Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un mic invertor construit in casa pe baza ci tny 266

c_anicai

Postări Recomandate

• Răspunsuri 124
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• c_anicai

68

• BRANCA

25

• nel65

6

• Marian

5

Top autori în acest subiect

Am gasit un ampermetru de 6 amperi care arata cam jalnic, i-am pus un sunt  din tabla de 0,8 mm si duce cca 70 amperi cap scala, cam atat scoate si invertorul facut de mine la maxim adica de la cca 10 reglabil pana la cca 70.
Am facut comparatie cu invertorul chinezesc totusi la acelasi amperaj masurat cu chestia asta ala chinezesc sudeaza mai bine decat asta facut de mine, ceva idei?

Invertorul chinezesc are cca 62volti in gol, asta facut de mine cca 95 volti, oare trebuie sa mai scot o spira din secundar la transformator?,..(pe primar am 21 sp iar secundar 6sp).

20201212_201120.jpg

20201212_201035.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Curentul se masoara cu o rezistenta de sarcina astfel incat caderea de tensiune pe ea sa fie de aproximativ 24V. Pentru invertoarele de tip forward (cu 1 sau 2 tranzistori) raportul optim al transformatorului primar/secundar este 3:1 (maxim 3.5:1)

Link spre comentariu

imi voi face alta rezistenta de putere pt 24 volti,  am incercat sa fac masuratoarea urmarind un clip de aici insa n-am aceleasi instrumente din poza(printscreen filmulet cum au masurat aia)

de pe net youtube.com⁄watch?v=EVDkSQ9_FfQ&t=12s.jpg

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Matale n-ai nici osciloscop...si vrei sa construiesti un invertor de sudura la ghici! De un autotransformator , de ampermetru, de rezistenta de sarcina si multe altele nici nu mai are rost sa vorbim....

Dar e bun topicul matale...ne mai amuzam si noi cand altii incearca sa faca din rahat bici si sa mai si pocneasca!

Eu sunt curios cati tranzistori arsi vei mai aduna pana cand te vei hotari sa renunti la pocnitoarea aia.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Am 4 arsi deja insa din neatentie. Se poate trai si fara osciloscop si sper ca va fi distractiv in continuare sa te amuzi in timp ce-mi voi duce treaba la bun sfarsit, asta sper si-s aproape sigur ca o voi face deoarece deja am in cap alta schita pe alt principiu unde urmaresc sa elimin cateva neajunsuri si vreau sa ma apuc de ea cat de curand. Alte scule mai simple gen ampermetru se pot face, primul l-am facut in 85 pt proiectul de la scoala din tabla plastic si sarma.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

c_anicai ,din start pleci pe un drum gresit! Modulul ala cu TNY ,este un alimentator ,si ca orice alimentator ,este o sursa de tensiune constanta.Un invertor de sudare ,este prin definitie ,o sursa de curent ,nu de tensiune!!!

Poti sa intelegi diferenta dintre cele doua?

Ca sa reusesti sa faci un invertor ,si ,in general ,sa ai succes in comutatie,fa bine si doteaza-te cu un minim de aparatura.Un inductantmetru si un osciloscop la mana a doua ,dar bun ,sunt esentiale.Inductantmetrul il poti face chiar tu ,nu e foarte greu de facut.Astea doua aparate ,daca reusesti sa le posezi ,e deja o mare realizare.Mai mare chiar decat cea cu invertorul !

Link spre comentariu

Nu prea se potriveste ce spui si explicatia mea este urmatoarea, am nevoie de acea tensiune constanta la iesirea tny pentru a avea in grile la mosfet-uri o valoare constanta  a impulsului in aplitudine pentru a le deschide complet insa de aici se schimba treaba, prin controlul incarcarii sarcinii la iesirea cc a lui tny chiar daca se pastreaza tensiunea cc constanta se modifica durata impulsului si ca urmare am o plaja lina de reglaj curent prin potentiometru intre 10 si 70 amperi la iesire*(bineinteles ca nu e totul perfect aici si in aceasta plaja de reglaj am pe alocuri unele oscilatii parazite, le aud fiindca am lasat ferita nelipita, doar stransa de acel arc  care tinea cele doua jumatati), apoi tot prin interventia indirecta asupra acelei sarcini in cc pe tny in functie de unii parametri preluati de la iesirea invertorului pot controla atat in curent cat si in tensiune protectia la scurt, suprasarcina atat prin urmarirea tensiunii de iesire a invertorului insa pot adapta si pentru controlul in curent daca preiau cu un tor pe fir de pe iesire secundar sau primar la alegere, n-am considerat pe moment ca e necesar dar voi vedea. Atasez si ultima versiune a schitei pt a usura intelegerea a ceea ce vreau sa fac. Versiunea asta a schitei se pastreaza pana obiectul trece de ceva testari ce vreau sa le fac zilele urmatoare, e posibil daca ceva nu-mi convine sa aduc modificari. Deocamdata sunt multumit ca sunt cca 60-70 amperi la scurt cu curentul deja redus la jumatate, la scurt intra in functie comanda de blocare a consumatorului cc din iesirea tny insa printr-un semireglabil acea reducere nu e totala, o pun eu la ce valoare cred ca e ok. Scurt nu inseamna zero tensiune ci 2-3 volti deoarece cablurile sunt cam subtiri si se incalzesc iar socul de asemeni e pus provizoriu la plesneala si se incalzeste.

schema invertor aanicai final-v8.png

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

nu fac schita aia Cristi ca nu e gandita de mine. Am deja 3842a dar asta inseamna ca trebuie sa scad frecventa si nu mai pot folosi la iesire ferita traf de linii de  doar 2 cm²  sectiune

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Deci nu duce amperaj pe rezistenta de sarcina de cca 0,5 ohmi (un colac sarma fier de 3), doar la scurt are cca 70 amperi, ideia e ca m-am entuziasmat degeaba cu ferita de traf linii tv care nu e ok, duce chiar mai prost decat prima din 2 e42 suprapuse, se intrerupe arcul destul de des si cu celalalt transformator nu se intampla asta, oricum nici cu ala nu avea patrundere, doar improsca si consuma electrodul degeaba dar macar avea arc stabil, trebuia sa testez sa ma conving.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

N-a vrut sa iasa dupa ideile mele asta e.

Ca sa fac schimbari majore, alta ferita mai mare, alte mosfet sau igbt, alta comanda deja e prea mare complicatie, trebuie schimbat practic totul inclusiv carcasa si n-am pe moment componentele necesare. Oricum nici asta nu-l dezansamblez, ma gandesc in timp la ce il voi putea folosi.

Editat de c_anicai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări