Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala lemne regim propriu

robert1000

Postări Recomandate

Chestia cu W/mc este foarte empirica. De pilda eu am o casa de 350mp (950mc), BCA de 30cm si polistiren de 10 cm, vata de 30cm in pod si imi sunt suficienti ... 19kW. Calculati in functie de temperatura exterioara, vant, pozitionarea casei fata de punctele cardinale, suprafete vitrate, etc. Pana acum n-am facut frigul in ea. Si maxim 2 focuri pe zi (daca-i frig rau afara) imi sunt suficiente.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Faker

16

• yo9hrb

12

• Nikk

11

• robert1000

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu stiu cat de empiric o fi sau nu calculul facut de mine dar de 10 ani a mers brici. Si nici nu am stiut sa calculez geamuri, pozitionare, usi afara etc. Am masurat casa si aia a fost. Tot din bca am facut si eu, mai putin anexa unde e cazanul care e din panouri sandvis de 10cm, inclusiv tavanul.
La mine de cand incepea frigul (octombrie) sa zic si pana in primavara focul nu il opream doar cand curatam cazanul, odata pe luna. Seara inainte sa ma culc, 11-12 noaptea, bagam 3-4 butuci si dimineata la 8 era plin de jar. 

Editat de Faker
Link spre comentariu

Cazanul este mult prea puternic fata de necesarul casei.

Ma refer la puterea termica reala.

Cazanele pe foc trebuie sa mearga la putere suficient de mare pentru a mentine temperatura gazelor arse ridicata, altfel apare condens.

Solutiile preferabile sunt puffer (dar inteleg ca nu se poate), sau cazan mult mai mic. Probabil pe la jumatate, daca asta tot nu era suficient de cald facand 28 de grade in casa. Sigur, se poate si reduce eficienta scotand din fumuri, dar e pacat daca se poate schimba.

Link spre comentariu

23-24 grade in casa e suficient,  nu am nevoie de mai mult. 28 am facut intr o seara cand am forjat o ceva mai tare. Acum sa vad, azi vin baietii sa o modifice. Nu vreau de 20, iar trebuie sa modific tevi, olandeze, intrarea in cos, m am saturat. Daca merge asa, sa trec iarna si in vara imi iau tot un viadrus. Pe asta o tin de rezerva sau o vand, vad eu. 
Au zis ca daca vreau imi returneaza si banii inapoi (3800 lei) dar 200 lei imi iau pt curatare, centrala e noua, are o luna si cateva zile.

Editat de Faker
Link spre comentariu

Sa scos ieri o tabla mediana din cazan, ff greu ca a fost ca sudata din cauza smoalei, am facut focul si e altceva. Se incalzeste teava ca nu poti tine mana pe ea. Dar apa a urcat ceva mai greu la 70. Pana acum e bine, am observat ca pe peretii cazanului a inceput sa se faca o zgura fina, se desprinde f usor. Vedem si mai incolo cand vine frigul, acum sint 10 cu plus afara.

Link spre comentariu

Macar s-a rezolvat problema imediata.

Dar cu pretul reducerii eficientei cazanului.

Altfel spus, consumi mai multe lemne si ai platit mai mult pe cazan decat daca cumparai de la inceput unul mai mic.

Link spre comentariu

De unde sa stiu, din moment ce 10 ani am mers cu unul de 30 fara probleme m am gandit ca unul la fel ca putere e fix ce trebuie. Cine s ar fi gandit..daca stiam luam unul sh la fel si n aveam nici o bataie de cap.

Link spre comentariu

Faker. Dvs. stiind ca ati folosit 10 ani un cazan de 30kw ati mers tot pe 30 kw la noul cazan dar producatorul noului cazan performant putea sa va sfatuiasca sa luati unul de 20 kw  ca sunt apropiate ca putere efectiva , randamentele lor fiind semnificativ diferite . Vechiul cazan cate "fumuri" avea ?

Link spre comentariu
Acum 27 minute, Faker a spus:

.. .daca stiam luam unul sh la fel si n aveam nici o bataie de cap.

Mai bine ca nu ai știut. În domeniul asta, sh-ul este de evitat. Și apoi, la cum s-au comportat cei de la firmă, demonstrează ca sunt parteneri cât se poate de serioși. 

Link spre comentariu

Unul singur, direct in cos. Randamentul unui viadrus in conditii optime(lemne uscate, cos etc) este de 75%. Va d ati seama ca eu disperat fiind cu cazanul spart in noaptea de reveion, am luat ce am gasit. Cand am vorbit cu patronul, nici macar nu era in oras ci in concediu, nu am mai stat sa discut altele. L am intrebat daca are de 30, a zis ca da, am dat banul si aia a fost. Eu personal nu l am intalnit pe patron, un baiat a venit si a deschis de mi a dat cazanul. Sapt viitoare a zis ca trece si seful pe la mine ca trebuie sa faca revizia la cazanul bisericii din comuna vecina.

Editat de Faker
Link spre comentariu

Pana la primavara aveti timp sa alegeti , pentru anul viitor, dintre mai multe variante : il schimbati cu unul de 20kw , il pastrati pe asta modificat sau ii puneti tabla la loc ( sper ca ati oprito) si va faceti  o sera micuta ...

Link spre comentariu

Prognoza pentru sfarsitul lunii februarie este ca temperaturile vor scadea chiar sub media perioadei , asa ca puteti vedea ce poate in conditii normale, de iarna . Ca sa se dezechilibreze sistemul in maniera descrisa de dvs. e clar ca  noul cazan are un randament mult mai bun si o putere efectiva mai mare cu cel putin 20%  fata de vechiul cazan  si  de necesar - in configuratia actuala .

Link spre comentariu

Azi a fost patronul firmei care fac cazanele astea, a avut drum in zona, ma sunat si a venit la mine acasa. 
Deci domnilor, toti nervii si bataia de cap se datoreaza faptului ca....am cazan de 45kw. Mi a cerut o ruleta, a masurat pe acolo in focar, si mi a zis conform masuratorii ca este de 45kw. Diferenta intre cele 2 nu e sesizabila, doar masurand. Se pare ca acel baiat  care a deschis atunci atelierul mi a dat gresit cazanul. Desi eu din cate am vazut acolo asta a fost cel mai mic, restul erau niste monstrii.

Ne am inteles ca dupa ce trece frigul imi aduce unul de 30 iar eu voi achita doar 200 curatarea astuia ce il am acum.

Culmea ca si baiatul care a venit de a demontat placa nu si a dat seama. Nu stiu ce sa mai cred, sint intr o ceata totala. Oricum cu placa aia scoasa merge bine zic eu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări