Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un mic invertor construit in casa pe baza ci tny 266

c_anicai

Postări Recomandate

N-am ajuns inca la nici un rezultat bun, doua am facut dar nici unul ok,

La primul  pe baza de circuit tny la 138 khz ca excitatie inainte cand aveam tranzistorii IXFH26N60Q nu mi se incalzea transformatorul facut pe miez de traf linii 1,98 cm² - primar 32sp litat 21 fire x 0,3mm², secundar 8 spire litat 86 fire x 0,3mm²/ rapo rt 4.

Intre timp am facut unele modificari, pus soc de iesire si schimbat tranzistorii cu altii ceva mai puternici FCH023N65S3 dar am probleme, ferita de la traf se incalzeste puternic, si rezistentele 3x0,33 din sursa mosfet se incing pana iese fum.

Al doilea e la frecventa ceva mai joasa si nu se incalzeste ferita(transformatorul e ceva asemanator ca la primul invertor de asta n-am mai scris detaliile), dar la varianta asta inca nu ma risc fara bec de protectie inseriat fiindca-s prea scumpi tranzistorii.

Cred ca voi face o pauza pana reusesc sa fac doua placute cu 3845, am incercat una dar deja am stricat-o cand faceam traseele pe cablaj si m-am enervat.

incercari invertor aanicai.jpg

IMG_7794.jpg

IMG_7795.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

68

• BRANCA

25

• nel65

6

• Marian

5

Top autori în acest subiect

Asta e un rezumat cu ce am pierdut timpul iarna care a trecut, voi continua iarna viitoare daca ajung sanatos, pana atunci am alte treburi care nu tin de aceasta pasiune.

Link spre comentariu

Atata timp si resurse in opinia mea irosite pentru ca se tot insista pe improvizatii fara urma de suport tehnic...

Miezurile alea de la trafurile de linii NU sunt facute pentru ce se vrea aici, la fel si alte improvizatii de aici.

Exista suficient de multa teorie si experimente practice aici pe forum incat sa se proiecteze cu succes cap-coada un invertor cu configuratii si componente corespunzatoare aplicatiei, cu sanse mari de succes din prima.

Experimentatul asta de dragul experimentatului pe orbeste si pe nimerite, e pierdere de vreme 100%. 

Si cand te gandesti ca un invertor costa si 300-350 lei...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Poate ma ajuta cineva cu o informatie, pt 132 Khz topologie forward cu doi tranzistori cum se calculeaza nr de spire al  primarului pt o ferita ee55 de 3,6 cm patrati sectiune. Dimensiunea feritei este 55*55 mm, partea centrala are dimensiunile 20,5*17,6mm, materialul din care e facut nu-l cunosc.

Am bobinat astfel:

E55 primar 28sp 17x0,33, secundar 8 spire 60x0,33/ raport 3,5 dar merge mai prost decat cel pe baza de ferita traf linii de doar 2cm patrati sectiune care-l aveam inainte.

20210518_151417.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Anicăi.Îţi dau nişte date de la un ceh,dintr-un calcul invertor forward.

Pt Uintrare minim =175V şi Uintrare max=375V,şi Usecundar 26,7V  i-a ieşit un raport primar/secundar 2.86.

Pt calcul spire secundar:

N=Voutx1/F / delta BxAe

Vout=26,7V

F= 135x10³ Hz,frecvenţa ta

Delta B=0,14 T

Ae= aria efectivă a miezului tău în m².

După calculul spire secundar înmulţeşti cu raportul 2,86 şi afli nr spire primar.

Omului la o arie Ae de 3,42 cm² şi o frecvenţă F de 100 kHz i-au ieşit 5,58 spire,deci rotunjit 6 spire secundar.

Primarul 6x2,86=aprox 17 spire.

Acesta e un calcul estimativ că mai apar şi alte aspecte.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Mersi mult.

Dar e posibil sa scada amperajul drastic doar fiindca am dat 28 spire pe primar?

Si am uitat sa mentionez, dupa schimbare transformator au aparut niste fascaieli cand ma joc la potentiometrul de marit/micsorat amperajul, inainte nu le aveam si  la transformatorul celalalt nu aveam lipite jumatatile de ferita, doar tinute presat cu doua cleme de prindere, la e55 am pus banda aia si putin superglue ca sa regret la desfacere daca o fi cazul.

Si alt amanunt, la transformatorul de linii care-l aveam inainte aveam lasat un mic intrefier,  3 foite subtiri hartie banda adeziva de zugraveli, la e55 n-am mai lasat deloc fiindca am mai citit ca nu trebuie intrefier la forward.

---

Mi-a mai dat cineva o formula:

nr sp primar = U(volti) x 100000000 / 4 x F(Hz) x Bmax(1500) x S(cm patrati)

insa mi-a iesit ca ar trebui 11 spire si ceva pentru primar, ridicol de putin.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Si alt amanunt, transformatorul de linii il aveam bobinat asfel, atat primarul cat si secundarul erau impartite pe ambele coloane iar secundarul il aveam intre infasurari primare, la e55 am pus simplu primar si apoi secundar.

Faza e ca acum nici nu pot pune imediat transformatorul de linii inapoi fiindca l-am dezafectat sa recuperez sarma insa am mai facut rost de o ferita de linii identica cu cea de dinainte care a functionat cat de cat si voi pune doua lipite sa-l fac de aproape 4 cm patrati sectiune si il voi bobina la fel ordinea infasurarilor cum a fost. Cum era reusisem sa sudez dar nu prea ok, tinea cateva min adica aproape 2 electrozi pana intra in protectie termica din cauzza ca se supraincalzeau diodele dar patrunderea tot era insuficienta desi putin mai ok decat cum a fost cand eram pe mosfeturi simple. Apoi am avut mancarimi sa schimb transformatorul sperand la mai bine si nu mai am amperaj, nu mai urca peste 30-35 amperi.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Anicăi încearcă formula pe care ţi-am pus-o.Este dintr-un proiect de diplomă ceh.

Apoi nu mai poţi umbla la frecvenţă?Eventual să o scazi...

Vezi că duty cycle max pe primar este 0,45.

Nu ştiu de ce firmă e ferita ta E55 dar văd că la TDK se indică Ae=3,54 cm².

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

nu cred ca e ok formula ori m-am prostit si nu mai stiu sa calculez,

N=26,7V * 1/32000 / 0,14 * 0,00036

imi da pt secundar 2,145 sp

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Ciudat.Parcă ai scris 132 kHz.Acu zici că sunt 32 kHz...Mă rog...

La calcul ies cca 16 spire. Primarul cca 45 spire.Cehul are 15 spire deoarece frevenţa lui e de 3 ori mai mare decât a ta.

Ca să micşorezi nr spire ori creşti frecvenţa ca cehul ori triplezi,aproximativ,secţiunea.

Link spre comentariu

132, am notat eu gresit 32 plus ca am si calculat gresit inmultind ceva in loc sa fac impartire.

deci 4 sp pt secundar dar nu-s de acord  cu raportul 2.86, mai degraba un 3..... 3,5 ar fi ok, uneori merge si 4, la 2,86 raport sunt solicitati prea tare tranzistorii plus ca tensiunea in gol e prea mare, am 95-110 volti in functie de durata impulsurilor la raport 3,5 care e acum.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Aha.Dar atunci ai prea multe spire pe traful tău!La un raport 3 ai avea 12 spire în primar!...

Ruşii dădeau un traf de la invertor Resant,de 190A,exact cu spirele anterioare.Dar nu ziceau frecvenţa...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

si daca acum am 28 sp primar si 8 secundar e posibil ca din cauza asta sa scada amperajul la mai putin de jumatate cat aveam inainte?

.... daca stau bine sa ma gandesc nici transformatorul pe baza de ferita  linii de 1,98 cm² nu era calculat ok,  acolo aveam 32 sp primar si 8 secundar, deci raport 4 si totusi suda oarecum, oarecum ca cel mai ieftin transformator de sudura care se gasea candva in magazine, stiu ca am avut unul candva si cam la fel suda chinuit

si celalalt invertor neterminat are ferita linii de 1,62 cm², care n-am facut inca nici o proba din cauza ca n-am terminat cu protectia la scurt, acolo am 36 sp primar cu 10 secundar, la 66 khz, deci si acolo trebuie sa recalculez

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări