c_anicai Postat Mai 24, 2021 Autor Partajează Postat Mai 24, 2021 (editat) radiatoare pt diode si mosfeturi am 4 buc acest model dar asta pt cand voi face varianta finala forward cu mosfet sic, cred ca sunt suficiente Editat Mai 24, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
dumitrumy Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 CITAT: Cu semipuntea cu FCP067N65S3 n-am reusit inca sa ard tranzistori chiar daca-s ieftini la 2 lei buc si acum m-am gandit sa pun cate 2 in paralel poate reusesc sa scot ceva mai mult din ele. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Cand ai facut o semipunte ca nu ai pus nicio schema! Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 24, 2021 Autor Partajează Postat Mai 24, 2021 (editat) Schema nu e importanta fiindca nu e conceputa de mine, e o autooscilanta unde inca nu mi-a venit nici o ideie cum pot face protectia la scurt si limitare de curent, poate cu rezonanta? Cu autooscilanta scot mai multe putere decat in experientele facute pe forward si de aia am pastrat montajul intr-o cutie poate-l imbunatatesc, pregatesc radiatoarele alea care ai zis ca-s mici pt forward sa pun cate 2 tranzistori in paralel pt. semipunte Editat Mai 24, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 24, 2021 Autor Partajează Postat Mai 24, 2021 nu m-am hotarat inca cum le montez pe ventilator, prima sau a doua varianta din poze Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Acum 15 ore, c_anicai a spus: Practic nici pe mine nu ma intereseaza frecvente mari ca nu ma ocup cu radiotehnica. Si nici nu-s documentat si nici nu produc bani din asa ceva. Ala care l-ai luat chinezesc si-l folosesti la invertoare ce model este? Tre sa ma opresc deocamdata din experimente ca am mai ars un mosfet sic de 18 lei NTHL020N090SC1, primele le-am primit degeaba de la cavit insa acum am cumparat altul in loc si nu vreau sa le mai ard aiurea, vad ca-s scumpe. Pana atunci ma joc cu niste mosfeturi simple in semipunte cumparate de la un user de aici cu 2 lei buc. Cu semipuntea cu FCP067N65S3 n-am reusit inca sa ard tranzistori chiar daca-s ieftini la 2 lei buc si acum m-am gandit sa pun cate 2 in paralel poate reusesc sa scot ceva mai mult din ele. Sic vad ca-s pretentioase la drivere. Daca vrei sa lucrezi cu invertoare atunci chiar iti trebuie osciloscop rapid. O jucarie de aia chinezeasca nu-i buna de nimic, poate in scop didactic ca sa vezi ceva frecvente audio. Spike-ul din imagine este de pe o sursa SMPS si nu se mai vede daca setez banda la osciloscop la 20MHz. Trebuie minim 200Mhz banda la osciloscop ca sa se vada si minim 400-500Mhz ca sa-i masori corect amplitudinea. Masurarea cu un osciloscop in sursele in comutatie exact astfel de fenomene incearca sa identifice si sa corecteze. Altfel degeaba mai pui osciloscopul de o sursa in comutatie. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Ar fi de precizat si ca pulsul acelui semnal e asa cum se vede de 200nS, adica frecvente de lucru de ordinul Megahertilor, ceea ce nu prea vedem in regim de amator. Insa de acord, daca tot lucrezi cu surse in comutatie atunci neaparat osciloscop, si daca tot iei atunci neaparat osciloscop de sine statator, nu combinatii inutile gen multimetru cu osciloscop sau alte jucarii. Osciloscopul e osciloscop, multimetrul e multimetru, sunt, sau ar trebui sa fie abordate ca 2 aparate diferite. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 200nsec este la afisarea pe osciloscop (200nsec/diviziune) nu perioada frecventei de comutatie. Frecventa de comutatie este chiar mica la sursa unde am facut masuratoarea, ~200 de kilohertz, iar spike-ul corespunde unei frecvente de circa 100MHz (80-120MHz). Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Tocmai lucrez la un boost ordinar cu frecvența de lucru de circa 63kHz . În faza de probă - păianjen pe un cablaj deplantat - și cu toate componentele THT am avut frecvența ringing-ului de circa 25MHz . La trecere pe placă scăzând cu ceva inductanțele parazite (capacitățile rămânând aproximativ constante) frecvența va mai crește puțin. Deci pentru a estima cât de cât corect frecvența ringing-ului în vederea dimensionării snubber-ului trebuie musai osciloscop cu minim 50MHz - pentru un convertor care lucrează la 63 kHz. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 De la 50Mhz pana la 500Mhz banda minima este un intreg ordin de marime, si cati de pe forum au sau isi permit un astfel de osciloscop? Adica n-ar strica sa coboram putin cu picioarele pe pamant. Si in audio este necesar un analizor de spectru insa ar trebuu vanduta o masina ca sa ti-l permiti, si asta nu inseamna ca fara el nu mai poti construi amplificatoare. Asemeni si la surse, un osciloscop cu banda foarte larga este foarte util, dar degeaba are banda daca nu are si memoria necesara, si oricum fara el nu inseamna ca nu mai construiesti nimic. Exista teorie care te ajuta sa estimezi fie macar si grosier valori de componente pentru snubere urmand apoi sa le ajustezi pe osciloscop, chiar daca nu e el de 500Mhz, cu rabdare obtii aceleasi rezultate. Si teoria la care ma refer este cea publicata de Smilex. Deci NU, nu sunt de acord ca trebui sa ne facem credit pentru a ne permite osciloscop acceptat de ceilalti, farmecul electronicii e sa te descurci cu ce ai atunci cand nu ai alternative. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Ce am postat mai sus ca fiind necesar pt a lucra cu SMPS-uri era postat din punct de vedere teoretic si in principal pt a se vedea cit de departe este un osciloscop chinezesc jucarie fate de ceea ce ar fi necesar. Binenteles ca noi ca amatori nu ne putem permite un astfel de osciloscop (cu mici exceptii desigur) si vom folosi unul de 50-100MHz dar amplitudinea spike-ului va fi atenuata de osciloscop. Daca in urma masurarilor si optimizarilor ne asumam un factor mare de corectie vom putea folosi "safe" si un astfel de osciloscop - mai accesibil. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 2 hours ago, sesebe said: Binenteles ca noi ca amatori Amatori suntem eu si altii ca mine, nu tu si UDAR... Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 25, 2021 Autor Partajează Postat Mai 25, 2021 Am ametit cu tehnologia asta mai ales cu preturile la osciloscoape bune. Cred ca imi voi cauta eu de treaba la gradina sa vad ce buruieni mai cresc ca la alea nu trebuie osciloscop, si in timpul liber ma voi juca doar cu tranzistori mosfet luati de la hachia cu 2 lei buc ca sa nu regret prea mult cand crapa cate unul, las testele cu mosfet sic pe mai incolo cand voi castiga experienta sau pe cand voi avea dotarea minim necesara. Ca rezumat, toate transformatoarele bobinate de mine pana acum au fost calculate gresit, unul singur a fost mai aproape de adevar unde am dat 32 sp primar si trebuia 28, la restul greseli foarte grave, de ex: pt celalalt invertor la 66 khz am dat doar 26 sp pe o ferita de 1,6 cm patrati si trebuia 50, ma mir cum n-au crapat mosfetii acolo pana acum. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Fa-ti timp si lectureaza postarile de la link-urile din indexul de la alimentatoare: https://www.elforum.info/topic/45699-index-tematic/?do=findComment&comment=1665925 Te ajuta sa te pui la punct cu teoria de baza. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 (editat) Acum 3 ore, Marian a spus: Amatori suntem eu si altii ca mine, nu tu si UDAR... Ba protestez energic în ceea ceea ce mă privește ! Sunt absolut amator ! Probabil printre puținii absolut amatori de pe acest forum - în sensul că am zero avantaje materiale în urma activității mele (excluzând desigur ceea ce realizez pentru casă sau pentru autodotare). La serviciu am lucrat tot electronică dar la nivel de sisteme de telecomunicații . Extrem de rar a fost nevoie să fac electronică ”adevărată” . Și în consecință nici dotarea nu a fost prea grozavă. Editat Mai 25, 2021 de UDAR Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 25, 2021 Partajează Postat Mai 25, 2021 Cind lucrez acasa lucrez aproape la nivel de amator, cel putin din punct de vedere al echipamentelor folosite. Crezi ca am acasa osciloscop de top? Nu. Osciloscopul tau are banda mai mare decit al meu dar eu am memorie semnificativ mai mare pe el. Pt c_anicai : se pot gasi osciloscoape analogice performante la pret foarte bun, nu trebuie neaparat sa fie o dracovenie digitala de pus in buzunar - proasta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum