Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TDA4605-2 si BUZ90 arde instant tranzistorul

Postări Recomandate

Pe langa protectia inexistenta, tensiunea de iesire depinde direct de sarcina ( conform pdf ) datorita stabilizarii indirecte...

Inteleg nevoia de ieftin insa un UC384x nu-i o avere, si are limitare puls cu puls, plus ca si la el se putea implementa stabilizarea asta indirecta.

In fine, nu mai conteaza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Am văzut prin unele surse "gândăcel" SMD cu 6 pini pe post de controler și nu cred că era mai puțin performant sau mai scump ca acest TDA, totuși pentru vremea lui probabil acesta soluție tehnică era foarte buna și ieftină.

Pe sursă e scris 17/05/94 deci integratul e mai vechi de atâta.

Oricum e bine că s-a rezolvat și atât timp cât aflu ceva nou înseamă că nu am muncit degeaba.

Până și eu sunt offtopic dar atâta timp când discutăm civilizat e ok.

IMG-20201129-163456.jpg

Link spre comentariu

Sunt diferente mari intre 4601 si 4605!...primul comandă bipolar si celălat MOS!...dupa zeci de ani de depanare nu am gasit bipolarul din primar comandat de 4601 ,defect, atunci cand aparea o problema in secundarul trafului....asa cum am spus mai sus, la 4605 , in cazul unei probleme in secundarul trafului ,MOS-ul ceda in cele mai multe cazuri...d-l Dan poate confirma...

Editat de flomar60
Link spre comentariu
50 minutes ago, flomar60 said:

dupa zeci de ani de depanare nu am gasit bipolarul din primar comandat de 4601 ,defect, atunci cand aparea o problema in secundarul trafului

Foarte simplu de explicat daca apelam totusi la ceva teorie ( chestie care tinde sa devina in plus pe topic din ce vad ), si nu-i un merit ci un neajuns cu un efect benefic ( probabil neasteptat ). Bipolarul nu se poate arde datorita hfe-ului penibil combinat cu un curent de baza de la CI maxim posibil si el limitat.

La o adica aici se poate spune ca exista totusi un soi de limitare de curent pentru tranzistor, una "chinezeasca" 100% dar e acolo...

Link spre comentariu
Acum 1 oră, flomar60 a spus:

Sunt diferente mari intre 4601 si 4605!...primul comandă bipolar si celălat MOS!...dupa zeci de ani de depanare nu am gasit bipolarul din primar comandat de 4601 ,defect, atunci cand aparea o problema in secundarul trafului....asa cum am spus mai sus, la 4605 , in cazul unei probleme in secundarul trafului ,MOS-ul ceda in cele mai multe cazuri...d-l Dan poate confirma...

Nu țin minte sa fi găsit MOS-ul dus din cauza secundarul ui. Doar din cauza rezistentei din pinul 2 sau a trafului. Știm trafurile roșii capsulate ca mai făceau probleme. Da se depana o sursa din asta în 10 minute. Și cea cu 4601 era fiabila dar și acolo dacă se întrerupea rezistenta de valoare mare (nu știu din cap care pin) se ducea tranzistorul.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, flomar60 a spus:

Absolut de acord, am prins din plin epoca de glorie a ambelor, m-am referit la faptul ca erau la fel de robuste, cred ca am gasit mai putin de 10 bucati de 4601 defecte in toata activitatea mea!

Link spre comentariu
11 hours ago, Stefan said:

care e diferența între TDA4605 și cele cu terminația -1, -2,-3?

M-am tot uitat pe gugle dupa diferenta asta in speranta ca cineva pe undeva o explica dar n-am gasit asa ca am comparat direct pdf-uri de la -1 si -2, am gasit ceva diferente prin tabele, la curenti mai exact ( or mai fi si mai jos altele dar n-am mai avut rabdare sa mai caut ), in pin 6 si in pin 5. 

Cel mai probabil fiecare terminatie consecutiva mai mare este o versiune usor modificata sau optimizata pentru anumite nevoi.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Sursa tv Beko, iesirea cam 125V. Pus 3 sarcini, 180R/ 50R/ 8R iar curentul prin MOS nu vrea sa depaseasca 2Av. Se modifica doar distanta dintre pulsuri. 

EDIT: si nu te opreste nimeni sa faci o stabilizare "directa" ca la orice tip de sursa;

TDA4605-Grundig.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări