Vizitator Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 (editat) 58 minutes ago, Mitica M. said: CCS-ul cel putin in mediul virtual... functioneaza Aveai banuieli ca nu-s bine conectati cei doi transistori? Hai sa lasam discutia sa continuie. Mai aflam cate ceva. Multe chiar avem de invatat din discutia asta care pare putin mai dura. Editat Decembrie 2, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 (editat) Da domnule posibil se poate învăța ceva astfel: situația este asta static ECC88 Vg_0=0V ia_0=4,4mA 1.Se deschide un pdf ECC88 http://www.r-type.org/pdfs/ecc88.pdf 2.Se alege pe axa de curent ia valoarea 4,4mA 3.Din punctul care indică valoarea 4,4mA se trasează o paralelă cu axa de tensiune Va pana când intersectează caracteristica de grila Vg=0V, marcăm acest punct de intersecție cu P 4.din punctul de intersecție P coborâm o verticală până intersectează axa de tensiune Va și cu asta cam basta, am găsit deja diferența de potențial anod -catod în regim static. Concludent și numai atât. (un simplu/banal exercițiu) Mă rog, dacă ECC88 din montajul dat/analizat este ales cu "grijă" ca exemplar unic dintr-o mie se schimbă calimera, popa marius are în montaj un tub ECC88-unic-personalizat declasat-defect. Cine da curs acestui exercițiu poate compara diferența de potențial anod -catod ECC88 în regim static cu ce găsește aici sau poftim varianta nesimulată Ca o concluzie de bun simt schema proiectată și prezentată de popa marius nu este altceva decât o gogoriță. Domnilor atenție în deschidere subiect popa marius scrie Am proiectat acest amplificator Editat Decembrie 2, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 (editat) 1 oră în urmă, valderama a spus: Da domnule posibil se poate învăța ceva astfel: situația este asta static ECC88 Vg_0=0V ia_0=4,4mA 1.Se deschide un pdf ECC88 http://www.r-type.org/pdfs/ecc88.pdf 2.Se alege pe axa de curent ia valoarea 4,4mA 3.Din punctul care indică valoarea 4,4mA se trasează o paralelă cu axa de tensiune Va pana când intersectează caracteristica de grila Vg=0V, marcăm acest punct de intersecție cu P 4.din punctul de intersecție P coborâm o verticală până intersectează axa de tensiune Va și cu asta cam basta, am găsit deja diferența de potențial anod -catod în regim static. 5.Concludent și numai atât. (un simplu/banal exercițiu) Mă rog, dacă ECC88 din montajul dat/analizat este ales cu "grijă" ca exemplar unic dintr-o mie se schimbă calimera, popa marius are în montaj un ECC88-unic-personalizat. Adica asa? Daca este corect,continuati dizeratia,tot se vrea o lectie si macar sa fie bine inteleasa de toata lumea interesata: Editat Decembrie 2, 2020 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 (editat) Acum 45 minute, LMOlimpiu a spus: Adica asa? Exact/evident. Editat Decembrie 2, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 23 minutes ago, LMOlimpiu said: Adica asa? Daca este corect,continuati dizeratia,tot se vrea o lectie si macar sa fie bine inteleasa de toata lumea interesata: Pai cam asta este dizertatia: Din grafic ies 15V anod-catod, din simularea facuta, tot 15 V ies (93,38V - 78,22V = 15,16V) , nu mai aici nu se pupa valorile: Iar curentul este 8,8mA: Quote D-le Olimpiu, rezistorul din CCS are valoarea de 68 ohm si este setat astfel incat curentul este limitat la aprox 8,8mA Cred ca in schema lui @popa marius niste valori nu sunt trecute bine. Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 2, 2020 Partajează Postat Decembrie 2, 2020 (editat) Curentul anodic al primului tub (caderea de tensiune suplimentara pe cei 6k8) nu apar în simulare. Si/sau dubla trioda are emisia ceva mai slaba si necesita tensiune AK mai mare. Sau aparatul de masura al colegului are rezistenta interna ceva mai mica. Acum 2 ore, valderama a spus: Da domnule posibil se poate învăța ceva ... Am uitat de rezistenta interna mica a triodelor. Cenusa pe capul meu ;-) Editat Decembrie 2, 2020 de franzm Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 Cand am zis ca simularea respecta foaia de catalog m-am referit la tensiunea anod - catod = 15V. Nu conteaza daca in simulare avem la anod 93V sau 85V (daca punem in calcul si caderea de tensiune pe rezistorul de 6K8 al primului tub) atat timp cat in catod gasim tensiune anod - 15V. Daca in schema asta avem 82V in anod atunci musai in catod trebuie sa avem 67V (82V - 15V = 67V) cand avem 0V in grila, ca asa ne spune foaia de catalog si asa iese si din simulare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 (editat) Oricine se va încumeta să realizeze practic defazorul proiectat de popa marius va constata că distorsiunile generate de acest defazor ating valori alarmante pentru o amplitudine de numai 50Vvv pe ieșirile out1 și out2(se pot vedea cu mare claritate chiar în oscilograme). Evident Lăzăroiu a rulat în situația asta Vin și din bun simt nu a prezentat aici comportamentul dinamic al acestui defazor, avem marcajul Vin și sursa de semnal V1 definită. Așadar logica ne obligă să întrebăm: Ce scheme-oscilograme-măsurători prezintă popa marius ?! (greșite,eronate,falsuri) Practic proiectantul acestui amplificator "vă ajută" să construiți "trompeta-leșinată=flașneta" cu tuburi. Editat Decembrie 3, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 11 hours ago, franzm said: dubla trioda are emisia ceva mai slaba Eu tind sa cred ca ne aflam in cazul evocat de @franzm si ca lampa poate este obosita insa cumparata ca NOS. Sincer consider interesant de investigat ce se intampla si daca intradevar tubul are emisia mai slaba. Nu te intalnesti cu asa ceva in fiecare zi si merita de retinut rezultatul pentru cei care depaneaza. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 1 oră în urmă, merck a spus: Eu tind sa cred ca ne aflam in cazul evocat de @franzm si ca lampa poate este obosita insa cumparata ca NOS. Sincer consider interesant de investigat ce se intampla si daca intradevar tubul are emisia mai slaba. Nu te intalnesti cu asa ceva in fiecare zi si merita de retinut rezultatul pentru cei care depaneaza. Tubul este in regula, nu tin tuburi uzate si toate sunt masurate pe tester, chestiunea de care face atata caz valderama se datoreaza faptului ca atunci cand am testat aceasta schema am pus un semireglabil intre catozii si grile , am retinut ca am lasat cursorul spre minim ,de fapt a ramas intreaga rezistenta a semireglabilului si aceast lucru a facut ca valderama sa se desfasoare in toata splendoarea lui Link spre comentariu
franzm Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 Acum 3 ore, valderama a spus: Oricine se va încumeta să realizeze practic defazorul proiectat de popa marius va constata că distorsiunile generate de acest defazor ating valori alarmante pentru o amplitudine de numai 50Vvv pe ieșirile out1 și out2(se pot vedea cu mare claritate chiar în oscilograme). Oare asemenea semnale (lasam deoparte faptul ca cele doua iesiri difera destul de mult) n-ar merge pentru un final clasa B (semisinusoida retezata corespunde tubului final blocat si nu deranjeaza prea mult)? Numa întreb, va rog nu dati cu parul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 (editat) Acum 2 ore, popa marius a spus: Tubul este in regula, nu tin tuburi uzate si toate sunt masurate pe tester, chestiunea de care face atata caz valderama se datoreaza faptului ca atunci cand am testat aceasta schema am pus un semireglabil intre catozii si grile , am retinut ca am lasat cursorul spre minim ,de fapt a ramas intreaga rezistenta a semireglabilului ... Domnule "genius" mănânci prea mult, chiar în această situație nouă/"corectată", descrisă în citat(semireglabil...) valoarea rezistivă comună din catozi care conduce la 8,8mA pentru cele doua secțiuni triodă ECC88 și o diferență de potențial anod catod 33V(marcată pe schemă) este de circa 75Ω +/_10% !!!. Cu alte cuvinte oricum ai "proiectat" un circ. Ai avut un semireglabil cu valoarea 75Ω +/_10% ?!(ai mutilat un defazor LTP și nu știi cum să dregi busuiocu). Ai tupeu domnule "genius" ! ,vii cu scârboșenia asta de defazor și declari THD 1%/1KHz 20W buclă deschisă. Editat Decembrie 3, 2020 de Vizitator Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 1 hour ago, franzm said: Oare asemenea semnale (lasam deoparte faptul ca cele doua iesiri difera destul de mult) n-ar merge pentru un final clasa B (semisinusoida retezata corespunde tubului final blocat si nu deranjeaza prea mult)? Numa întreb, va rog nu dati cu parul. Trebuie bibilit mult driverul daca vrei sa obtii din el semnal de comanda pentru clasa B. Semialternanta negativa sa nu se duca pana la -10V, semialternanta pozitiva sa aiba amplitudine cat mai mare. Normal ca teoretic merge ce zici tu, insa practic pierzi putere. La clasa B se alege PSF-ul in asa fel incat tubul final sa fie "stors maxim". Daca pentru tubul final alegi un PSF de clasa AB si il comanzi cu driver in clasa B va merge insa puterea obtinuta va fi mult mai mica fata de situatia in care alegi PSF-ul de clasa B pentru tubul final. Poate la capitolul distorsiuni sa fie castigatoare varianta pe care o propui. Cred ca raspunsul se poate afla in urma unei simulari, ca real .... nu face nimeni teste de acest gen (nu-i haudiofil ce propui tu). Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 On 12/2/2020 at 10:24 AM, viobio said: Schema funcționează și fără R8, dacă se conectează catozii direct în nodul unde se întâlnesc R6 și R7, în general acea rezistența are o valoare mică 470 ohmi.... 1k, până pe la 10k, depinde de...... @valderamavad ca mai sunt si alte pareri. Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 3, 2020 Partajează Postat Decembrie 3, 2020 20 minutes ago, Liviu.Mihaiu said: @valderamavad ca mai sunt si alte pareri. In imaginea de mai jos ai formele de unda de la schema fara R8. Si cam cum trebuie sa arate formele de unda la un defazor: Link spre comentariu
Postări Recomandate