Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

1 oră în urmă, RST a spus:

PS: ca amintire....datorita acelei sonde ( cea noua ) ni se lua rar curentul pe vremea lui Causescu. Trebuia alimentata cu energie mereu...si uite asa am scapat de economia de curent a Tovarasului

Tot asa a fost si la noi în sat.

Puturile de foraj se astupa cu ciment la care se adauga soda caustica pentru a accelera priza. Multa lume a luat plasa cumparând asemenea ciment furat de la sonde.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 10 ore, RST a spus:

Dar sunt mari sanse sa fie inca ok, pentru ca toate au fost de foraj, nu de extractie. Nu s-a extras nimic, doar le-au sigilat dupa ce s-a terminat forajul. 

Nu stiu exact motivul...ori nu au gasit nimic, ori au pastrat ca rezerva strategica. O sa ma informez...daca mai am la cine. 

Posibil sa fi facut doar prospectiuni geofizice, daca nu au gasit ce ii interesau, gaze sau petrol le-au sigilat. Aveam un bunic care lucra in domeniul asta si umbla prin toata tara si era chiar din Manzalesti!

Link spre comentariu

Da, se confirma ce mi-a zis cel cu care am vorbit. El si cu altii de pe aici au fost petrolisti in Irak, in vremurile de glorie ale Tovarasului. 

Tot de prospectiuni geologice mi-a spus, la fel si cu stratificarea astuparii gurii putului, cu straturi de beton si vata de sticla. Foarte probabil ca acele puturi sa nu fie deloc adanci, mai ales ca nu se vad urmele unor cantitati prea mari de noroi extras. 

O sa vad la fata locului, dupa ce se vor opri ploile. Azi am ceva timp si o sa ma ocup de geofonul wireless. 

Link spre comentariu
Acum 12 ore, RST a spus:

ori nu au gasit nimic, ori au pastrat ca rezerva strategica

In Arabia, pentru fiecare sonda de extractie se sapa cam 10 puturi de explorare. La noi se sapau cam 100. Uneori se sapau la inceput vertical, apoi oblic sau chiar orizontal intr-o anumita directie.

Link spre comentariu

Am reusit si " marele vis " - geofonul wireless. Provizoriu si experimental, l-am infipt in Piatra alba. In prima imagine e ansamblul complet, cu geofonul infipt in stanca si emitatorul atarnat de o creanga: 

gf.jpg

Geofonul:

gfas.jpg

Si o privire de ansamblu: 

gf1.jpg

dd.jpg

O sa-l las acolo toata noaptea, [entru teste. Daca nu i-o " trebui " cuiva intre timp :)

Link spre comentariu

L-am pus acolo si cu alt scop, dar in primul rand pentru testarea conexiunii radio: 

- calitatea legaturii trebuie fara fluctuatii si neinfluentata de paraziti electrici

- stabilitatea pe frecventa, respectiv sincronizarea perfecta intre driftul de frecventa atat al emitatorului cat si al receptorului, ambele fiind pe LC ( nici macar PLL ) 

- banda de frecventa audio transmisa, targetul fiind frecventele intre 2 - 40Hz

- gama dinamica suportata la modulare si demodulare

- raza de actiune pentru o legatura fara zgomot de fond

- chiar si consumul din baterie e un factor important

I-am facut cateva scurte teste care m-au multumit deplin.  Acum sunt  pe la treburi casnice...intre timp se incarca bateria receptorului. Oricum o sa-l las toata noaptea pe inregistrare. 

Link spre comentariu

I-am dat drmul, direct si pe YT

Experimental deocamdata, receptionez din casa pe o telescopica, semnalul e slabut...probabil va fenta controlul automat de frecventa si se va desincroniza. 

Frecventa e 166.3Mhz. 

Jucarii din astea am mai facut, stiam ca-mi va iesi...aveam o singura mare neclaritate: cum pot transmite prin radio frecvente extrem de joase, sub 5Hz. Dupa mult timp de gandeala ( ideea o aveam demult in cap ) am gasit solutia optima. Si drept " rasplata " vad ca apar din cand in cand frecvente de 2 -3Hz. 

Desi e inca improvizatie, reusita e clara. Cred ca ma imbat in seara asta. Sau ma culc :limb:

Link spre comentariu

Partea " Be " a experimentului de acum: 

Geofonul asta nu e doar wireless...e un pic diferit de celelalte la un aspect important....e insensibil la sunete de nivel foarte mare. 

Nu simte drujba la 2m de el, accelerata maxim si abia s-a sesizat un pic la explozia in aer a unei petarde mari ( bomba din aia ). 

Simte exclusiv vibratii din pamant, desi nu e chiar atat de sensibil ca precedentul. L-am pus pe acea stanca dintre ape pentru a fi si mai departe, apoi l-am ingropat ( RIP ). 

Concluzia 1: ce va simti acest geofon, nu se poate pune pe seama masinilor, petardelor, exploziilor de butelie. 

Concluzia 2, studiata de mai mult timp: masini terestre, orice fel de utilaj, camioane grele, pot crea vibratii ale pamantului pe maxim cateva zeci de metri. In aer mult mai mult....dar zgomotele din aer sunt excluse. 

Geofonul e departe de sursele astea ( urmatorul va fi mult mai departe ) si prin metoda asta raspund la intrebarea ce ma freaca din vara: Vibratiile vin din subteran ? 

Noua serie de geofoane va raspunde concret si 100% la intrebare :reytre

PS: De cand am bagat pe YT stau geana pe el. Am ochiul deja format si vad ca simte ce nu e normal sa simta un geofon civilizat intr-o zona absolut linistita.... Posibil sa avem ceva companie sub pamant...ori posibil e vreo smecherie cu " discontinuitatea Mohorovici " :secret

Editat de RST
Link spre comentariu
Acum 14 ore, RST a spus:

Jucarii din astea am mai facut, stiam ca-mi va iesi...aveam o singura mare neclaritate: cum pot transmite prin radio frecvente extrem de joase, sub 5Hz. Dupa mult timp de gandeala ( ideea o aveam demult in cap ) am gasit solutia optima. Si drept " rasplata " vad ca apar din cand in cand frecvente de 2 -3Hz. 

Desi e inca improvizatie, reusita e clara. 

Felicitari pentru realizare, foarte interesanta! M-am gandit de multe ori ca mi-ar placea sa incerc ceva similar, dar n-am fost asa de determinat sa incerc transpunere in practica. Se aud niste tacanituri, ca de ceas, in unele pasaje; de unde provin?

Si cu transmiterea frecventelor joase... puteti sa-mi spuneti metoda? Credeam ca e MF , dar nu ma pricep f bine la chestii radio, asa ca sper sa nu vorbesc in dodii ! Multumesc !

Link spre comentariu
5 hours ago, oroles said:

Se aud niste tacanituri, ca de ceas, in unele pasaje

Nu stiu de unde provin si nu e prima data cand le aud. Sunt demult, apar uneori si nu au legatura cu nimic di ce ar putea fi explicat simplu. Apar direct in audio, cu sau fara PC....de mai multi ani. Prefer sa evit subiectul deocamdata ptr ca nu am o explicatie.

.............Geofonul s-s dus dracu noaptea trecuta, din cauza driftului prea mare de frecventa si nesincronizarea cu receptorul. 

De la 166.3Mhz s-a dus la 166.7....si a iesit din actiunea controlului automat de frecventa. 

...........drept urmare, m-am enervat si i-am pus azi 2 baterii in serie, aprox 8V. 

S-a intamplat o minune dumnezeiasca....

Editat de RST
Link spre comentariu

...muinunea pur dumnezeiassca a fost ca pana am ajuns acasa, nu l-am mai prins. 

Pentru ca intre timp s-a ars " finalul " de emisie...un amarat de 2SC3355, invelit in ceara. 

Am pus in loc un BFG591....si acum se prinde din casa din orice pozitie :)  

Uneori puterea conteaza.........desi nu-s adeptul. 

Link spre comentariu
1 hour ago, RST said:

un amarat de 2SC3355, invelit in ceara. 

Am pus in loc un BFG591.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Unde sunteti d-le VAX, sa"  polemizam "  pe tema asta........... Erati singurul care avea habar cum se mananca mica tehnologie neconventionala......... si singurul care stiati ce inseamna combinatia aia de cifre si litere ( BFG591 de ex ) 

RIP. Toti vom urma calea, dar pe rand. 

Editat de RST
Link spre comentariu
Acum 7 ore, RST a spus:

.............Geofonul s-s dus dracu noaptea trecuta, din cauza driftului prea mare de frecventa si nesincronizarea cu receptorul. 

Păi bre 'nea Felix, nu-mi  ziceai (acum vreo 10 pagini) că faci un CAF  (control automat al frecvenței) ? ... de fapt nu-ți propuneai un CAF, ci ceea ce aș numi eu un ATC (automatic tracking control) - adică receptorul să urmărească emițătorul pe toată scala,  când emițătorul fuge din frecvență pe mai mulți Mhz, din cauza epuizării acumulatoruluir?

Desigur am considerat conceptul "profund atipic și neconvențional", dar n-am comentat așteptând rezultatele ... iacă-s nasoale, așa cum mă așteptam.

Păi nu era mai simplu (sigur) să stabilizezi oscilatoarele cu cuarț, și să folosesți o sursă de alimentare mai serioasă, renunțănd la "obsesia" acumulatorului de 3.8V?

N-o spun cu răutate, chiar puteai să-ți faci viata mai ușoară  ... zici că ești adeptul modernismului dar ai niște idei fixe din care nu te scoate nimeni : alimentare subnutrită  la 3.8V, circuite LC la sute de Mhz, circuite de polarizare reduse la cea mai simplă expresie ... nu vei obține niciodată performanță/siguranță/stabilitate din așa ceva. 

Pe bune și fără supărare ...

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
1 hour ago, +_Florin_+ said:

zici că ești adeptul modernismului dar ai niște idei fixe din care nu te scoate nimeni : alimentare subnutrită  la 3.8V, circuite LC la sute de Mhz, circuite de polarizare reduse la cea mai simplă expresie ... nu vei obține niciodată performanță/siguranță/stabilitate din așa ceva. 

Ce fac acum e la nivelul anilor 60, principial vorbind. la modul serios.Doar ca inlouiesc tuburi cu tranzistoare. 

CAF " ucigator " actioneaza atunci cand semnalul e sufuicient de bun. 

In orice experiment, frumusetea consta in dificultatile intalnite. Astea stimuleaza inteligenta....gasirea unor solutii. 

Radio microfoane, dispozitive de ascultat, faceam de pe vremea cand munceam la Serviciu. Anii 93-98. 

...........ar fi frumos sa se intealeaga fair-play ca postez si micile esecuri de moment. 

Si ar fi extraordinar daca cineva ar putea face macar 10% din ce fac eu....

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări