Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

3 minutes ago, RST said:

vibratii care determina mici variatii de curent in firul de nichelina

Cred ca mai bine se punea un condesator in paralel cu bobina aia si se facea un oscilator bazat pe acest LC caruia sa-i masori variatia de frecventa :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ma gadeam la LC cu nichelina pe post de inductor.
Trei fire intra in tubul metalic, + si GND pentru oscilator, si OUT cu valoare CC a variatiei de frecventa.
Nici cu conteaza stabilitatea oscilatorului. Intereseaza numai variatia de frecventa in caz de miscare brusca.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
9 minutes ago, Mircea said:

Dle Liviu, puteti experimenta dvs solutia care vi se pare potrivita.

Nu prea pot. Era o parere. O intrebare , ca sa fiu sincer.

10 minutes ago, Mircea said:

Sigur e ceva nenatural acolo.

Se chinuie @RST de ceva pagini numai pe topic asta sa ne spuna asta.
Si nimeni nu-l crede :)

Link spre comentariu
Acum 48 minute, Mircea a spus:

Dle Liviu, puteti experimenta dvs solutia care vi se pare potrivita. 

Pun mai tarziu alte citiri facute. Sigur e ceva nenatural acolo. 

Mircea, soluția pe care ai prezentat-o e într-adevăr "din altă ligă"/ demnă de secolul ăsta și tocmai de aceea e mai greu de implementat practic în regim de amator.

Aștept să văd ce pare ... nenatural :)

Link spre comentariu

Un mic update. Din atatea observatii, am constatat ain general, lucrurile interesante apar sub 30Hz. Am mai deschis inca o " instanta " a SDRSharp, cu zoom pe frecv sub 30Hz: 

mis.png

Ambele functioneaza simultan pe acelasi geofon, doar ca in partea stanga e cu zoom pe intervalul 1-30Hz. Zoomul se poate regla dupa dorinta. 

Link spre comentariu

@+_Florin_+, colegul @RSTfoloseste o solutie similara LVDT-ului cu acel difuzor. Din pacate, el lucreaza in tensiune si asta e critic la valori atat de mici. Practic, ce face el este in afara oricarui control, orice tensiune poate fi indusa si ineca semnalul masurat. Inteleg ca atata poate, nu-i putem cere mai mult, dar in timp o sa realizeze ca este inca la grupa mica. Solutia este la indemana, ramane sa vedem daca descopera si el o metoda mai predictibila. 

Solutia mea, fiind transmisa in curent, permite transportul marimii masurate la distanta fara influente externe. 

Frecventele variaza, nu sunt repetitive. D-aia zic si eu, precum colegul OP, ca nu par naturale. Natura e totusi predictibila si repetabila. 

Link spre comentariu

Pai sa asteptam rezultate. Eu am inteles din prima metodele altora...altii niciodata pe ale mele :limb:

Metoda comparatiei variatiilor de curent necesita surse de curent extrem de precise si de stabile. La acel nivel, sensibilitatea traductorului de curent trebuie sa fie foarte mare, iar o variatie infima dataorata unei erori la fel de infime a generatoarelor, e tradusa drept vibratie, deci ca eroare. 

Pe alta parte, poate fi influentat de temperatura, cat si de campuri EM puternice ( de ex frecventa retelei receptionata tocmai din fundul putului ) 

Generatia a 3a de geofoane personale, pusa in functiune aseara, e extrem de imuna la orice. Iar sensibilitatea incomparabila...

Link spre comentariu

Vorbeam despre surse " nenaturale ". Uite un exemplu, surprins pe inregistrarea de azinoapte: 

nen.png

Ma refrer la cea de la 25Hz, precum si cea din stanga ei...21-22Hz. Acest gen de vibratii apar destul de rar, cam la 1-2 zile..uneori dureaza cateva minute, alteori si cateva ore. Sunt frecvente stabile, exclus deci sa fie naturale. Sunt vibratii mecanice, nu EM. Apar brusc, dispar brusc. 

N-am reusit sub nicio forma sa le aflu sursa. 

PS: se observa si cel 2 " serpisori "....alea sunt vibratii naturale. 

Editat de RST
Link spre comentariu
1 hour ago, RST said:

Pai sa asteptam rezultate. Eu am inteles din prima metodele altora...altii niciodata pe ale mele

Am vrut sa fiu dragut pe pagina precedenta si sa nu iti spun ca esti pe langa total. Din ceea ce scrii mai jos rezulta ca nu cunosti cum functioneaza buclele de curent si care sunt elementele la care sunt imune. Mai ales, nu ai inteles de ce am ales solutia asta in detrimentul unui LVDT - care si asta e deja fumat de decenii, cu sau fara transmitatoare in curent.

1 hour ago, RST said:

Metoda comparatiei variatiilor de curent necesita surse de curent extrem de precise si de stabile. La acel nivel, sensibilitatea traductorului de curent trebuie sa fie foarte mare, iar o variatie infima dataorata unei erori la fel de infime a generatoarelor, e tradusa drept vibratie, deci ca eroare. 

Bati campii si nu stii ce se poate face azi cu un pumn de piese de calitate. Ti-am indicat unde sa cauti despre surse de curent programabile.

1 hour ago, RST said:

Pe alta parte, poate fi influentat de temperatura, cat si de campuri EM puternice ( de ex frecventa retelei receptionata tocmai din fundul putului ).

Daca aveai cunostinte minime despre temperatura comparat cu adancimea de penetrare, ai fi stiut ca la cativa metri adancime temperatura este constanta. In plus, e impuls de incepataor sa faci o sursa de curent ne-termostatata.

Cat despre campuri puternice la 25m adancime... mai citeste despre legea Beer-Lambert, absorbtie si atenuarea in materiale.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Am pus live pe YT...nu stiu cat il tin ptr ca merge netul execrabil: 

Cea mai dura faza, am aflat sursa " suvoiului " care apare constant pe la 14-15Hz.  E suvoi pe bune...e garla care trece prin fata casei ( Slanic ) :rade:

Diastanta de la geofon la garla e cam 200m...teoretic nu ar trebui sa o simta. Explicatia e asa...garla trece pe langa stanca de tuf vulcanic. Acasa, fundatia zidului in care e bagat geofonul, aproape ca atinge acea stanca. Si uite asa ajunge pana aici. 

Acum garla e f mare de la ploi, o sa scada cu timpul, iar suvoiul detectat o sa dispara...

PS:.......Fail ! Asa e cand ai animale tampite, a sarit o pisica pe laptop, a cazut si s-a cam bulit mufa de line-in.........hai cu depanarea acum :aplauze

Editat de RST
Link spre comentariu
1 hour ago, Mircea said:

@+_Florin_+, Frecventele variaza, nu sunt repetitive. D-aia zic si eu, precum colegul OP, ca nu par naturale. Natura e totusi predictibila si repetabila. 

VOatI7d.jpg

gVT7zTE.jpg

czodcO0.jpg

Ne jucam in jurul frecventei de 12Hz... 26Hz... 38Hz. Adica 12Hz + armonica 2 si 3. Natural coane @+_Florin_+?

Ca nu induce reteaua dupa cum zice Luceafarul din Manzalesti :95.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări