c_anicai Postat Mai 18, 2021 Autor Partajează Postat Mai 18, 2021 (editat) dupa formula de la tine cred ca las transformatorul cu e55 asa cum e, se potriveste de minune pe frecventa de 66 khz care o am la celalalt inceput, Voi face pentru asta alt transformator pe baza la doua perechi ferite linii suprapuse de 1,98 cm² fiecare, deci trebuie sa recalculez pentru 4 cm² cat vor avea. Problema acum sa vad spatiul daca-mi incape, si asa m-am stresat putin cu asta e55 unde locul in cutie a fost la milimetru plus ca la schimbare am rupt 2 suruburi de 4 la suportul care-l tinea pe celalalt care a fost inainte si le-am lasat asa rupte, nu mai fac prostia sa pun superglue pe filet inainte de strangere. Si intr-un post anterior ai zis ceva de duty cycle, din ce am observat cu toate ca n-am cu ce vizualiza incarcarea dar o simt cum creste curentul la iesire si de la un anumit moment are un prag adica nu mai creste ci incepe sa scada dar in schimb creste in continuare curentul prin mosfet-uri si se supraincalzesc. Cu toate astea foarte greu ajunge duty cycle spre valorile maxime din catalog deoarece intra circuitul in protectie, uneori cu greu ajunge chiar si la 45-50% ca sa am ceva putere la iesire, tot am polizat din intrefier la transformatorul din circuitul flyback putin cate putin sa mai creasca cat de cat iar la excitatie am inversat sensul spre drivere cu un tor ce joaca rol de transformatoru de cuplaj sau cum naiba ii zice. Doar la un singur c.i. LN5r12c incercat pt flyback am vazut cresteri la acest duty cycle necontrolabile adica crestea vertiginos cand ii scadea tensiunea de alimentare pana pe la 200vcc apoi intra in protectie, nu mi-a convenit ca la fiecare oprire a invertorului cand se descarca condensatorul si ajungea la 200 volti erau in pericol tranzistorii mosfet. Editat Mai 18, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 19, 2021 Autor Partajează Postat Mai 19, 2021 Asta din stanga este ferita care a mers cu 32 sp in primar la 132 Khz insa de amperajul de iesire tot nu eram multumit si speram la mai bine, din aceasta cauza am bobinat e55-ul insa am ratat din nou din cauza necunoasterii la timpul potrivit a formulelor care dau nr de spire. Are 1,98 cm² sectiune partea rotunda dar partea patrata are mai putin, 1,75 cm² dupa ce am scazut fanta unde venea agrafa de prindere( inainte masurasem doar coloana rotunda si am crezut ca suprafata e identica cu coloana cealalta). Pt calcul nr spire ce folosesc, media celor doua sectiuni sau cea mai mica? Am doua identice si cred ca le voi suprapune pt sectiune 3,7 cm², vreau sa folosesc astea pe invertorul la 132 khz fiindca ferita nu se incalzea decat putin dar puterea cu doar o pereche nu era suficienta pt electrod de 2,5, si ma gandesc ca doua perechi ajuta la ceva. In felul asta nu mai desfac transformatorul cu e55 fiindca am facut greseala sa-l lipesc cu superglue si trebuie fiert. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 În mod normal iei aria cea mai mică.E bine cu 2 miezuri suprapuse.Am văzut,la ruşi,şi cu 4 sau 6 miezuri.Atât că la astea le puneau stânga-dreapta,alăturate.De ex 2stg-2dr sau 3stg-3 dr.Cele stânga şi dreapta sunt suprapuse. Ruşii lucrau sub 100 kHz cu miezurile TV. Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 19, 2021 Autor Partajează Postat Mai 19, 2021 (editat) Merg astea la 132 khz, provin dintr-un monitor dell crt de 20 inch care avea rezolutia si frecventa de linii mare. Doar ca eu nu le pot pune alaturate din caua spatiului, suprapun coloana patrata cu coloana rotunda sa le fac oarecum identice ca sectiune pe ambele coloane apoi bobinajul il voi face pe ambele coloane fiindca iese mai compact. La fel ordinea voi da prima data primar apoi secundar si iar primar pt cuplaj mai strans. Se pare ca doar asa am transfer mai bun la frecventa 132 khz dar datorita numarului mic de spire vor fi 4 infasurari primare in paralel si 2 secundare tot in paralel. Daca le foloseam la frecventa mica era mai usor fiindca inseriam infasurarile de pe straturi si coloane. Asta e cutia cu maimute adunate in jumate de an si inca n-am scos-o la capat multumitor, adevarul e ca-mi trebuia osciloscop pentru asta, vad eu cum fac poate reusesc sa vand un aparat foto sau un calculator sa fac rost de bani pt asa ceva. Cele doua ferite e55+ e65 si e70 + cele de linii grupate 4 in carcasa sunt primite de la cavit Editat Mai 19, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 Oka.Fă calculul după formula cehului pt suprafaţa de 3,7 cm² cum zici că ai.Duty cycle la astea trebuie să fie sub 0,45. Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 19, 2021 Partajează Postat Mai 19, 2021 Dacă mai lucrezi şi altceva sau dacă poţi să iei un ban din reparaţii ia un osciloscop.În link e un Hameg de 290 lei,în Bucureşti.Mai e un Hameg cu 2 canale la 490 lei în Ungheni. https://m.olx.ro/d/oferta/osciloscop-hameg-IDdVKqq.html Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 19, 2021 Autor Partajează Postat Mai 19, 2021 voi cumpara cand reusesc sa vand ceva, am inca de anul trecut 2 anunturi cu un aparat foto si o unitate pc, vad ce voi reusi sa vand prima data Link spre comentariu
dumitrumy Postat Mai 20, 2021 Partajează Postat Mai 20, 2021 (editat) Adun postari ca sa fiu primit la vanzari. In poza se vede si adresa pdf-ului de unde este luata captura: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>EDIT: Editat Mai 20, 2021 de dumitrumy Link spre comentariu
dumitrumy Postat Mai 20, 2021 Partajează Postat Mai 20, 2021 Uite pe ce am dat eu banii prin 92, din dorinta de a avea si eu un amarat de osciloscop am cumparat tot felul de gioarse de la "baietii destepti" din fabrica. Modelul acesta am luat 3 defecte si am reusit sa repar 2. Unul l-am dat colegului care m-a ajutat iar pe acesta nu l-am folosit ca au intrat pe piata cele rusesti si am luat unul nou. Asa ca exemplarul acesta nu este bagat in priza de peste 25 ani. Este extrem de greu si esti foarte departe. Am sa-l alimentez si daca mai "misca" postez rezultatul pe forum. Pretul lui este o bere ceheasca. Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 24, 2021 Autor Partajează Postat Mai 24, 2021 o sa-mi cumpar cand imi permit un multimetru cu osciloscop mic, nu vreau din astea mari ca stau la bloc si n-am spatiu Link spre comentariu
BRANCA Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Anicai.Oferta e generoasă...Dacă n-ai spaţiu mai e şi câte un balcon... Nu-ţi recomand osciloscoapele ieftine,portabile!De la 20 kHz în sus s-ar putea să vezi numai "bălării"!!Cele un pic mai performante sar de 400-500 de lei uşor! Uită-te pe youtube,la un anumit model,cu căutarea "review" sau "teardown" şi o să găseşti prezentate "bubele"... Altfel de la 1200 de lei în sus... Link spre comentariu
validae Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Dacă îţi cumperi multimetru cu osciloscop, atunci alege să fie un Fluke.Altfel nu arunca cu banii aiurea, alea chinezeşti ieftine sunt jucării.Preferabil un osciloscop dedicat, nu o struţocămilă care nu face nicio funcţie foarte bine... Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 24, 2021 Autor Partajează Postat Mai 24, 2021 Am sa vad, deocamdata nici n-am bani si nici nu m-am documentat, dar fluke nu ca au niste preturi de era sa cad de pe scaun cand am dat o cautare pe net sa vad ce modele au. Link spre comentariu
validae Postat Mai 24, 2021 Partajează Postat Mai 24, 2021 Asta aşa e, dar când iei un Fluke, ce scrie aia cumperi.Când iei o chinezărie cum am luat şi eu, scrie 100MHz şi el nu poate mai mult de 20MHz.Eu eram conştient că nu are 100MHz dar nici nu aveam mari pretenţii, îl folosesc la surse şi invertoare de sudură, unde frecvenţele utilizate sunt sub 100kHz uzual...iar pentru asta e suficient.Şi m-a încântat că e mic... Link spre comentariu
c_anicai Postat Mai 24, 2021 Autor Partajează Postat Mai 24, 2021 (editat) Practic nici pe mine nu ma intereseaza frecvente mari ca nu ma ocup cu radiotehnica. Si nici nu-s documentat si nici nu produc bani din asa ceva. Ala care l-ai luat chinezesc si-l folosesti la invertoare ce model este? Tre sa ma opresc deocamdata din experimente ca am mai ars un mosfet sic de 18 lei NTHL020N090SC1, primele le-am primit degeaba de la cavit insa acum am cumparat altul in loc si nu vreau sa le mai ard aiurea, vad ca-s scumpe. Pana atunci ma joc cu niste mosfeturi simple in semipunte cumparate de la un user de aici cu 2 lei buc. Cu semipuntea cu FCP067N65S3 n-am reusit inca sa ard tranzistori chiar daca-s ieftini la 2 lei buc si acum m-am gandit sa pun cate 2 in paralel poate reusesc sa scot ceva mai mult din ele. Sic vad ca-s pretentioase la drivere. Editat Mai 24, 2021 de c_anicai Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum