Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

@RST
Pentru ca te vad foarte interesat de studiu,
am incercat sa fac o pagina cu ceva reprezentare 3D a cutremurelor asa cum apar ele pe pagina INFP.
Daca selectezi mai multe cutremure se poate vedea cam cum arata bolovanul.
Repet, este o incercare. Dar cum altceva nu vazut eu sa existe, este buna si asta (nu stiu cat de exacta este prezentarea mea)
Daca intri dupa PC ai posibilitatea sa apesi si sa rotesti graficul.
Ultimul cutremur apare cu hipocentrul cu contur rosu, iar epicentrul este diamantul rosu.

PS: rog cunoscatorii in realizarea de pagini web sa  nu rada prea tare de intentia mea.

http://www.coresma.ro

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E buna ideea hartii, ca o privire generala asupra a ce e in subteran. Iar trecerea la faza 2a a proiectului, obligatorie. 

Geofoanele trebuie plasate cat mai aproape de zonele epicentrale din 2 mari motive: eliminarea alarmelor false si detectarea cat mai timpurie a inceputului de cutremur. 

Referitor la erori, explozia unei petarde in apropiere de geofon, e resimtita mai puternic decat a unei bombe atomice la 500km departare. 

Astfel de erori sunt inevitabile cand geofonul nu e plasat la locul potrivit. 

Prima faza s-a incheiat si a fost esentiala pentru raspunsul la intrebarea...se merita continuat sau nu?

Cutremurele nu se detecteaza de la domiciliu ( desi e moda statului acasa )....iar faptul ca am reusit sa le detectez asa, e o realizare de care nu eram deloc sigur. 

Neicrederea ca le pot detecta de acasa, m-a facut sa taraganez mult toata treaba, primele geofoane fiind plantate inca din august 2018. 

Etapa care urmeaza necesita multa munca si ceva investitii, dar macar acum stiu ca se merita. 

Link spre comentariu

Am rezolvat partial si geofonul wireless. 

Asta e intradevar o mare provocare, pentru ca sunt muulte complicatii comparativ cu transmisiunea prin cablu ecranat:

- stabilitate perfecta atat la emitator cat si la receptor. Ori sincronizarea perfecta a driftului in frecventa

- imunitate la " paraziti "

- compresie dinamica. Semnalul modulat nu suporta o dinamica prea mare

- modularea si demodularea frecventelor atat de joase nu e un lucru simplu...nici la sistemele audio Hi-fi wireless

- instalatie de receptie cu sensibilitate extrema si putere tot extrem de redusa la emisie. 

O parte din cerintele de mai sus sunt rezolvate, altele inca nu....in primul rand ca nu am ajuns inca la faza finala. 

Noul geofon ( generatia 4 ) atasat la istemul wireless este extrem de sensibil la vibratii, practic insensibil acustic si imun la orice perturbatii EM. 

Cred ca totusi e prea sensibil, o sa vad la proba pe teren. 

Link spre comentariu

Cu cat e mai sensibil, cu atat e mai dificil de interpretat reziultatele, la asta m-am referit, pentru ca detecteaza si mici vibratii locale, care nu sunt cutremure. 

Din cate se pare, aceste vibratii apar si in cele mai linistite zone, departe de cele locuite. 

Nu i-am facut deocamdata AGC, daca va fi sau nu nevoie de el, vad dupa testul practic. Ampliful logaritmic are distorsiuni din cate stiu. Asa este ? Distorsiunile nu prea mari, nu ar fi o problema. Aveti vreo schema exemplificativa, de preferinta testata ? 

7 hours ago, Усилитель said:

Ieri dupa un cutremur a erupt vulcanul Kilaeua, oare o fi fost alinierea Saturn Jupiter? 

La noi, ceva anormal? 

Tocmai ieri am intrerupt functionarea geofonului, pentru ca am lucrat la cel nou. Vad ca a mai fost un cutremur mic azinoapte. Semnale ciudate mai apar, dar apareau si inainte de " aliniere ", nu cred ca asta sa fie cauza. 

Link spre comentariu

Graficul de mai sus poate fi  inteles numai cunoscatorii. 

Cu cat bag mai multe chestii reale, cu atar numarul papagalilor, care din lipsa de ocupatie si mai ales de idei, ii sdau cu parerea .Cantitatea de papagali se reduce simplu: 

a. pusi cu capu in galeata, sa accepte realitatea fizica

b. inchiderea topicului

Sunteti oameni in varsta,cu ceva scaun la cap. Nu e cazul sa puneti botul la elucrubratiile bahice ale cuiva, pe care nu l-ati vaut in realitate. Just think. 

............sper ca prin bascaliua facuta fata de voi, sa stati deoparte la lucruri pe care nu le intelegeti..........si sa nu mai interveniti. Multumesc. 

Editat de RST
Link spre comentariu
2 hours ago, RST said:

............sper ca prin bascaliua facuta fata de voi, sa stati deoparte la lucruri pe care nu le intelegeti..........si sa nu mai interveniti. Multumesc. 

Etc. 

Am avut o scurta perioada " blank " ...de la palinca. Recitind acum, nu prea inteleg nici eu ce-am vrut sa zic. 

Prin psihologie retroactiva, rewind, am inteles ca am niste frustrari, adica niste " pitici " .....peste care in stare " normala " trec zambind, dar se activeaza in stari in care subconstintul primeaza, 

E clar ca valul de critici m-au afectat subconstient, iar efectele s-au vazut in replayul de mai sus.

Una peste alta,imi inteleg " razvratirea "...si peundeva, gura pacatosului adevar graieste. 

Asa ca imi puteti urmari topicul la fel ca stirile TV de dimineata, in care auzi/citesti multe dar ai uitat imediat, dar eu vad asta exact ca adictia societatii moderne de " entertainment ". Capitalismul a venit la pachet si cu dependenta asta. 

Cand topicul va deveni deranjant, se va inchide singur. Va deveni cu siguranta deranjant odata cu extinderea retelei. 

Din simplul motiv ca e multa activitate underground si nu trebuie s-o stie toata lumea. 

Link spre comentariu

In fig. de mai sus un motor asincron munceste din greu sa sape in pamant si face "viermi".

Pentru a prezice un cutremur mare nu ajuta observarea unor cutremure mai mici la alte adancimi. Undeva in subsol se acumuleaza in liniste tensiuni elastice mari care se elibereaza brusc printr-un cutremur. Prezenta acestor tensiuni, o forma de energie potentiala, are efecte asupra altor fenomene. Aceste efecte au fost observate empiric, dar au ramas neexplicate stiintific. Un efect clar este modificarea inaltimii straturilor conductoare ale ionosferei. Efectul este studiat la propagarea UEM in ULF, ELF, VLF, dar si si in SF.

A propos de VLF, maine nu va mai avea loc transmisiunea SAQ de Craciun. Degeaba mi-am pregatit receptorul cu reactie.

Link spre comentariu

Daca acel motor exista, nu poate fi decat sub pamant. Traiesc in zona asta. Ii cunosc fiecare metru patrat , pe o raza de 25km. 

Nu vreau sa creez o polemica pe tema asta, spun doar atat, ca rezultatele ciudate obtinute practic de la inceput, m-au facut sa cutreier imprejurimile pe raza mentionata. Nu exista nimic ! In afara de un depozit militar minuscul ( la suprafata ) spre Gura Teghii. 

Am si senzori ELF si VLF...cu astia lucrez demult. Nicio treaba...mai apar si acolo semnale ciudate, dar toate sunt peste 10Khz. Ca mod de manifestare, nicio legatura cu ULF....vazut pe acelasi grafic al SDRSharp. 

Stiu ca e ceva sub pamant. O alta dovada indirecta vine de la 2 autoritati oficiale. Mi-au recomandat sa ma linistesc, apoi am cam incheiat diplomatic legatura. 

Sunt o fire duala...uneori vreau si eu sa ma linistesc, alteori tin cu " strasnicie " sa dau cu bata in balta. Sa iasa pestii cei mari....cu riscul de a fi inghitit de ei. 

20 minutes ago, puriu said:

A propos de VLF, maine nu va mai avea loc transmisiunea SAQ de Craciun. Degeaba mi-am pregatit receptorul cu reactie.

Am vazut pe situl lor..............pacat. Era o traditie....

Link spre comentariu

PS: rezultatele de aseara si pe viitor, sunt cu noul geofon ingropat la baza zidului de care am mai pomenit. 

L-am verificat in toate felurile sa vad ca e practic insensibil acustic. Cu toate asta, l-am si ingropat. 

Jos, sub ceva pamant, la baza zidului, vibratiile sunt si mai puternice ! 

Motiv suficient sa-mi alimenteze paranoia.......... De unde vin.........? 

Editat de RST
Link spre comentariu
21 hours ago, RST said:

Tocmai ieri am intrerupt functionarea geofonului, pentru ca am lucrat la cel nou. Vad ca a mai fost un cutremur mic azinoapte. Semnale ciudate mai apar, dar apareau si inainte de " aliniere ", nu cred ca asta sa fie cauza. 

Scriam ieri ca cu o zi inainte a erupt vulcanul Kilauea ( Hawai )  ,si daca nu este o influenta a alinierii Planetelor , noaptea asta dupa un cutremur a erupt si Etna in Italia.....

parca prea multa "actiune ".....

Link spre comentariu
2 hours ago, Усилитель said:

daca nu este o influenta a alinierii Planetelor

Influenta gravitationala a lunii si soarelui duce zilnic la maree de cativa metri. Ar trebui ca zilnic sa avem cutremure si eruptii vulcanice?

Daca in cazul acesta nu se intampla, cu atat mai multa nu s-a intamplat in cazul suprapunerii a doua efecte gravitationale neglijabile legate chiar si de aliniere.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări