nelutuPO Postat Noiembrie 21, 2020 Partajează Postat Noiembrie 21, 2020 Buna seara , va rog sa ma ajutati cu un sfat de cunoscator si anume- vreau sa schimb sigurantele automate de la tabloul electric cu altele noi Schneider. Intrebarea este sa iau monopolare 1P sau 1P+N care intrerupe si nulul ? Acum am facut priza de pamant pentru ca voi monta prin Casa verde panouri fotovoltaice. Instalatia este la casa . Stima ! Link spre comentariu
kit Postat Noiembrie 22, 2020 Partajează Postat Noiembrie 22, 2020 1P+N, desigur. Un circuit trebuie decuplat complet, adica se decupleaza atat faza cat si nulul. Asa este mai sigur. Scrie si prin I7, dar nu-l am la indemana acum. Cu toate astea, nu-i 100% legal si nici sigur, functie de circuit si de constructia tabloului, mai trebuie si niste diferentiale pe undeva, pe acolo. Deoarece orice circuit, cu mici exceptii, trebuie trecut printr-o diferentiala. La casa, nu prea ar trebui sa existe exceptii. Asta stabileste un electrician, dar daca el zice ca merg si 1P, atunci hmmm, trebuie dat afara. Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 22, 2020 Partajează Postat Noiembrie 22, 2020 Kit.Eu am mai zis ca este o boala cu diferentialele.O pamantare buna te scoate din multe.In afara unor masini de spalat rufe sau vase ce scule "periculoase" poti sa ai in casa?Si la alea se taie tensiunea cand deschizi usa.Mai utile mi se par dispozitivele de supratensiune. Eu va intreb,cate cazuri de electrocutari ati auzit sau ati vazut la TV?Exceptand unele cu boilere electrice.Si alea f f rare.Acolo s-ar impune diferentiala. Link spre comentariu
kit Postat Noiembrie 22, 2020 Partajează Postat Noiembrie 22, 2020 Acum 44 minute, BRANCA a spus: Kit.Eu am mai zis ca este o boala cu diferentialele.O pamantare buna te scoate din multe.In afara unor masini de spalat rufe sau vase ce scule "periculoase" poti sa ai in casa?Si la alea se taie tensiunea cand deschizi usa.Mai utile mi se par dispozitivele de supratensiune. Eu va intreb,cate cazuri de electrocutari ati auzit sau ati vazut la TV?Exceptand unele cu boilere electrice.Si alea f f rare.Acolo s-ar impune diferentiala. Of of of. Nu vreau sa incep un flame aici, dar... In principiu ai dreptate. Imi aduc aminte, copil fiind, ca aveam in casa o masina de spalat, care curenta in draci. Masura luata a fost o avertizare, vezi ca masina de spalat curenteaza. N-a murit nimeni, aveam grija sa nu pun mana pe ea si gata. Cand nu aveam grija ma scutura un pic, hahaha, m-am curentat, viata mergea inainte. Pe de alta parte, am facut o vreme masuratori la prizele de pamant la greu. Functie de sol si vechime, rezultatele erau amuzante. Am dat de prize de pamant asa de corodate ca le smulgeam cu mana. Inca o chestie, sa luam un caz: intr-un punct al instalatiei, dintr-un motiv oarecare, firele de faza si nul fac un scurt mic, dar nu chiar ceva catastrofal, atata cat sa suga 1A, sa zicem. Asta inseamna cateva sute de grade acolo. Asta inseamna 112, foc, casa papapa, poate si ceva morti, tot tacamul. Se intampla pe la noi destul de des (odata pe an inseamna des). Daca pui diferentiala, atunci defectul care deja s-a extins la firul PE este detectat de aceasta, poc, asta da afara, iesi afara si te uiti la frumoasa casa care nu a luat foc. Toata vorbaria asta descrie protectia la incendiu. Dar toate astea nu au nici o importanta. Ce este important? Sa pui o diferentiala este obligatoriu conform legii (v I7), in opinia si intelegerea mea. 4.1.5.2.1. În sistemele de tensiune alternativă trebuie prevăzută o protectie suplimentară printr-undispozitiv de protectie la curent diferential rezidual (DDR) care nu depaseste 30 mA pentru (conform cu recomandările din SR HD 60364-4-41) : - prize de utilizare generală cu un curent nominal care nu depăseste 20A, folosite de obiceide persoane obisnuite ; (Asta, asa, la o cautare sumara prin I7. ) Asa ca eu, ca electrician care-si respecta meseria, respect normele si le aplic. Pentru ca asta face un electrician de fapt: mai intai respecta niste norme si dupa aia sparge toti peretii care-i vin la indemana. Electrozugravii de obicei ocolesc cu gratie prima parte. De aia am spus sa-l verifice pe electrician cu privire la 1P: daca stie, atunci s-ar putea chiar sa fie electrician, nu electrozugrav. Caz in care stie el, electricianul, ce trebuie pus mai departe. Dispozitivele de supratensiune, alta poveste. Cat mi-am racit gura pe la clienti, baga asa ceva in tablou. Cand au auzit de pret, aoleo, asa mult!!! Mna, cand au cumparat TV, calculator, placa centrala noi a fost bine. Cand le-am spus, macar acum pune-ti asa ceva. Nu au mai avut bani si pentru asta, ca TV-ul, calculatorul, centrala ... Sa fie sanatosi, pana la urmatorul trasnet pe LEA. Eu am prasit ceva ani in Germania, ca electrician. Uite, acolo se folosesc doar 1P, nicidecum 1P+1N. Dar aici suntem in Romania, iar normele noastre spun ca trebuie intrerupte atat faza cat si nulul. E simplu, se respecta norma, fara nici o alta filosofie, de ce, poate ca... Altfel nu mai facem nimic, ne certam ca niste chiori si toata ziua o tinem intr-un balamuc. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 26, 2020 Partajează Postat Noiembrie 26, 2020 Citati va rog paragraful din i7 care spune ca trebuie folosite 1p+n. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 26, 2020 Partajează Postat Noiembrie 26, 2020 Eu am folosit, acum peste 10 ani cind am refăcut instalatia, siguranțe 1p+1p. Mi s-au părut a fi mai de încredere doar ca ocupa 2 poziții pe șină. Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 26, 2020 Partajează Postat Noiembrie 26, 2020 Ca de obicei, apare cate unul care invoca lipsa masiva de accidente ca sa nu pui protectiile necesare. Ma intreb cati trebuie sa moara ca sa se convinga ca vorbeste mai mereu numai prostii? Unul la 1 milion? 30 la 1 milion? 20000 la 1 milion? Opinia mea este ca un accident (cu sau fara victima) care poate fi evitat este un castig pentru viata unui om. Un om care ajunge acasa la familie la sfarsitul zilei. Avem obligatia morala sa prevenim, mai ales ca costurile masurilor de protectie sunt modice. Sunt forumuri unde discutiile despre reteaua casnica sunt interzise, tocmai pentru a evita propagarea opiniilor de genul "merge si asa, nu?!" emise de cei care vorbesc fara sa gandeasca. Poate, intr-o zi, o sa existe regula asta si aici. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 26, 2020 Partajează Postat Noiembrie 26, 2020 Acum 29 minute, Mircea a spus: Sunt forumuri unde discutiile despre reteaua casnica sunt interzise, tocmai pentru a evita propagarea opiniilor de genul "merge si asa, nu?!" emise de cei care vorbesc fara sa gandeasca. Poate, intr-o zi, o sa existe regula asta si aici. Exact, bine punctat !!! Plus ca de unde stim ca formatorii de opinie si datatorii cu parerea sunt electricieni, ingineri, sau persoane competente in domeniu. Din discutii de genul vine Dorel electrozugravul acilea smerit, citeste cateva postari si merge la client si acum nu doar ca are solutia dar are si argumente, cu toate ca ale lui cunostinte se opresc acolo. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 26, 2020 Partajează Postat Noiembrie 26, 2020 Acum 4 ore, sesebe a spus: Eu am folosit, acum peste 10 ani cind am refăcut instalatia, siguranțe 1p+1p. Mi s-au părut a fi mai de încredere doar ca ocupa 2 poziții pe șină. E vorba de siguranțe grupate, cu maneta de acționare comuna. Am recitit mai sus și nu prea reieșea acest lucru. Link spre comentariu
danys Postat Noiembrie 27, 2020 Partajează Postat Noiembrie 27, 2020 1p plus n sau 1p plus 1p mare dezbatere ,ideea este sa deconecteze si faza si nulul la defect.asta conteaza ,constructiv cele care ocupa doua poziții pe șină adica 1p+1p sunt mai de incredere dar si mai scumpe si referitor la diferentiala de care un coleg spunea ca,, este o boala cu diferentialele si o pamantare buna te scoate din multe ,,nimic mai neadevarat . daca atingi accidental faza pe undeva prin casa poti sa ai mama inpamantarii ca acolo ramai ,doar siguranta diferentiala buna de firma si testata periodic asa cum se si specifica in instructiuni ca nu este deajuns sa fie montata trebuie sa fie si functionala cand ai nevoie te poate ajuta , diferentiala si inpamantarea actioneaza si protejeaza diferit, Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 27, 2020 Partajează Postat Noiembrie 27, 2020 Ideea este ca, in principiu, un utilizator normal nu prea are cum sa atinga faza direct. Pt asta trebuie sa umbli prin aparate, prize, dulii sau intrerupatoare cu ele alimentate. Problema este ca sint asa de multi meseriasi, si prin case dar si prin centrele de reparatii incit niciodata nu stii cind se poate intimpla asa ceva. De asta face bine la sanatate sa ai siguranta diferentiala. Ti se strica masina de spalat si vine meseriasul sa o repare iar la plecare uita sa conecteze inapoi firul de impamintare exact in locul cel mai important. Masina merge bine o perioada si nu-ti dai seama de nimic pina cind se intimpla ceva la ea si ajunge faza pe carcasa. Neamaiavind impamintarea conectata e suficient sa o atingi si ..........om te-ai facut sau doar ai fost pina atunci. O siguranta diferentiala impreuna cu o impamintare buna te salveaza de la dansuri nedorite care se pot sfirsi la morga. Sistemele de protectie nu se lasa singulare. Intotdeauna se utilizeaza minim 2-3 separate pt ca in caz ca unul nu functioneaza cum trebuie sa ramina un altul care sa-si faca treaba atunci cind e cazul. De asta mai pica si avioanele. Cu numai un sistem defect toate avioanele comerciale pot functiona fara probleme dar cind incep sa se acumuleze defectele si apare o situatie de urgenta problema devine intradevar grava. Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 27, 2020 Partajează Postat Noiembrie 27, 2020 Danys.De cate ori iti bagi "mana" in instalatia electrica?Toate aparatele electrice au un grad ridicat de protectie.Personal in peste 40 de ani nu m-am curentat niciodata!Si am umblat in instalatii electrice,cred,de mii de ori!Daca o luam strict nici n-ai voie ca amator sa umbli la asa ceva... Daca ai copii prin casa sau "butufani" e altceva.Pentru asta subscriu si eu la diferentiale.V-am zis ca e mult mai utila casnic protectia la supratensiune.Cunosc nenumarate cazuri de pagube din cauza asta.Am patit-o si eu la tara cu cateva aparate.Si n-ai sanse sa-ti recuperezi banii cand e de vina furnizorul!! Link spre comentariu
danys Postat Noiembrie 27, 2020 Partajează Postat Noiembrie 27, 2020 cu tot respectul dar nu ma pot abtine, ,Ideea este ca, in principiu, un utilizator normal nu prea are cum sa atinga faza direct,, chiar asa ? lucrezi cu o scula conectata prin prelungitor strangi cablul inbatranit ciupit etc si uite cum strici ziua ,unul din multele cazuri .de fapt trebuie sa gresesti doar o data , lucram cu scule pompe de apa etc folosite pe afara unde mai ploua mai calcam pe cabluri ne grabim etc suplimentar nu este greu sa pui una si pe un prelungitor folosit cum am spus mai inainte chiar daca ai pe general nu strica cu prelungitorul respectiv mai pleci la un vecin sa ajuti la ceva si el nu are nici o protectie , Link spre comentariu
danys Postat Noiembrie 27, 2020 Partajează Postat Noiembrie 27, 2020 un coleg persista si crede ca trebuie sa bagi mana undeva ,, discuta la modul personal dar aici nu este vb de noi si este un sfat pentru cei care nu se pricep ca noi de exemplu ,personal pot sa bag mana cam in orice fara probleme ca stiu ce si cum .mai putin nu bag mana acolo unde daca depasesti un anumit perimetru nu conteaza daca atingi sau nu dar asta este o alta discutie, Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 27, 2020 Partajează Postat Noiembrie 27, 2020 Danys.Pai eu ce am zis ca subscriu la diferentiala daca ai copii sau "butufani" in casa?Un om normal,"culturalizat",stie sa respecte normele de securitate la uitilizarea instalatiei electrice. Acu chiar imi pun problema ce educatie tehnica si de siguranta se mai face prin scoli.Ca si atelierele scolare cred ca au cam disparut...Iar nr de analfabeti creste an de an. Din pacate trebuie sa-ti dau dreptate privind lucrul cu improvizatii.Am vazut zeci de stechere si prelungitoare carpite.Sau cabluri alimentare necorespunzatoare.Cam numai la tara.Credeti ca aia isi mai cumpara diferentiale?Multi nici sigurante automate n-au!Si la aia chiar e pericol de electrocutare! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum