Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Selena 214-215

sesebe

Postări Recomandate

Vinde careva din Iasi un Selena, preferabil 214 - 215 - 216, la un pret decent? 

Poate avea si unele defecte dar a fie functionala placa input-FI. Nu strica nici o carcasa intreaga (scala cu gradatiile).

Pt dicutii detaliate (inclusiv pretul) doar pe PM.

Multumesc !!!

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

5

• Nostalgic

4

• BRANCA

2

• QQme

1

Top autori în acest subiect

Eu am nevoie mai mult ca donator de organe iar pt asa ceva 110 e cam mult. Trebuie sa-i repar bunicului aparatul si numai nu reusesc sa-i dau de capat la placa RF + FI. Ultimul tranzistor de FI refuza sa functioneze cum trebuie. L-am schimbat de test cu un BF509 ca nu am avut alt PNP de RF si tot nu merge. Aparatul are deja toti electroliticii schimbati si o parte din decuplarile ceramice. N-as vrea sa o iau de la capat cu schimbatul condesatorilor si curatatul rotactorului.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Probabil că ai făcut și măsurători de tensiuni pe pini tranzistorilor.Pe scheme se dau tensiunile, pe unele scheme referința este pe plusul C37, pe alte scheme pe minusul C37. Și posibil să depistezi anomalia.Ultimul tz FI V15 depinde și de V10.S-ar putea ca tocmai V10 să nu funcționeze corect.

Link spre comentariu

Imi cer scuze, am spus ultimul dar nu aveam schema in fata. Este vorba de penultimul - V10.

Iar tensiunile nu am inteles cum sa le masor ex: tensiunea in colector (3.4V) este mai mare decit in emitor (1.6V) dar colectorul este conectat spre masa iar emitorul spre plus.

Probabil ca masuratorile sint fata de plusul condesatorului dar tot nu inteleg atunci dece nu-s tensiuni negative. Ei nu au auzit de semnul minus?

Link spre comentariu

de obicei NPN-urile se măsoară cu referința pe minus, PNP -urile  pe plus. 

ce ai găsit pe V10 ,la măsurători, cred că și V10 merge bine .

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Eu nu cred ca merge bine. Pt ca nu intelegeam valorile de pe schema am ignorat acele masuratori, deci nu afirm ca nu merge bazindu-ma pe ele. Fac masuratori de multi ani si am reparat multe TV-uri, sute poate chiar pe vremea cind eram student, si multe alte tipuri de aparate. Nu-s chiar incepator in depanari dar nu am reparat foarte multe radiouri, cel putin nu in partea de receptie-FI. 

Chestia asta nu am mai auzit-o pina acum: " de obicei NPN-urile se măsoară cu referința pe minus, PNP -urile  pe plus. " Stiu ca in montajele cu Germaniu se foloseau preponderent tranzistoare PNP care aveau performante mai bune in tehnologia respectiva si implicit era mai simplu de utilizat ca referinta plusul bateriei (ca masa/GND) dar pina la acea afirmatie este o distanta mare.

Am injectat semnal de la generator de semnal si injectat in colector ajunge pina in difuzor iar injectat in baza abia se mai aude. Vorbesc de semnal modulat AM la care i-am baleaiat si frecventa in caz ca ar fi dezacordate circuitele.

Din cite stiu astea mergeau cu FI-ul pe 465 nu 455 ca majoritatea. Circuitele oricum sint acordate, macar cit de cit, pt ca a mers peste un an dupa ce i-am facut recaparea. La mine a ajuns din nou avind carcasa de lemn (chenarul) desprinsa din doua imbinari, probabil in urma unei cazaturi zdravene.

I-am pus si tensiune de RAA din exterior cu reglaj la nivel de milivolt, deci nu-i RAA-ul devina. Avind in vedere ca am mai umblat in acel radio cam stiu ce tensiuni erau pe acolo atunci cind mergea mai ales pt ca i-am si modificat circuitul de RAA pt ca nu avea o dinamica de reglaj suficienta. Cind s-a intors la mine primul lucru facut a fost sa revin la circuitul original. Comportamentul este exact ca si cum ar avrea gainul pe FI la minim fara pic de zgomot.

Link spre comentariu

cea mai edificatoare măsurătoare este între B-E,

dacă tensiunea se încadrează de la zero și puțin și 0,4-0,5 maxim, înseamnă că tranzistorul are amplificare în funcție de curentul B-E.

dacă se măsoară 0,6-0,65 ,tranzistorul este in saturație . amplificare ,iok.

asta la siliciu, la germaniu nivelurile sînt mult mai mici , max 03-0,4.

Din experiența proprie.

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Marian a închis acest subiect
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări