Vizitator Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 Transformatorul acela care ar "aduna cele 2 semnale IOUT si IOUTB" de la iesirile DDS-ului, in limbajul RF se numeste BALUN. Se pot gasi pe www analize, discutii si formule oricat de complicate pe tema aceasta, mergand pana la analiza efectelor galosilor de guma asupra razelor de luna, insa in practica RF calculul raportului sau de transformare se face simplu in cateva secunde considerand impedantele in/out (mai sus N = sqr(Z4/Z1)), nefiind necesare scheme cu desene si calcule de curenti, etc. care incurca degeaba treaba (dealtfel mai sus sensurile relative ale curentilor in/out sunt gresit desenate). Cel mai adesea in practica amatoriceasca fie se face home made cu linii CuEm trifilare pe un tor din ferita de 5...12mm din material si nr. de spire alese in functie de gama de frecventa cu socotelile empirice obisnuite (Xl>>Z, etc.), fie pe miez binocular, fie se pune direct un model comercial de transformator/BALUN precum cele de la MCL (cum ar fi T4-1 sau T6-1) ori Coilcraft, etc. Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 (editat) Dle @Traian B, uite ca eu nu stiam formula pe de rost. D-aia am dedus-o, in ciuda sensurilor curentilor care sunt inutili in cazul de fata. Dar nu d-asta scriu, ci ca sa lamuresc intrebare ( @ndor) unor colegi. Cum iesirea este oarecum linear descendenta, trebuia sa o liniarizez cat sa stea la aceeasi valoare. Bref, fac o adaptare de impedanta si o reducere controlata a semnalului. Adaptarea se face din balun cu raportul de transformare potrivit. Era cazul 1:2 dintr-o singura iesire DAC. Astfel, daca la 30MHz aveam 300mV la iesirea DAC, rezulta ca dupa balun la 50R aveam 150mV. Daca insumam cele 2 iesiri dublam nivelul de intrare. Dar nu puteam utiliza 1:2, asa ca am trecut la 1:3. Ceea ce dupa balun, din calculele mele, rezultau 2x1/3, adica un pic mai mult de 1/2. Simetria nu m-a interesat. Editat Ianuarie 7, 2021 de Mircea Link spre comentariu
ndor Postat Ianuarie 7, 2021 Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 1 oră în urmă, Mircea a spus: ... Daca insumam cele 2 iesiri dublam nivelul de intrare. ... ... Uite ce spun cei de la Analog in privinta asta : " . If identical signals are presented to the two transformer primary inputs as in Figure 6-4A, then theiropposing fields will cancel each other to some degree. The degree of cancellation is dependent upon the transformer winding matching as well as the matching of the two “identical “ signals .Output Power Considerations Combining the two complementary outputs in a transformer does not offer any power gain. In the AD985X series of DDS IC’s, the only way to increase output power is to set the outputcurrent to a higher value by adjusting Rset. " Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 7, 2021 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2021 (editat) Nu apare nici o anulare. Eu am facut ca-n AN-837 https://www.analog.com/media/en/technical-documentation/application-notes/351016224AN_837.pdf. Editat Ianuarie 7, 2021 de Mircea Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum