dacos Postat Noiembrie 29, 2020 Partajează Postat Noiembrie 29, 2020 (editat) Bună seara, Întrucât am început să experimentez cu fotografiatul pe film, am folosit și un bliț Norma FIL16 (al tatălui meu) cu un aparat Zenit 12. Intenționez să cumpăr o cameră foto Canon tot pe film, care permite folosirea unui bliț cu tensiune mică pe contactele întrerupătorului (până în 10v). Norma FIL16 are cca 33v și e posibil să ardă partea electronică a camerei (Zenit nu are nimic electronic la piciorul blițului). Am desfăcut blițul și e bine că am făcut asta pentru că am descoperit mai multe nereguli: - avea R1 încinsă (a ars și placa) - un fir s-a topit și a rămas lipit fix pe piciorul lui R1. Noroc că vopseaua a fost izolator suficient - R1, R2 erau aproape dezlipite de pe placă (au ieșit singure). - unul dintre picioarele transformatorului de asemenea cu lipitură rece. Nici nu îmi dau seama cum a funcționat blițul de vreo 20 de ori cât l-am folosit la poze. Am vorbit cu taica-meo și el l-a folosit tot în regim de amator, dar l-a mai dat și la alții pe vremurile alea. Pentru a reduce tensiunea am găsit o schemă cu triac pe care am și realizat-o pe breadboard : Totuși, nu am reușit să o fac să funcționeze. Acest bliț Norma FIL16 nu face contactul transformatorului direct la minus cum se procedează în majoritatea blițurilor pentru care a fost gândit adaptorul. Schema FIL16: Schemele pentru care a fost gândită protecția: Am înseriat montajul ca în poză și nu funcționează. Nu declanșează Am păstrat plusul în același loc și am pus minusul montajului la minusul C1, dar rezultă 63v pe contactele întrerupătorului. ?! Cam ce aș putea încerca să mai fac? Editat Noiembrie 29, 2020 de validae Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 29, 2020 Partajează Postat Noiembrie 29, 2020 Nici nu prea are cum functiona. Mai bine incerci ceva cu un optotriac. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 29, 2020 Partajează Postat Noiembrie 29, 2020 (editat) Dacă ai putea pune din nou(şi corect) schema circuitului tău, că eu o văd ca pe un timbru, deşi mă uit la un ecran de peste un metru... Am făcut scheme de ,,blitz satelit,, care funcţionau cam ca protecţia ta şi nu am avut probleme, dar eu am folosit tiristori cu poartă sensibilă, nu triaci.În scheme de curent continuu nu ai de ce folosi triaci, foloseşti tiristori, eventual recuperaţi din instalaţii de pom ce iarnă.Triacii uzuali de la 1A în sus au curenţi cam mari de poartă, poţi eventual folosi triaci ,,logici,, de la plăci de maşini de spălat.Schema de la Fil tot la masă dă cu capătul primarului trafului de impuls, doar că mai are o rezistenţă înseriată pe minus.Deci ai un potenţial diferit de zero acolo.. Eu cred că nu o să ai probleme cu diferenţa de tensiune, câtă vreme contactul din aparat e unul mecanic.Dacă declanşatorul e electronic, atunci ar putea fi probleme, deşi eu sunt sigur că producătorul a luat o rezervă de tensiune pentru cazuri din astea.... Editat Noiembrie 29, 2020 de validae Link spre comentariu
dacos Postat Noiembrie 29, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 29, 2020 Acum 27 minute, sesebe a spus: Nici nu prea are cum functiona. Mai bine incerci ceva cu un optotriac. Mulțumesc de sugestie, dar banuiesc că ar avea nevoie de alimentare externă și nu vreau să adaug o baterie. Am adăugat acum schema în format mai mare. Cred că e o problemă cu forumul. Anterior puteam pune link-uri de pe Post Image, dar acum observ că nu le mai procesează ca „forum preview” Opțiunea de încărcare fișiere are dimensiune ridicolă, 1MB (așa ceva nu am întâlnit pe nici o platformă). Acum 12 minute, validae a spus: Schema de la Fil tot la masă dă cu capătul primarului trafului de impuls, doar că mai are o rezistenţă înseriată pe minus.Deci ai un potenţial diferit de zero acolo.. Eu cred că nu o să ai probleme cu diferenţa de tensiune, câtă vreme contactul din aparat e unul mecanic. Dacă declanşatorul e electronic, atunci ar putea fi probleme, deşi eu sunt sigur că producătorul a luat o rezervă de tensiune pentru cazuri din astea.... Am observat, că are acea rezistență înseriată care bănuiesc că a fost pusă tot pentru a reduce tensiunea la terminale. Declanșatorul este electronic și de aceea nu aș vrea să risc. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 29, 2020 Partajează Postat Noiembrie 29, 2020 Rezistenţa nu e pusă ca să reducă tensiunea, ci curentul prin contactele declanşatorului.Nu ştiu cum lucrează declanşatoarele electronice că n-am reparat din astea, dar ar fi bine să vezi dacă pe sania aparatului ai ceva tensiune faţă de contactul central.Dacă are, e posibil să poţi folosii un optotriac sau chiar optocuplor. Link spre comentariu
dacos Postat Noiembrie 30, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 30, 2020 Momentan nu am comandat camera noua ca să pot vedea dacă are tensiune pe sanie. Totuși, acest montaj poate deveni funcțional pentru acest bliț? Link spre comentariu
deneinvins Postat Noiembrie 30, 2020 Partajează Postat Noiembrie 30, 2020 Poate va ajuta aceste scheme : Link spre comentariu
dacos Postat Decembrie 1, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 1, 2020 Mulțumesc. Am descoperit că dioda Zener era străpunsă. Am înlocuit-o și s-a întamplat la fel. Triacul nu l-am mai scos să văd dacă e în reguă. Până îmi voi da seama care e problema, am construit schema de mai jos cu C106D și funcționează perfect. Am 3,1v pe contacte. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 1, 2020 Partajează Postat Decembrie 1, 2020 Vezi ca schemele astea nu au separare galvanica a retelei si te pot trasni pe tine sau apropiatii de nu te vezi. Iti trebuie transformator sau optocuplor pt separare galvanica. Link spre comentariu
dacos Postat Decembrie 6, 2020 Autor Partajează Postat Decembrie 6, 2020 (editat) Funcționează corect și prima schemă, cea cu triac. Bănuiesc că l-am deteriorat întrucât am folosit pistolul de lipit ca să fac montajul (îi pusesem un microcontact și am vrut să mă bucur puțin de funcționarea lui). Schemele nu au separare galvanică, dar tot montajul este inclus în carcasă de plastic, nu ai ce atinge. În aparatul foto acest contact realizat mecanic e de asemenea izolat. Nu am auzit de accidente de acest fel. Cred că majoritatea montajelor din URSS și Vest până în anii 90 foloseau soluția aceasta. Am înghesuit montajul între condensator și oglindă (acolo era un burete care s-a deteriorat și se mișca condensatorul în carcasă. Condensatorul are bandă izolatoare + banda dublu adezivă + lipsa oricărui terminal pe fața cu piesele. Oglinda e de plastic, i-am curățat cu acetonă tot ce lucea pe spate. Editat Decembrie 6, 2020 de dacos Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum