Marian Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 A facut vreuna din acele persoane de si-au instalat panoul vertical vreun test al energiei generate? Adica a masurat cat produce acel panou? Ca daca soarele nu bate direct in el atunci e mai mult de decor... Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 Dacă prin orientarea blocului, panoul e iluminat de soare (direct) cel puţin 6 ore pe zi, poate genera oarece energie, dar se va amortiza greu costul instalaţiei.Ar putea susţine un consumator mult mai mic decât AC-ul, sau ar susţine funcţionarea AC-ului doar puţin timp.Nu s-ar justifica astfel montarea lui. Link spre comentariu
merck Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 Acum 21 ore, Madib84 a spus: Credeti ca ar renta sa fac o investitie in acest sens? Nu ma refer la branduri...ci la SH-uri de pe olx. Am vazut panouri de 250w cu 250lei. Nu-ti recomand in nici un caz panouri SH de pe olx. Un panou bun care inca produce energie nu-l demonteaza nimeni sa-l vinda, insa unul care are suprafata matuita este adus in Romania, dat cu un strat de lac incat sa para ok si cand il pui la treaba ... vezi ca ai luat teapa. Randamentul maxim al unui panou il ai cand razele de soare cad perpendicular pe el. Ramane acum ca in functie de orientarea apartamentului sa-ti dai seama cam ce randament poti avea. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 On 11/28/2020 at 4:19 PM, Marian said: Nu s-a inventat inca minunea supraunitara care sa faca din cativa W consumati din retea, o caldura fantezista. Aici tin sa te contrazic, s-au inventat pompele de caldura. Dar cum legile fizicii sunt clare si randament supraunitar nu exista, in acest caz vorbim de coeficient de performanta (COP). Dar se pare ca aici nu este cazul. In rest ai perfecta dreptate cu ceea ce ai afirmat! Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 Eu i-aş recoanda să (re)citească prima postare a colegului @matzah din 2020 (pe prima pagină).Acolo colegul explică cu lux de amănunte ce şi cum, în cunoştinţă de cauză, fiindcă a folosit practic astfel de panouri. Link spre comentariu
matzah Postat Septembrie 25, 2021 Partajează Postat Septembrie 25, 2021 Adaug cateva detalii suplimentare de care m-am lovit atunci dar care vad ca le-am omis cu postarea de anul trecut. - Achizitia. Respectiv cand e bine sa mergi pe fotovoltaic. Daca te gandesti la un sistem off grid (panouri/regulator/acumulatori) in 95% din cazuri NU se renteaza. De ce? Faceti un calcul raportat la costul integral al sistemului vs durata lui eficace de viata (in primul rand dat de acumulatori). Luati in calcul ca bancul de acumulatori trebuie supradimensionat masiv raportat la consum. Nu vreti sa descarcati acest banc cu mai mult de 20-30% pana la urmatorul ciclu de incarcare - deoarece chiar daca acumulatorii sunt specificati ca fiind deep discharge - viata lor utila scade destul de rapid in functie de gradul de descarcare pe care il aplicati cumulat cu timpul in care ii tineti descarcati. Atasez un datasheet care explica mai bine ce si cum https://www.e-acumulatori.ro/utility/file/download?file=download_files/date-tehnice-baterie-solara-enersys-powersafe-5-opzv-350-112.pdf&hash=ce218cdd4f7940ff35ad1261649becad Asadar, daca faci un calcul referitor la pretul per kw/h produs cu astfel de instalatii, observi ca depaseste masiv pretul oricarui furnizor de electricitate, chiar si la preturile de acum. Fotovoltaic off grid iti pui doar la cabana din munti si chiar si acolo, e bine sa incerci sa discuti totusi cu un furnizor poate gasiti alta solutie. In nici un caz nu faci asta la bloc. Privitor la On grid - injectie in retea, nu poti face asta legal la bloc. Instalatia ta trebuie omologata de cineva daca vrei sa te gandesti sa propui furnizorului astfel de solutii. Iar nimeni nu-ti va omologa asa ceva din urmatorul motiv: - Legal. Daca pui la bloc asa ceva (tehnic - si la casa e aceasi situatie) - iti trebuie minim autorizatie de constructie. Se considera constructie permanenta. La bloc, orice chestie ce pui pe fatada, terasa, langa bloc, sprijinit - oricum vrei - si modifica forma, culoarea, aspectul (etc etc) al constructiei - necesita autorizare de constructie (certificat urbanism etc) . Singura exceptie unde se merge mai pe branci este la aere conditionate. Dar daca ai pune pe fatada un panou fotovoltaic, in dreptul apartamentului tau, esti in ilegalitate pentru ca: modifici aspectul fatadei fara autorizatie explicita + nu esti proprietar pe fadata blocului, chiar daca este in dreptul apartamentului tau. Fadata, terasa, casa scarii - intra la spatii comune indivize. Care va sa zica, chiar daca e in dreptul tau, ai avea nevoie de acordul in majoritate simpla exprimata - si al vecinilor. Asa spune legea. Deci daca vrei sa te pui la umbra de dusmanii cu vecini mai neintelegatori - trebuie sa ai toate astea. Altfel te poti trezi peste o luna, un an etc - cu plangere catre politie, care mai departe redirectioneaza catre inspectoratul de disciplina constructiilor - care vine, te amendeaza, te pune sa dai jos si sa readuci cladirea/suprafata la forma initiala pe banii tai. Dau exemplul meu. Am hartie cu asociatia, majoritatea vecinilor semnase, panouri pe terasa blocului. Ma trezesc cu reclamatie la asociatie, care obligata, o inregistreaza si ma someaza oficial sa dau alea jos. Ma duc sa ma interesez, aflu ca... citez " vecina de la 2 te-a reclamat ca din cauza panourilor tale ii curge apometrul la baie" (bezna mintii). Vorbesc cu baba in cauza, neam de ma inteleg. Incerc sa-mi pun ambitia sa fiu 100% legal. Mare tampenie. Cer punct de vedere al primariei prin oficiul de informare al cetateanului. Aflu ca trebuie cerut opinie de la ANRE. ANRE declina si spune ca nu e de competenta lor si trimite sesizare catre ISU care spune ca - pentru ca instalatia mea sa functioneze legal din punctul lor de vedere, trebuie sa aiba prevazut un paratraznet separat. Aveti idee cat costa sa chemi firma sa-ti monteze un paratraznet separat, pe bloc, cu coborare pana la parter etc etc? A ramas in aer. Intre timp, vecina recalcitranta decedeaza, plangerea ei ramane in aer. Raman cu panourile pe bloc. Instalatia opereaza timp de cam un an. Apoi intervine mai departe: - Neprevazutul. Vantul bate tare pe terasa. Cum am spus, e dificil sa asiguri corect acele panouri. Am incercat diverse solutii, inclusiv cu greutati turnate din ciment, varii metode de ancorat, profile metalice etc. Cu prima ocazie cand hidroizolatia a trebuit refacuta, aflu ca trebuie sa dau jos toata tarasenia de pe bloc deoarece nici o firma de hidroizolatii n-o sa-ti dea garantie daca pui asa ceva pe membranele pe care le pun ei. Asociatia zice, da-le jos, facem hidroizolatia, dupa aia le poti pune, dupa ce pleaca astia. Panourile nu incap prin gura de acces pe terasa, deci carat pe fatada cu funii, dat jos, apoi urcate pe scari inapoi la etajul 4 pentru depozitare. Am incercat apoi la montez orizontal pe terasa. Alta problema. Au inceput sa vina pescarusi. Naiba de pasari, vad alea albastre, le aduce aminte de mare, nu stiu, fix pe ele stau toata ziua. Fix panourile mele erau pline de rahat din nu stiu cate sute de metri patrati de terasa de bloc cu 4 scari. Fiind orizontal puse, trebuie sa te urci sa le speli. Ploaia doar intinde acel rahat pe toata suprafata, nu se scurge. Daca le pui inclinate, prinzi perioade cu cod galben, portocaliu - meteo. Furtuni, vant etc. Ti le zboara de acolo. Nu poti ancora ok, si daca le misca, tot risti sa agate hidroizolatia. Peste 6 luni, ma trezesc cu alta problema. Un panou spart. Nu de la grindina, culmea am avut grindina marisoara cazuta pe panourile pune orizontal, fara probleme. O cioara a indesat o nuca in partea din spate a unui panou, nu incapea, a fortat cu ciocul si a reusit sa sparga cumva acel panou. Aflu ca ciorile mai fac chestii de-astea. Chiar nu stiam. In perioada mea de ratacire pe terasele blocului am vazut guri de aerisire, pluviale si varii jgheaburi infundate de ciori cu oase, nuci si alte porcarii. Panoul crapat inseamna din start ca s-au dus pe apa sambetei 40-50% din eficienta. Trebuie dat jos, iar funii, iar dat jos pe fatada. Pescarusii apoi s-au inmultit. Lighioanele devin ulterior agresive/teritoriale. Urmatorul pas a fost sa cuibareasca intre panouri. Dimineata de cum da lumina, urlau in toate halurile, se auzea inclusiv la etajul 3. Vin alti vecini la usa sa reclame ca de cand cu panourile au probleme cu pescarusii. Urcam pe bloc sa gonim animalele celea, astea sar la scandal si ciuguleala. N-am reusit sa indeplinim misiunea. Finalmente am renuntat la panouri, chiar nu se merita la bloc. Asta in conditiile in care intreaga instalatie am cumparat-o la un pret absolut derizoriu, sa fi si platit pret intreg pentru asa ceva... Link spre comentariu
nemonavicusrino Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 On 9/25/2021 at 6:43 PM, matzah said: Adaug cateva detalii suplimentare de care m-am lovit atunci dar care vad ca le-am omis cu postarea de anul trecut. - Achizitia. Respectiv cand e bine sa mergi pe fotovoltaic. Daca te gandesti la un sistem off grid (panouri/regulator/acumulatori) in 95% din cazuri NU se renteaza. De ce? Faceti un calcul raportat la costul integral al sistemului vs durata lui eficace de viata (in primul rand dat de acumulatori). Luati in calcul ca bancul de acumulatori trebuie supradimensionat masiv raportat la consum. Nu vreti sa descarcati acest banc cu mai mult de 20-30% pana la urmatorul ciclu de incarcare - deoarece chiar daca acumulatorii sunt specificati ca fiind deep discharge - viata lor utila scade destul de rapid in functie de gradul de descarcare pe care il aplicati cumulat cu timpul in care ii tineti descarcati. Atasez un datasheet care explica mai bine ce si cum https://www.e-acumulatori.ro/utility/file/download?file=download_files/date-tehnice-baterie-solara-enersys-powersafe-5-opzv-350-112.pdf&hash=ce218cdd4f7940ff35ad1261649becad Asadar, daca faci un calcul referitor la pretul per kw/h produs cu astfel de instalatii, observi ca depaseste masiv pretul oricarui furnizor de electricitate, chiar si la preturile de acum. Fotovoltaic off grid iti pui doar la cabana din munti si chiar si acolo, e bine sa incerci sa discuti totusi cu un furnizor poate gasiti alta solutie. In nici un caz nu faci asta la bloc. Privitor la On grid - injectie in retea, nu poti face asta legal la bloc. Instalatia ta trebuie omologata de cineva daca vrei sa te gandesti sa propui furnizorului astfel de solutii. Iar nimeni nu-ti va omologa asa ceva din urmatorul motiv: - Legal. Daca pui la bloc asa ceva (tehnic - si la casa e aceasi situatie) - iti trebuie minim autorizatie de constructie. Se considera constructie permanenta. La bloc, orice chestie ce pui pe fatada, terasa, langa bloc, sprijinit - oricum vrei - si modifica forma, culoarea, aspectul (etc etc) al constructiei - necesita autorizare de constructie (certificat urbanism etc) . Singura exceptie unde se merge mai pe branci este la aere conditionate. Dar daca ai pune pe fatada un panou fotovoltaic, in dreptul apartamentului tau, esti in ilegalitate pentru ca: modifici aspectul fatadei fara autorizatie explicita + nu esti proprietar pe fadata blocului, chiar daca este in dreptul apartamentului tau. Fadata, terasa, casa scarii - intra la spatii comune indivize. Care va sa zica, chiar daca e in dreptul tau, ai avea nevoie de acordul in majoritate simpla exprimata - si al vecinilor. Asa spune legea. Deci daca vrei sa te pui la umbra de dusmanii cu vecini mai neintelegatori - trebuie sa ai toate astea. Altfel te poti trezi peste o luna, un an etc - cu plangere catre politie, care mai departe redirectioneaza catre inspectoratul de disciplina constructiilor - care vine, te amendeaza, te pune sa dai jos si sa readuci cladirea/suprafata la forma initiala pe banii tai. Dau exemplul meu. Am hartie cu asociatia, majoritatea vecinilor semnase, panouri pe terasa blocului. Ma trezesc cu reclamatie la asociatie, care obligata, o inregistreaza si ma someaza oficial sa dau alea jos. Ma duc sa ma interesez, aflu ca... citez " vecina de la 2 te-a reclamat ca din cauza panourilor tale ii curge apometrul la baie" (bezna mintii). Vorbesc cu baba in cauza, neam de ma inteleg. Incerc sa-mi pun ambitia sa fiu 100% legal. Mare tampenie. Cer punct de vedere al primariei prin oficiul de informare al cetateanului. Aflu ca trebuie cerut opinie de la ANRE. ANRE declina si spune ca nu e de competenta lor si trimite sesizare catre ISU care spune ca - pentru ca instalatia mea sa functioneze legal din punctul lor de vedere, trebuie sa aiba prevazut un paratraznet separat. Aveti idee cat costa sa chemi firma sa-ti monteze un paratraznet separat, pe bloc, cu coborare pana la parter etc etc? A ramas in aer. Intre timp, vecina recalcitranta decedeaza, plangerea ei ramane in aer. Raman cu panourile pe bloc. Instalatia opereaza timp de cam un an. Apoi intervine mai departe: - Neprevazutul. Vantul bate tare pe terasa. Cum am spus, e dificil sa asiguri corect acele panouri. Am incercat diverse solutii, inclusiv cu greutati turnate din ciment, varii metode de ancorat, profile metalice etc. Cu prima ocazie cand hidroizolatia a trebuit refacuta, aflu ca trebuie sa dau jos toata tarasenia de pe bloc deoarece nici o firma de hidroizolatii n-o sa-ti dea garantie daca pui asa ceva pe membranele pe care le pun ei. Asociatia zice, da-le jos, facem hidroizolatia, dupa aia le poti pune, dupa ce pleaca astia. Panourile nu incap prin gura de acces pe terasa, deci carat pe fatada cu funii, dat jos, apoi urcate pe scari inapoi la etajul 4 pentru depozitare. Am incercat apoi la montez orizontal pe terasa. Alta problema. Au inceput sa vina pescarusi. Naiba de pasari, vad alea albastre, le aduce aminte de mare, nu stiu, fix pe ele stau toata ziua. Fix panourile mele erau pline de rahat din nu stiu cate sute de metri patrati de terasa de bloc cu 4 scari. Fiind orizontal puse, trebuie sa te urci sa le speli. Ploaia doar intinde acel rahat pe toata suprafata, nu se scurge. Daca le pui inclinate, prinzi perioade cu cod galben, portocaliu - meteo. Furtuni, vant etc. Ti le zboara de acolo. Nu poti ancora ok, si daca le misca, tot risti sa agate hidroizolatia. Peste 6 luni, ma trezesc cu alta problema. Un panou spart. Nu de la grindina, culmea am avut grindina marisoara cazuta pe panourile pune orizontal, fara probleme. O cioara a indesat o nuca in partea din spate a unui panou, nu incapea, a fortat cu ciocul si a reusit sa sparga cumva acel panou. Aflu ca ciorile mai fac chestii de-astea. Chiar nu stiam. In perioada mea de ratacire pe terasele blocului am vazut guri de aerisire, pluviale si varii jgheaburi infundate de ciori cu oase, nuci si alte porcarii. Panoul crapat inseamna din start ca s-au dus pe apa sambetei 40-50% din eficienta. Trebuie dat jos, iar funii, iar dat jos pe fatada. Pescarusii apoi s-au inmultit. Lighioanele devin ulterior agresive/teritoriale. Urmatorul pas a fost sa cuibareasca intre panouri. Dimineata de cum da lumina, urlau in toate halurile, se auzea inclusiv la etajul 3. Vin alti vecini la usa sa reclame ca de cand cu panourile au probleme cu pescarusii. Urcam pe bloc sa gonim animalele celea, astea sar la scandal si ciuguleala. N-am reusit sa indeplinim misiunea. Finalmente am renuntat la panouri, chiar nu se merita la bloc. Asta in conditiile in care intreaga instalatie am cumparat-o la un pret absolut derizoriu, sa fi si platit pret intreg pentru asa ceva... Multumesc pentru toate aceste informatii si pentru efortul tau sustinut de a urma calea energiei regenerabile, M-ai convins sa nu fac si eu aceleasi greseli cu incapatanare. Poate o solutie mai buna sunt boilerele cu pompa de caldura (ariston nuos si lydros parca) , Trag caldura din casa si incalzesc apa, practic se lauda ca racesc incaperea si concentreaza caldura boiler. Multa sanatate. Link spre comentariu
ionut120v Postat Mai 1, 2022 Partajează Postat Mai 1, 2022 Exista surse de panouri sh de conditie tehnica rezonabila, la bloc e spatiu limitat ai vrea ulimul model cu randament ceva mai bun. la ultimul etaj le poti pune pe bloc, alt fel doar daca stai spre sud. Personal am renuntat din start la bloc, acolo nu prea merge cu panouri, nu zic ca panourile sunt cea mai buna varianta, sunt potrivite pentru aplicatii mici, daca faci agricutura mare asta e o afacere energetica in sine, poate include termo unitati pe biogaz sau biomasa, in germania se practica, porumb pentru biogaz aiafac doar energie electrica. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum