Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

Cam asa s-a vazut cutremurul de azi dimineata: 

Nu sunt sigur ca intradevar a fost cutrremurul din Hunedoara.

Sunt sigur doar ca au fost miscari seismice la ora aia....ascultand in casti cu bass, recunosc zgomotele, haraielile din timpul unui cutremur, aceleasi pe care le-am auzit si in zona seismica, vara trecuta. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

26 minutes ago, RST said:

Atotsuficienta, atotcunoasterea, entuziasmul, frica....si orice alta caracteristica umana duc iremediabil pe cai gresite.

In sfarsit, ai descoperit oglinda!

Am uitat sa pun ieri capturile mele. Lucruri interesante acolo se vad. Pun azi. 

Link spre comentariu
20 minutes ago, RST said:

ascultand in casti cu bass, recunosc zgomotele, haraielile din timpul unui cutremur, aceleasi pe care le-am auzit si in zona seismica, vara trecuta

Ai incercat sa faci FFT pe secventa inregistrata atunci si acum?
Parca are SDRSharp un plugin pentru FFT. Sau cu alt program sa incerci.
Este mai simplu decat sa aproximezi 'dupa ureche' daca seamana.

PS: Desi cred ca al nostru creier cam tot un fel de FFT face cand aproximeaza amintiri, da' nu stim noi (scuze de offtopic).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Grafica arata 100% fara dubii acelasi tip de semnal, e suficient si atat, fara sunet. In " FFT-ul " urechii am incredere 99%. 

Desi ora coincide, nu sunt dovezi sigure ca a detectat micul cutremur din Hunedoara. In schimb 100%  sigur, ce apare in clipul postat sunt miscari seismice. 

Link spre comentariu
13 minutes ago, RST said:

Desi ora coincide, nu sunt dovezi sigure ca a detectat micul cutremur din Hunedoara.

Se obisnuieste, ca sa zic asa, ca tensiunile din Vrancea sa produca cutremurele crustale din zona.
Nu invers.
Mai cauta. Poate gasesti ceva corelatii. Momentul este propice. Baba Vrancea are de spus ceva cat de curand.
Sa nu te aud ca te-a gasit cu gramofonul inundat !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

@+_Florin_+ el singur a spus ca aparatele făcute de el sint mai performante decit cele profesionale. Așteptăm să văd și eu ceva acolo dacă tot avel aici la dispoziție unul dintre cele mai sensibile aparate cunoscute. 

Da, mai exagerează si el câteodată :rade:

Acum 1 oră, RST a spus:

Cam asa s-a vazut cutremurul de azi dimineata: 

Nu sunt sigur ca intradevar a fost cutrremurul din Hunedoara.

Sunt sigur doar ca au fost miscari seismice la ora aia....ascultand in casti cu bass, recunosc zgomotele, haraielile din timpul unui cutremur, aceleasi pe care le-am auzit si in zona seismica, vara trecuta. 

Si creierul uman e un bun analizor de spectru "cu memorie".

Mai ales dacă ai auzit acele sunete "pe viu" la nivelul solului (cazul meu, București, 2004, MGR 6.0). Sunt imposibil de uitat  și, ca un automatism  îți creează aceiași fiori reci pe șira spinării când le reauzi ulterior (pe statie Hi-Fi), chiar si inregistrate. De aceea ți-am confirmat inregistrarea no.1 dintr-o postare anterioară, ca fiind "sunet seismic". Si sunt 99.99% sigur că nu m-am inșelat.

Dar astea nu-s argumente cu care te poți prezenta in fața "audientei". E necesar un analizor de spectru profesional. Oamenii cred in ce văd, nu in ce povestesc eu sau tu.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu
5 minutes ago, +_Florin_+ said:

Da, mai exagerează si el câteodată

Nu exagereaza deloc. Performanta inseamna sa atingi maximul pentru scopul propus. 

In receptia radio, acel maxim e limitat de zgomotul atmosferic, in cea mai linistita locatie de la noi de pe Terra. Orice receptie analogica sub acel prag e imposibila. Nu conteaza ca te numesti NASA. 

Geofonul e limitat de distanta fata de epicentru. Daca e extrem de sensibil, orice miscare e detectata , iar socul aterizarii unei muste pe tavan poate fi detectat drept cutremur. 

11 minutes ago, +_Florin_+ said:

E necesar un analizor de spectru

Grafica SDRSharp, bine inteleasa, e cel mai complet analizor de spectru posibil. In acelasi timp, poate fi deschis si un osciloscop, asa cum face si INFP....spune si ala cate ceva, dar e departe de a fi atat de complet cat analiza SDRSharp. Sunt programe osciloscop si ptr placa de sunet, dar nu le folosesc din motivul spus mai sus. Osciloscopul arata o suma a semnalelor, SDR arata pe fiecare in parte, simultan. 

Cine e doritor, poate extrage audio din clip si il poate analiza pe osciloscop, ori pe alte programe/scule de analiza. 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, RST a spus:

Nu exagereaza deloc. Performanta inseamna sa atingi maximul pentru scopul propus. 

In receptia radio, acel maxim e limitat de zgomotul atmosferic, in cea mai linistita locatie de la noi de pe Terra. Orice receptie analogica sub acel prag e imposibila. Nu conteaza ca te numesti NASA. 

..................

Domnule, mai studiaza! Maximul de performanta este mult mai jos decit zgomotul atmosferic. Exista receptoare care lucreaza cu raport semnal zgomot negativ.

link1

link2

Link spre comentariu
Acum 9 minute, Mircea a spus:

Ce stii tu?! Cate geofoane ai construit?

Aici facem chestii practice, de teorie suntem satui. 

Exista vreo poza cu ''geofoanele'', senzorii si ''aparatura'' lui Mahmureanu?

Link spre comentariu
10 minutes ago, sesebe said:

N-am construit nici un geofon dar amplificatoare de FIF si UHF am mai facut si eu.

Eu fac emisie-receptie duplex VHF, cu totul. Nu numai amplificatoare....ampliful e un pion dintr-un ansamblu. 

Comuna Manzalesti are cateva instalatii de gen, active.Are si comuna Lopatari, si nu stie.  Nu stie ca le are, nu stie ca sunt active, nu stie ca numai de mine depinde activitatea lor. A microtransmitatoarelor VHF. 

Pentru ca sunt insesizabile aparaturii normale. 

Momentan nu am un geofon retransmis VHF. Am...alte dracii....ma ocup cu mai multe. 

Vor urma si geofoane amplasate in locuri potrivite, retransmise VHF. Pe oricare frecventa vreau eu........puterea sub limita admisa legal imi permite. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări