Nikk Postat Februarie 11, 2021 Partajează Postat Februarie 11, 2021 Asta da ghinion. Era clar supradimensionat dupa cum se manifesta (caldura mare in casa si cosul "rece") , dar faptul ca aveati in realitate un cazan de 45kw si nu de 30 kw greu de ghicit , dam vina pe randamentul noului cazan .Bine ca a trecut patronul si a constatat minunea , altfel puteau aparea alte probleme . Daca schimbati cazanul cu unul de 20 kw exista riscul sa nu faca fata ... Link spre comentariu
robert1000 Postat Septembrie 15, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2021 Salutari. Am construit anul trecut o instalatie pentru o centrala pe lemne, conducte cupru, aerisitoare manuale, robineti la fiecare calorifer, supapa siguranta, aerisitor automat centrala, etc. A functionat bine. Ce ma framanta! I-am pus un vas de expansiune pe retur. La magazinul cu pricina scria ca este vas de expansiune destinat instalatiilor de incalzire si ca e preincarcat cu 2 bari presiune aer. Bun. L-am demontat acum pentru ca aveam de zugravit si imi statea in cale, si observ ca nu are pic de apa in el. In gura pe unde ar trebui sa intre apa vad ca are un fel de sită din plastic si o supapa din cauciuc, care vad ca permite doar intrarea (apei?), nu si iesirea ei. E normal asa ceva? Vasul de la hidrofor nu are asa ceva. Cum functioneaza acest vas, cu acea supapa? Ar trebui s-o rup ? Nu inteleg ce cauta supapa aia acolo, si cum s-ar realiza dilatarea membranei cand se incalzeste apa(ca sa nu-mi creasca presiunea in instalatie) daca exista acea supapa acolo care permite doar intrarea apei! In plus nu stiu la ce presiune deschide supapa aia, ca e gol vasul. Sunt in ceață. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Nici nu trebuie sa aiba apa. Inauntru este un balon de cauciuc, plin cu aer la 2 bari. Cred ca ce vezi tu nu e supapa de cauciuc, ci chiar peretele balonului. Ca verificare nu poti verifica decat presiunea aerului din balon. P.S. 2 atm. imi par cam multe. Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 2 bar este mult 1,3-1,5 in mod normal . Depinde de presiunea in instalatie la rece/cald. Exista posibilitatea sa fi fost montat gresit in sensul ca a captat aerul din instalatie in balonul de cauciuc. La incarcarea instalatiei vasul nu trebuie racordat etans initial pentru a elimina aerul din instalatie care ar ajunge in balon . Depinde de topologia instalatiei si cum sunt montate aerisitoarele pe traseu. Vasul poate compensa si cu aer in el , dar e de preferat sa fie apa din instalatie in balonul elastic din interior . Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Adaug ca nu pot modifica. Aerul preincarcat la 2 atm este intre vasul metalic si exteriorul balonului de cauciuc si trebuie sa aiba un ventil pe unde se poate introduce/scoate aer pentru modificarea presiunii cu o pompa obisnuita sau un compresor Link spre comentariu
robert1000 Postat Septembrie 16, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Da, vasul arata ca unul de hidrofor, adica are ventil de incarcare cu aer in spate, iar in față are gura cu filet. Din ce am inteles, atat acesta cat si cel de hidrofor au in interior o membrana de cauciuc, iar aerul se afla intre vas si membrana. Numai ca acest vas pentru instalatia de incalzire are in gura de conectare la instalatie o supapa de cauciuc. Nu e peretele membranei acolo, e o supapa, am apasat cu ceva pe ea si se observa ca e doar o supapa/garnitura, care e destul de dura, se apasa foarte greu pe ea. Ce cauta supapa aia acolo, nu pot intelege. Din cercetarile mele, aflasem ca apa trebuie sa intre in membrana, caz in care, cand apa se incalzeste, membrana se dilata, si astfel presiunea in instalatie nu creste. Dar cu supapa aia acolo, cum functioneaza acest vas? Sincer, chiar nu pot pricepe. Link spre comentariu
dan-a2 Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 (editat) Pune o poza ,doua unde este supapa.. Nu cumva este o sita ptr impuritati ? Editat Septembrie 16, 2021 de dan-a2 Link spre comentariu
robert1000 Postat Septembrie 16, 2021 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Acolo, pe gura de intrare, ca la orice vas de expansiune, exista o sita de plastic. La hidrofor am tot asa. Numai ca la acest vas de incalzire, dincolo de acea sita, se vede cauciuc negru, care practic optureaza intrarea/iesirea oricarui lichid in/din vas. Am apasat cu o surubelnita pe lateralele acelui cauciuc si s-a deplasat putin, apoi a revenit la loc. Link spre comentariu
Nikk Postat Septembrie 16, 2021 Partajează Postat Septembrie 16, 2021 Ati testat cu apa de la retea daca intra apa ? Are membrana amovibila sau nu ? Puneti niste poze . Link spre comentariu
moshu flo Postat Septembrie 21, 2021 Partajează Postat Septembrie 21, 2021 Cu vasul demontat, presiunea de intrare e cea atmosferica (era sa scriu zero!). In vas (intre peretii metalici si balon)este insa o presiune, cu 2 bar (teoretic) peste cea atmosferica, care preseaza cauciucul balonului, pe care-l vedeti dv prin gaura de acces a apei din instalatie. In concluzie, apa nu va patrunde in balon decat dupa ce va DEPASI contrapresiunea de 2 bari (sau cat o fi ramas, dar ceva mai este). Recomandari: NU mai varati obiecte ascutite (gen surubelnite) prin gaura de acces a apei, riscati sa gauriti balonul de cauciuc!!! Puneti pe "ventilul" vasului un manometru auto (sau direct o pompa sau compresor electric, cu manometru la iesire; corectati presiunea aerului la 1,2, maxim 1,5 bar. Scopul acelui vas e de a prelua volumul de dilatare al agentului termic (in prima faza apa din calorifere, incalzita, se dilata; dupa ce se incalzeste toata instalatia, majoritatea cresterii de volum e preluata de dilatatia tevilor si a radiatoarelor), si de a-l restitui cum am descris in paranteza. Din cauza cavitatiei in pompa e recomandat ca presiunea de lucru in instalatie sa fie de 1-1,5 bar; majoritatea centralelor au un traductor de presiune care atentioneaza scaderea presiunii sub 1 bar si opresc (avarie) functionarea sub 0,6 bar. (Motiv pentru care presiunea pernei de aer NU trebuie sa depaseasca valorile mentionate; aceasta presiune e bine sa fie verificata periodic, dar pentru aceasta e necesara existenta a doi robineti care sa permita izolarea si descarcarea vasului de expansiune de presiunea instalatiei!!) Peste 3 bar se dechide supapa de siguranta, prevazuta pentru protectia la explozie din cauza suprapresiunii care ar putea apare la defectarea reglajului de temperatura si la atingerea temperaturii de fierbere, explozie care ar putea rani prin oparire persoanele aflate in apropiere. (Centralele au, pentru siguranta, in afara termostatului reglabil pentru temperatura agentului termic - apa din calorifere - si un termostat fix de 90 de grade in cazan, cu acelasi scop de a preveni fierberea apei in cazul defectarii termostatului de reglaj). Doar daca instalatia de incalzire e pe (mai) multe etaje, apar probleme de presiune (1bar=10m coloana de apa), dar majoritatea instalatiilor individuale (apartamente si case cu 2-3 nivele) nu necesita peste 1,5 bar in instalatie Link spre comentariu
yo9hrb Postat Septembrie 21, 2021 Partajează Postat Septembrie 21, 2021 Corect, m-a luat gura pe dinainte. Apa e in balon si aerul in vas. Cand e desfacut racordul, nu vezi decat balonul care este presat pe gura de intrare de aerul din interior. Nu e nici o supapa acolo, n-are ce cauta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum