Caius Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Salutari, Am o problema la noul tablou electric si as vrea sa aud parerile voastre. Ok, mai intai trebuie sa stiti ca am avut un tablou clasic cu 4 sigurante fuzibile. Electricianul care a dezafectat tabloul asta a spus ca erau 2 sigurante pt prize (cate una pt faza si nul) si 2 pt lumini. Am adaugat 2 circuite noi (masina spalat si cuptor electric), asta fiind si motivul pt care am fost nevoit sa schimb tabloul electric. De tinut cont ca nu exista impamantare in casa. Ok, acum am urmatoarele probleme: 1) dupa ce a plecat, am constatat ca nu merge priza dintr-o camera si ca pe carcasa de la masina de spalat, cuptor, frigider, PC aveam faza (nu multi V, ca puteam tine mana si nu simteam nimic) 2) a venit, a invartit firele pana am avut iar curent la priza cu pricina si a facut o punte intre nul si impamantarea (din tablou) si astfel a disparut faza de pe carcase. 3) in aceasi seara, am constatat ca acum nu mai am curent intr-una din camere (nici priza nici lumina) 4) astazi a cazut diferentialul si am izolat problema la acea punte de care ziceam la 2). Fara s-o dau jos, nu am putut ridica diferentialul. Dar ce e ciudat acum este ca nu mai detectez faza pe carcase.....nu inteleg.... Ajutati-ma sa inteleg de ce ba nu merge o camera, ba alta. Cine a facut sau modificat instalatia veche, sa fi pus o parte din casa pe nul ? Cum putem identifica fiecare fir din tablou ce e ? E treaba de electrician, dar avand atatea probleme, vreau sa stiu si eu. Cam atat cred... Mersi Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 (editat) Eu vă sfătuiesc să căutaţi alt electrician, cu ăsta de acum trebuie să vă faceţi rudă.....că va tot veni prin casă să remedieze. Nu putem vedea de aici ce fire a îmbârligat acela pe acolo, de aceea nu putem face decât presupuneri.Şi faceţi o împământare la casă, nu e chiar un proiect comparabil cu Turnul Eiffel....un ţăruş de împământare se găseşte la Leroy Merlin cu 40-70Lei.Trebuie doar să-l înfigeţi undeva în dreptul scurgerii de la streaşină, vă trebuie doar un baros de 10kg sau un topor mai zdravăn, apoi luaţi nişte cablu de cupru masiv de 2,5mmp (milimetri pătraţi secţiune) şi conectaţi ţăruşul de împământare la tablou, trecând firul printr-o gaură în perete sau pe unde vă e mai uşor. Apariţia unei tensiuni oarecare pe carcasele metalice e cauzată de un fenomen de capacitate parazită, practic firele instalaţiei aparatului se comportă ca o armătură, iar tabla carcasei ca cealaltă armătură a unui condensator de ordinul zecilor de picoFarazi.Iar cum condensatoarele conduc curentul alternativ, rezultă că pe orice carcasă metalică neconectată la o împământare, apare o tensiune oarecare.Nu e de speriat, dar nici de ignorat, fiindcă dacă un fir se atinge direct de tablă, atunci potenţialul reţelei va ajunge pe carcasă în toată splendoarea lui, iar atingerea carcasei va fi o experienţă electrizantă....la propriu. Editat Noiembrie 19, 2020 de validae Link spre comentariu
Caius Postat Noiembrie 19, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Sunt constient ca trebuie sa fac impamantare si este in plan sa o fac. Dar nu pot sa o fac acuma pentru ca trebuie schimbata inclusiv instalatia electrica din casa, aceasta fiind momentan pe 2 fire (90%). Cat despre tensiunea de pe carcasa, nu-s sigur cum sa masor exact cat e, sa stiu daca e de speriat sau nu. Eu am testat cu creionul doar, iar electricianul cu ceva care nu stiu cum se cheama. Oricum, legat de faptul ca ba nu merge o ba alta, ce credeti ? Multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Cred că legăturile făcute în unele doze au cedat, după modificările făcute prin adăugarea circuitelor suplimentare.Dacă instalaţia veche e pe aluminiu, cu atât mai mult... E doar o ipoteză, chiar nu pot şti ce aveţi prin ziduri....poate ar fi bine să desfaceţi dozele camerelor ce au rămas fără curent şi să faceţi poze, apoi ceva poze cu tabloul electric.Aşa am vedea ce a lucrat şi cum a lucrat acel electrician... Link spre comentariu
Caius Postat Noiembrie 19, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 (editat) O sa verificam dozele si revin, dar ca idee, vreau sa mai descriu odata situatie. Sa fiu sigur ca m-a inteles lumea. Cum am spus, inainte aveam 4 sigurante fuzibile. Acum, electricianul mi-a schimbat tabloul, a pus un diferential de 25 si automate pt circuitele de masina spalat, cuptor (adaugate noi), prize si lumina. Iar nulurile le-a legat pe acea borna din tablou. La inceput am avut tensiune (nu stiu cat) pe carcase, asa ca a legat borna de nul la cea de impamantari (unde sunt doar 2 de la circuitele noi de masina de spalat si cuptor) si a disparut acea tensiune. Astazi in schimb, "a sarit siguranta" si pana nu am dat jos acea legatura, diferentialul nu a vrut sa stea ridicat. Ce-i curios, e ca acuma nu mai am tensiune pe carcase, chiar si fara acea punte. Iar casa nu are impamantare.. De asemenea, problema ca ba nu am curent intr-o camera, ba in alta. Ba o priza, ba alta. Revin cand pot da alte detalii.. Editat Noiembrie 19, 2020 de Caius Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2020 Partajează Postat Noiembrie 19, 2020 Aveţi clar conexiuni slăbite în tablou, probabil când a modificat tabloul, a mişcat cablurile şi de la siguranţele existente şi cum conectorii acestora e posibil să fi fost ,,copţi,, de la contacte imperfecte.... Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 26, 2020 Partajează Postat Noiembrie 26, 2020 cautati electrician competent !!!!!!! este posibil ca sa aveti conductor PEN si atunci separarea se face la tablou, impamantarea obligatoriu sub 4 ohmi. circuitele trebuie identificate corect de catre un electrician competent !!! nu va jucati cu electricitatea, va poate costa casa, chiar si viata !! Link spre comentariu
Caius Postat Martie 9, 2021 Autor Partajează Postat Martie 9, 2021 Problema s-a rezolvat intre timp. Multumesc mult tuturor pentru ajutor :) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum