blochezi trioda. Negativarea va fi extrem de mare. Vezi cât e potențialul pe catod :)

Punănd acel condensator, grilă va fi la masă numai dpdv al curentului alternativ de audiofrecvență.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
Acum 56 minute, valderama a spus:

R8 ce rol are ?, poate lipsi (0Ω) ?, în ce condiții ? (ne raportam la situația de mai jos)

R8 asigura negativarea triodelor, a revenit in ultima schema cu 1,5k.

Daca ar avea un tub obosit cu un curent de leakage pe grila de 1-2uA(exagerat, de obicei ar fi sub 2-300nA pt triodele astea mici) si cu aia 470k ce ar iesi?

Link spre comentariu
Acum 3 ore, popa marius a spus:

Am refacut desenul cu rezistorul conectat si o modificare a PSF-ului in sensul micsorarii curentilor prin cele doua triode prin setarea corespunzatoare a CCS, rezultatele la iesirea amplificatorului pentru 20 w sunt neschimbate. 

Chiar va rog d-le Olimpiu sa postati schema proiectata de dvs. fiindca poate fi interesanta si utila o comparatie

PS

Incep sa inclin d-le Olimpiu ca cineva va lucrat urat in legatura cu acea clona

Cam asa mi-a iesit mie din simulare,cat priveste modele sunt generate pe tuburi reale: E88CC (TUNGSRAM) si  ECC82 TESLA,deci ma bazez 100% pe aceste modele,transformatoarele din simulare sunt considerate cu miezuri nesaturabile,in general din toate testele facute de mine comparativ simulare/realitate,in practica THD-ul a iesit intotdeauna mai mic fata de cel din simulare!!!

PP 6P3S 20W PM.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Super-educativ Lăzăroiu.

..........................................................................................................................................................................................

O dedicație@viobio"fără rezistența vieții unde se unesc catozii" în alt context. Fără sursă negativă în raport cu masa, evident se poate adăuga sursă negativă.

(admit orice critică sau corecție)

Dedicatie.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio
1 oră în urmă, LMOlimpiu a spus:

De fapt este greseala mea si imi cer scuze pentru neatentie,defazorul cu pricina nu este LTP ci este o configuratie SCHMIDT,asadar LTP nu se poate confunda cu un SCHMIDT cu toate ca eu am facut-o!:84

LTP si SCHMIDT nu pot fi de mai multe feluri,asadar,un defazor SCHMIDT nu va functiona N I C I O D A T A  fara rezistenta de negativare  automata a celor doua triode,ca in locul rezistentei de cuplaj (cealalta rezistenta)se pot folosi CCS-uri si chiar Drosele este alta poveste,insa intr-adevar defazorul in cuplaj cu "coada lunga" (LTP) nu are nevoie de acea rezistenta intrucat grilele sunt conectate la acelasi potential printr-o rezistenta,ele functionand in acelasi mod ca si la SCHMIDT: o trioda cu intrarea pe grila si cealalta cu intrarea pe catod.

in imagini un LTP clasic si un SCHMIDT tot clasic,adica cel din schema propusa de dl.Popa Marius:

P.S se poate si fara acea rezistenta,adica avand CCS-ul sau o rezistenta direct in catozi,insa grilele vor fi la masa (prin rezistentele normale) iar CCS-ul la o sursa NEGATIVA...!!! (ultima imagine)

schmidt.gif

longtail.gif

CCS si sursa negativa.png

https://postimg.cc/zL3wyWnK/053f7499

Păcat că se rup oase fără rost din fericire pentru mine am avut ce să fur de la dv si domnii Popa Marius, Vali ( valderama), dar cu părere de rău vă spun pun că de la un timp faceți echipă cu dl Valderama și contestați orice chiar dacă nu aveți dreptate, nu am să uit înverșunarea cu care v-a ținut parte dl valderama cu acel șoc de filtraj care nu are cum să suporte niciodată un curent de 300mA, eu am trecut peste asta dar nu uit  

Orice din ce mi-a părut interesant din ce ați postat dv, mă refer la toți trei, am probat practic dacă am avut neclarități, m-am documentat și din alte surse. 

Prea vedeți aracii doar din ochii altora. 

Seară frumoasă. 

Editat de viobio
Link spre comentariu
Acum 2 ore, viobio a spus:

Defazorul funcționează și fără rezistența vieții unde se unesc catozii, esențială este rezistența care pune catozii la masă, acolo se face "biasul automat", în cazul amplificatorului "cu scandal"  rezistența "de bias" este înlocuită de acel montaj care asigură un curent constant.

În simulari acel CCS este stabil si se poate seta exact pentru suma curentilor din tub în PSF dorit. Dar cum se va comporta în realitate (precizia setarii curentului, stabilitatea termica a acestuia, etc.)? Tensiunea B-E a tranzistorului Q2 (din ultima schema a d-lui Lazaroiu) variaza cu ca. -0,4%/°C. Cum evolueaza curentul setat si mai ales, cum se modifica PSF la dubla trioda? Daca nu ma-nsel, Walt Jung a analizat o metoda de a stabiliza termic acest tip de CCS. O alta posibilitate ar fi o sursa de curent cu tensiunea din baza Q1 stabilizata cu un Zener potrivit ales (coeficient de temperatura) si fara Q2

Link spre comentariu
Acum 23 minute, LMOlimpiu a spus:

Cam asa mi-a iesit mie din simulare,cat priveste modele sunt generate pe tuburi reale: E88CC (TUNGSRAM) si  ECC82 TESLA,deci ma bazez 100% pe aceste modele,transformatoarele din simulare sunt considerate cu miezuri nesaturabile,in general din toate testele facute de mine comparativ simulare/realitate,in practica THD-ul a iesit intotdeauna mai mic fata de cel din simulare!!!

PP 6P3S 20W PM.png

Da, multumesc pentru efortul depus ,poate ajuta niste date suplimentare ale transformatorului respectiv rezistenta in c.c. de 2x52 ohm si inductanta de 23H cu o banda de frecventa la -1dB  24Hz-38Khz si prizele UL la 40% (fata de mediana)

. Totusi daca am ales valorile rezistoarelor R27=1,55K si R21=265 ohm distorsiunile THD au scazut drastic la valorile aratate in desen iar THD pe anozii splitter-ului cu NFB le voi masura  dupa ce fac un repetor pe catod  fiindca rezistenta de intrare a distorsiometrului este de doar 48 Kohm 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări