Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiectare sistem P.A. full horn loaded

Mircea Bartic

Vi se pare interesant subiectul?  

41 membri au votat

1. 1. Vi se pare interesant subiectul?

• DA
      61
    • NU
      10

Postări Recomandate

Atunci sa o luam altfel. Un dif potrivit pt. horn are de regula un magnet supradimensionat fata de majoritatea altor difuzoare avand aceeasi arie a membranei. De asemenea frecventa de rezonanta este relativ ridicata (40-80Hz) chiar la o arie mare a membranei. Aceasta frecventa o poti masura simplu. Alta caracteristica este factorul de calitate mic (de ex. cel electric Qes<0.5). Si asta se poate masura in conditiii de amator folosind placa de sunet, un microfon si un soft free.Daca crezi ca diful tau seamana cu descrierea de mai sus atunci are rost sa-ti pui problema unui horn. Chiar si asa, daca vrei sa obtii rezultate previzibile este necesar sa masori parametrii de baza, atfel e loterie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

20

• sifor

13

• Sharky

6

• DorinD

6

Top autori în acest subiect

Qts<0.5 ..nu? (cred ca ai batut gresit)BL cat de mare ar trebui sa fie?..nu ar trebui raportat la impedata difului?Ca nu prea vezi un dif de 4ohmi cu BL peste 15N/A, dar ma gandesc ca forta scazuta se compenseaza printr-un curent mai mare prin spire.Iar rezonanta de ce trebuie sa fie ridicata? ..adica nu cred ca e obligatoriu ca deobicei diful este inchis intr-o incinta de compresie, si rezoanta va urca(din pacate va scadea/urca amortizarea/Q).Am dreptate sau nu?(Nu am mai construit goarne pana acum..dar as vrea sa fac ceva cand o sa am vreme..acum ma doumentez doar..astept sfaturi)

Link spre comentariu

Am corectat. Ziceam de frecventa de rezonanta mare comparativ cu alte difuri avand aceelasi "look".E bine ca Fs-ul sa fie cit mai mic dar ti se strica ceilalti parametri.De fapt important este ca 2xFs/Qes (reprezinta aceea "mass cutoff frecvency") sa fie cat mai ridicata. De regula pt. difuri obisnuite de bass la 10-12-15" e sub 200Hz. Pt. "goarne" care vor sa se "pupe" cu mediile la 400-500Hz atunci e musai ca parametrul asta sa urce pina acolo, altfel nici o sansa.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări