Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transceiver USDX

Marele Savant

Postări Recomandate

Acum 1 oră, Marele Savant a spus:

am ramas cu impresia ca era cu ta7358 si sint interesat de acest C.I.!

Tot Off -Topic : nimic interesant despre acest TA7358... relativ de generatie mai veche, echipeaza "front-end-ul" tuturor receptoarelor portabile care sunt "mai acatarii", de genul Tecsun PL660, Degen 1103, Kaito 1103, Grundig G5 sau Eton E5... De altfel toate au 99% aceeasi placa de baza si aceeasi impementare a schemei functionale. 

Dintre toate Tecsun-ul este un pic peste, intrucat are 4 circuite acordate pe partea de FM, facand-ul usor mai rezistent la intermodulatii... Ca si performante, pentru gama lor de receptoare portabile sunt ok, dar sunt departe de performantele unui stationar clasic sau a unui SDR de ultima generatie cu TEF 668X sau SI 4734/5... 

E drept ca nu stiu cum s-ar comporta intr-o implementare la nivel de amator, dar acum depinde si ce doriti sa faceti (atasez pentru exemplu implementarea din PL 660)

Scuze de OFF-Topic. 

tecsun_pl-660_schematic.pdf

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marele Savant

16

• yo9dl

9

• yo9hrb

8

• grosu99

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 1 lună mai târziu...
Salutare,
Lucrez si eu acum la un uSDX. Am ajuns la placuta de LPF (pt 20m), l-am vobulat dar nu-mi place cum arata curba, coboara prea repede si am cam -2.5db in 14Mhz.
Banuiala mea e de la calitatea condensatorilor, am folosit niste smd-uri 1206 dintr-un assortment kit luat acum un car de ani de pe ebay, nici un info despre ei in afara de valoare. Sa fie asta buba?

LPF-ul de 20m are C-urile asa: 180, 390, 390, 180pF. Pe cei de 180 i-am facut din 100+82, iar 390 am tot incercat de la 350 la 400pf si acelasi rezultat cu pierderile. Chiar graficul e cu 370p, si ar trebui sa mai mareasca banda de trecere; am tot simulat variante in Rfsim99.
Pe bobine n-s da vina, sunt Amidoane ok, bobinate cum trebuie.

As mai incerca si cu ceramici simpli tht, din aceia mici si portocalii, am cativa noi de la TME, np0, incerc sa-i combin pana la valori, sa vad ce-o iesi.

lpf.png

Link spre comentariu

I-am dat de cap, erau smd-urile alea paguboase.

Am pus ceramici disc, dintr-aia ordinari (SR Passive, 50V, de la TME) si arata mult mai bine, chiar ca pe simulare.

(cu albastru smd/cu rosu astia disc)

Valorile sunt 178pf (100+39+39) si 400pF (4x100). Am incercat pe mijloc si 360p in speranta ca mai mareste banda, cu 400 sunt cam la limita, dar strica.

Arata un pic ca naiba filtrul acum :) Cand oi avea un cablaj mai ca lumea ii pun si cate un C.

Btw, cei care ati facut comenzi de pcb-uri nu aveti si placile de filtre de vanzare?

lpf3.png

lpf4.JPG

Editat de yo4hhp
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Dadu Dumnezeu si m-am apucat si eu de uSDX. Momentan il fac doar pe receptie, fara filtre de banda. Luni plec in delegatie si parca as asculta si eu banda, seara, la hotel. FT250-ul e cam greu de carat.

Link spre comentariu

Plantat, alimentat, iata ce apare pe afisaj.

Alimentare 12V, ia un curent de aprox. 40mA. Nu-s conectate casti si antena. Nici BPF.

Please help!

P.S. Mai flicare un T dupa 5000, am facut poza cand era stins.

usdx error.JPG

Link spre comentariu

@yo9hrb nu știu absolut nimic despre acest uSDX însă din mesajul ăla de pe afișaj pare că nu comunică cu ceva pe magistrala i2c.

L.E: Am gasit in soft ce inseamna BER si se pare ca am intuit bine, BER vine de la "Bit-Error Rate". Magistrala cu integratul si5351 este in regula?

Link spre comentariu

Cred ca da, n-am gasit probleme acolo (atat cat ma pricep).

Am uitat sa mentionez ca n-am nici unul din trv. BS170 montati. Ca nu-i am, deocamdata. Darnu cred ca ar trebui sa fie vreo problema la receptie.

Link spre comentariu

Trebuie schimbata adresa I2c la SI5351. In softul initial implicit era 0x60 si a trebuit sa schimb la 0x62. Un amplif audio ar fi de folos pentru o auditie confortabila.

Etajul final e greu de pus la punct. Daca filtrul de la iesire e corect aliniat trebuie schimbati tranzistorii.

Montajul e interesant, dar ramane o jucarie greu de stapanit. Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări