Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

• Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pai de cand cu accesul liber la " informatie " in lumea asta dat dracului de libera, nu mai e loc de Babe Vanga ce emit diverse teorii si idei...frumoase, " destepte " si deloc argumentate. 

Mijlocul de informare nu e nici pe departe un criteriu in a face diferenta intre realitate si delir. Dupa cum se vede, sursa stirii e o institutie serioasa, Radio Romania. Dar stiristii nu fac altceva decat sa preia io informatie si s-o dea mai departe. 

Nici macar autorul teoriei nu are atat de multa importanta. Greseli si incapatanari in a sustine teorii false apar la orice nivel. 

Singurul criteriu valabil este realitatea, exprimata prin masuratori reale. 

Link spre comentariu

@RSTInteresanta 'descoperirea' cu vibratia placilor tectonice pe anumite frecvente inainte de cutremur.|
Problema este ca in Vrancea avem alt mecanism de producere al seismelor :(

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ramane de vazut ce iese, caut sugestii nu pentru a confirma sau infirma teorii, ci pentru a obtine indicii, cam ce anume sa caut si cum sa caut. 

Mecanismul e foarte simplu:

In curand o sa repun in functiune si detectorul acustic ( microfoanele ingropate ) la care o sa aplic acelasi filtru subsonic, pentru a exclude orice influenta externa. Locatia lui e oricum la marginea unei paduri, intr-o zona foarte linistita...acustic. 

Simultan, functioneaza si detectorul electromagnetic,in acelasi spectru de frecventa. 

Rezerv un laptop special pentru inregistrare nonstop a ambelor detectoare. 

In momentul cand pe situl INFP se semnaleaza un cutremur in zona Vrancea, indiferent de magnitudine, derulez inregistrarea inainte de ora respectiva si studiez pre-simptomele. Daca apar. 

Link spre comentariu
1 hour ago, icar said:

In Vrancea se intilnesc trei placi, care intra una sub alta.

Nu prea!
Peste tot in lume se intalnesc micro-placi.
Evident ca miscarea placilor tectonice duce la aparitia cutremurelor.
Dar in Vrancea cutremurele se produc altfel. Ca nicaieri in lume :(
@RST stai cu 'urechea' acolo. Posibil sa dea Vrancea ceva mai maricel anul asta, asa un 5 si ceva.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Liviu, eu ce am afirmat mai sus, stiu de la colegii de la Fizica Pamintului si Seismologie (cel puin asa se nummea atunci institutul), si de la prelegerile lui Marmureanu.

Zona Vrancea este la contactul a trei tectonice: placa Est-Europeana, subplacile Intra-Alpina (Alpii si Carpatii) si Moesica (Dobrogea, placa Marii Negre). Tensiunile intre aceste placi, dau cutremure de tip compresiv, cele de tip faliere sau alunecare laterala fiind destul de rare. Cutremurele virincene sunt de mare adincime, intre 60 si 160 km cu focare atit pe segmentul inferior, cit si pe cel superior.

Link spre comentariu
16 minutes ago, icar said:

Cutremurele virincene sunt de mare adincime, intre 60 si 160 km cu focare atit pe segmentul inferior, cit si pe cel superior.

Hai sa nu intram prea tare in amanunte.
La peste 100km nu exista placi tectonice.
Nu ruperea placilor tectonice genereaza cutremurele in Vrancea !
Este altceva acolo. Dar nu cred ca este cazul sa discutam aici.

Link spre comentariu

@icar
Nu este nici un secret. Nu se rup placile tectonice.
Exista in Vrancea un "bolovan" in zona arcului carpatic (cam pe unde locuieste @RST) care se rupe uneori.
Caz unic in lume.
Citat de pe net:

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta. Blocul provine dintr‑o veche placă tectonică suficient de rece şi rigidă comparativ cu mantaua înconjurătoare, ceea ce face posibilă generarea cutremurelor la adâncimi din manta unde, în mod normal, condiţiile de temperatură şi ductilitate ar face imposibil acest lucru.

Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, existând și influențe ale plăcilor tectonice majore (în speţă, cea Euro‑Asiatică, cea Africană și, într‑o manieră indirectă, cea Indo‑Australiană), se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene, în special intermediare (între 60 și 180 de km).

Link spre comentariu
Acum 52 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

In zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină

Pai eu ce am zis? Cu sau fara "bolovan", nu se intilnesc trei placi? Bolovanul, de unde a aparut? Da, avind in vedere strict bolovanul, zona e pare particulara, rupturile avind loc aproape pe verticala, atit pe interior cit si pe exterior. Dar tot sub presiunea celor trei placi.

Link spre comentariu

@icar
Tu ai zis ca se freaca si se incaleca placilea alea.
La adancimea unde se produc cutremurele vrancene serioase nu au cum sa existe placi tectonice.
Mecanismul seismelor din Vrancea tocmai prin asta este deosebit fata de altele din lume.
Se fisureaza sau chiar se rup bucati din bolovalul ala si cad in manta.
Evident ca sub influenta unor factori externi bolovanului. (micro-placile tectonice locale, cele majore. Sau gravitatia lunii sau a soarelui ...)
Numai user @RST are sansa sa ne dea ceva amanunte :)
I-am cam acaparat topicul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Frumos cu locul de intalnire tectonice.Si cu bolovanu.Intreb si eu,ca neica nimeni,a sapat cineva ca sa sustina teoriile astea?Pe ce se bazeaza?Niscai perturbari campuri magnetice?

RST.Tine si ceva animale pe langa tine.De ex pesti,pisici.Ale naibii simt cutremurele inaintea aparatelor!!Cum??Sunt ceva unde?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări