Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

50 de bani, garantie pentru ambalaje

Postări Recomandate

Ministerul Mediului a pus in dezbatere publica proiectul de Hotarare de Guvern pentru stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. proiectul de act normativ , impreuna cu Nota de fundamentare pot fi consulate aici.
prin presa au aparut unele semnalari, cum ar fi aici

Pe scurt:
Incepad cu 1 aprilie 2022 intra in vogoare de Sistemul de garanție-returnare, prin care vom plati 50 de bani pentru ficare ambalaj cumparat, guvernul sperand ca astfel ne va obliga sa-l returnam, crescand astfel gradul de recuperare a ambalajelor.
Actul nromativ se refera la ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv, utilizate pentru a introduce pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase
Practic pentru fiecare produs pe care il cumparam amablat intr-un recipient de tipul celor de mai sus vom plati o garantie de 50 de bani,  pe care o vom putea primi inapoi, la un punct de colectare a ambalajelor,  cash sau sub forma unui vaucer,
Ambalajele care intra in acest sistem de returmare vor avea un cod de bare separat, ce va permite recuperarea lor.
Comerciantii au obligatia  să organizeze puncte de returnare, în condițiile prezentei hotărâri de guvern.
Consumatorul final poate restitui ambalajul SGR în cadrul oricărui punct de returnare organizat de către comercianți pe teritoriul României, indiferent de locul din care a fost achiziționat produsul ambalat și fără a putea fi condiționat de prezentarea bonului fiscal în vederea recuperării garanției, în condițiile prezentei hotărâri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 78
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 14 ore, rinaldoparaipan a spus:

Incepad cu 1 aprilie 2022

Eu auzisem ca treaba va intra in vigoare din ianuarie 2021. La ce fras sa o mai lalaim 2 ani? Ma rog, ar fi o scuza, ca pina atunci pregatesti infrastructura. Dar parca 2 ani e cam mult pentru a face niste depozite, mijloace de transport, cumparat aparatura.

Mai mult de 50 de bani, e aiurea sa dai garantie, cit ca-i recuperezi. In loc de 85 de bani, pe apa plata, ar trebui sa dai, sa zicem, 2,35, pare aiurea, cit ca o sa-i recuperezi. Apoi, ce facem cu pungile alea de plastic? Ca si alea sunt o gramada si mai greu de controlat!

Link spre comentariu

Nu e nevoie de infrastructura. 

Comerciantul care vinde sticla de bere te taxeaza si tot el iti da banii inapoi la retur. 

Cat despre sticlele de plastic sau jucariile unde ambalajul depaseste grosier produsul ambalat este evident alegerea noastra sa refuzam cumpararea produsului. 

PS: Lego trec la pungulite din hartie. Cine a deschis o cutie de Lego stie despre cate pungulite sunt inauntru. 

Link spre comentariu

N-am citit documentul inca, dar stiu ca la versiunea propusa anul trecut au fost 2 subiecte delicate:

- pentru niste prevederi trebuia musai hotarirea parlamentului

- au fost proteste din partea micilor comercianti "buticari" din urban, care spuneau ca nu au de unde spatii pentru pastrat recipientele

vad din rezumat ca recipientele pentru lactate si  borcanele nu figureaza pe lista

Link spre comentariu

In Timisoara, de colectarea deseurilor, reciclabile cit si  nereciclabile se ocupa societatea  RETIM. In fiecare  saptamina , miercurea, masina apartinind de RETIM,  aduna toate gunoaiele menajere . Tot la doua saptamini, joia, aceeasi masina, aduna  deseurile reciclabile, care, obligatoriu, sint introduse in saci de plastic legati la gura, de culoare verde galbuie. Sacii  pentru colectarea reciclabilelor, ii primim, gratis, de la primaria Bucovăț.

Link spre comentariu

Astfel de "masuri" nu tin loc de educatie ecologica si estetica, si nici nu vad Mega-ul din coltul strazii transformat in depozit de reciclabile!

Citat

Tot la doua saptamini, joia, aceeasi masina, aduna  deseurile reciclabile, care, obligatoriu, sint introduse in saci de plastic legati la gura, de culoare verde galbuie. Sacii  pentru colectarea reciclabilelor, ii primim, gratis, de la primaria Bucovăț.

Care saci ajung tot la groapa de gunoi, fiti fara grija, in cazul materialelor plastice polimerii refuza sa redevina monomeri, in afara de polimetacrilatul de metil("pepsi-glass" :-)).Iar costurile sortarii si riscurile pentru sanatatea celor ce lucreaza in domeniul reciclarii nu sunt deloc mici...

Link spre comentariu

Mai e o chestie,momentan pretul ambalajului este inclus in pretul final.

Acum se creste pretul,teoretic se recupereaza diferenta cand returnezi ambalajul,dar ambalajul acela era deja platit,nu?

Deci nu ar trebui sa creasca preturile cu acei 50 bani ci sa ramana la fel.

Mai mult ca sigur la noi o sa fie tot felul de probleme,ba nu merge aparatul,ba e plin,atunci sa va vad cum plimbati o data la o saptamana doua sacul cu ambalaje prin masina pe la automate pana in final plictisiti il arunacti pe undeva numai sa scapati de el.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, gabiz_ro a spus:

Acum se creste pretul,teoretic se recupereaza diferenta cand returnezi ambalajul,dar ambalajul acela era deja platit,nu?

Deci nu ar trebui sa creasca preturile cu acei 50 bani ci sa ramana la fel.

Logic ce spui, și chiar consideram normal sa crească prețul, deși ai perfecta dreptate. E ca și cum, dacă nu încasez garanția, as plăti ambalajul de doua ori. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Doru.Nu e asa.Producatorul trebuie sa-si recupereze cheltuielile cu ambalajul.Cand am adaugat cei 50 de bani  la pret,suplimentar,inseamna ca i-am platit eu cumparatorul,ca garantie.Primindu-i inapoi,la returnare,imi recuperez banii.Daca nu returnez ambalajul ramane paguba la mine de 50 de bani...

Problema,dupa mine,e ca daca nu returnez ambalajul unde se duc cei 50 de bani?!Nu cred ca ar fi corect sa ramana la producator sau vanzator.Ar fi un castig.Cred ca din start ar trebui sa mearga la stat.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări