Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

Hehe, asta-i un reflex inoculat de ani de zile, fiind si principalul motiv pentru care prefer sa fac teste de pe coclauri, nu de acasa. 

Am o siguranta cu buton care intrerupe curentul in toata casa...imediat cum am ceva dubii cand fac receptii, in special in unde scurte...siguranta aia e prima grija. 

Routerele, sursele in comutatie, electrocasnicele nu scot bruiaje sub 30 - 50Khz...au un spectru specific, usor de identificat. 

Tot ce poate aduce reteaua electrica in ELF sunt perturbatii de la mare departare, cauzate de utilaje grele actionate in general de motoare electrice. Desi e prea putin probabila varianta asta. Uite un exemplu:

impuls.png

Sunt frecvente distincte care apar dupa un impuls EM si dispar tot asa. Nu sunt naturale, dar sursa lor e greu de banuit...

Frecventele sunt foarte joase, intre 1.5 - 16Hz. Cum sursa nu poate fi decat departata, propagarea acestor frecvente atat de joase prin transformatoarele retelei electrice e dificila, desi nu imposibila. 

Certitudinile o sa apara atunci montez si senzorul intr-un loc departe de zona locuita. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E bine să le scoată din priză, s-ar ameliora situația, dar tot nu va scăpa complet, au vecinii destule pocnitori care radiază in toată rețeaua implicit în firele din pereții lui Felix.

......................

Eu tot insist că e necesar să "prindă" un cutremur mare, măcar un 6. Atunci frecvențele "naturale" (dacă sunt) vor sări în sus pe ecran, treaba va fi clară fără niciun dubiu.

La cutremure mici eventualele frecvențe care au legătură cu seismul sunt slabe și se pot confunda cu fondul artificial creeat de activitatea omului pe Pămănt. Adică: băi, e ceva suspect cu astea, dar ... o fi sau n-o fi ? ... exact concluzia la care a ajuns și Felix (momentan).

Specialiști studiază problema de nu prea multă vreme, nici ei n-au prins un cutremur serios, de aceea rezultatele sunt neconcludente din câte am citit. 

Link spre comentariu

@RSTare sansa ca se afla deasupra zonei de inters.
Si un 5.5 ml este suficient de mare (mai bine de 10 bombe tip Hirosima) ca sa-i impresioneze senzorii :)

Problema este daca premergator cutremurului se vede ceva pe inregistrare.

Link spre comentariu

Pana la urma ce se urmareste, ca la nivel de statie seismografica se poate anticipa un cutremur cu cca 30-60s inainte. Datele nu sunt publice, sunt trimise la distribuitorii de gaz, de electricitate, armata si la alte institutii de genul asta. Populimea nu e informata ca s-ar crea haos. 

Eu acasa, daca sunt in casa, stiu ca va fi cutrenur tot cu cca 30s inainte. Am in spatele casei, perete comum cu casa, o camara care e practic sapata in pamant, adica are 2 pereti sapati in dealul din spatele casei.

Cand e cutrenur se aude un zgomot ca de masina de tonaj incarcata care trage din greu. Zgomotul este destul de slab dar se aude. 

Link spre comentariu

Dacă eşti treaz şi atent în jur, poţi anticipa un cutremur cu minute înainte, doar observând comportamentul animalelor.

Rândunicile zboară la foarte joasă înălţime şi fac lupinguri dese, foarte agitate.Câinii urlă şi latră toţi deodată ca ,,loviţi de streche,, cum se zicea în popor.Când s-a produs cutremurul din 74 aveam un câine ciobănesc german, pe nume Akhbar, acel câine a presimţit cutremurul cu minute bune înainte şi a încercat să ne avertizeze, dar aveam uşa închisă.Atunci a sărit gardul de 1,7m şi s-a dus la bunicul meu, care stătea la o casă distanţă de noi.Cum bunicii nu închideau niciodată uşa când erau acasă, câinele a deschis uşa şi a intrat peste ei, încercând să-i scoată afară.Au fost speriaţi de comportamentul câinelui, iar când într-un final au ieşit afară ca să-l liniştească, s-a produs cutremurul.....

Link spre comentariu
32 minutes ago, daniels said:

Pana la urma ce se urmareste, ca la nivel de statie seismografica se poate anticipa un cutremur cu cca 30-60s inainte.

Nu exista asa ceva.
Datorita vitezei diferite data de modul de propagare a undelor P (primara) si S (cutremurul efectiv) putem avea la Buc. (de exemplu) un interval nu mai mare de 30 de secunde.
In cazul Vrancea conteaza foarte mult adancimea mare la care se produc. De aici si aceste diferente (mari totusi) intre P si S.
Unda P ajunge la suprafata direct din adanc (hipocentru), pe o arie foarte mare in cazul Vrancea. Nu este distructiva si dureaza foarte putin.
Abia cand unda P ajunge la suprafata in zona epicentrului incepe ca pamantul sa 'faca valuri' (unde S) iar cutremurul sa se propage la sol.

Posibil ca unda primara sa fie simtita de animale. Oamenii nu o simt decat daca urmeaza un cutremur foarte mare sau se afla aproape de epicentru.
Experimente gen @RST pot face posibila detectarea unor semnale precursoare cu mai mult de 30 de sec. inainte.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 3 minute, Liviu.Mihaiu a spus:

Unda P ajunge la suprafata direct din adanc (hipocentru), pe o arie foarte mare in cazul Vrancea. Nu este distructiva si dureaza foarte putin.
Abia cand unda P ajunge la suprafata in zona epicentrului incepe ca pamantul sa 'faca valuri' ....

Din experiență proprie (1986 și dubletul din 1990), unda P apare la București într-adevăr cu cca 30 de secunde înaintea undelor orizontale S. 

În 1990 s-a intămplat după-amiază pe la 13 :30. Aveam 16 ani și eram acasă cu băiețelul unei vecine ( de 6 ani). Îl lăsase la mine căteva ore, tipa era divorțată și avea întălnire :)

I-am pus copilului un film la video și m-am dus în bucătărie ca  să mănănc. M-am așezat la masă. După cáteva momente am simțit o mișcare verticală puternică. Destul de puternică. Am crezut că "a fost" cutremur, habar n-aveam că e abia semnalul de început. M-am dus în dormitor unde aveam o lustră cu "biscuiți" de sticlă, ca să mă conving. "Biscuiții" se legănau ușor. Am plecat către sufragerie și abia atunci au inceput undele S. Estimez cam 30 sec între P și S pentru zona București.

În fine, am luat copilul de mână și ne-am așezat sub o grindă de beton de pe hol, așteptănd să se termine. După vreo 10 ... 15 secunde de legănare, zgomot de sticle sparte și țipete de femei care se auzeau prin bloc, am intrat în panică. N-avea de găndi să se termine... așa că am luat o decizie contrară normelor : am prins iar copilul de mână și am fugit la lift ... acesta a venit repede, ne-am urcat și i-am dat comanda de "Parter".  În timp ce noi coboram de la et. 7 cutremurul s-a terminat.

Amintiri horror. Nu le uiți prea ușor... povestea din 31 august 1986 (MGR 7.0) o voi spune (poate) intr-o altă postare.

Link spre comentariu
2 hours ago, RST said:

Frecventele sunt foarte joase, intre 1.5 - 16Hz. Cum sursa nu poate fi decat departata, propagarea acestor frecvente atat de joase prin transformatoarele retelei electrice e dificila, desi nu imposibila.

Nicidecum dificila, frecventele subsincrone exista si au cauze multiple. Nu intru in amanunte, nu e topicul potrivit, si nici audienta.

Link spre comentariu
7 minutes ago, Mircea said:

Nu intru in amanunte, nu e topicul potrivit, si nici audienta.

Incearca macar cateva propozitii. Poate intelegem ceva.
Daca vezi ca "n-ai cu cine" te opresti din explicatii.

LE: topicurile deschise de @RST sunt deschise la orice :)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
18 minutes ago, Mircea said:

frecventele subsincrone

Da...aici ar putea fi ceva, dar inainte trebuie o definitie. Sincrone cu cine ? Sub...ce ? 

Ma refer la poza postata azi, sunt o serie de frecvente care ar parea un semnal cu armonici, cu fundamentala pe la 1.7Hz.

Link spre comentariu

@daniels
Asta spuneam mai sus.

Statiile seismice se afla la suprafata pamantului. Pina ajunge unde P la ele dureaza. Apoi trebuiesc interpretate (automat initial) datele.
Tehnic, INFP cu are cum sa anunte un cutremur cu mai mult de 30 de sec. inainte de a se simti.
Poate mai sus ai vrut sa spui 30-60 de secunde dupa producerea lui. Adica in timpul cutremurului.
Perioada de aprox. 30 de secunde este intradevar suficienta pentru ca anumite obiective sa ia masuri (centrala de la Cernavoda de ex.)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
3 hours ago, RST said:

Tot ce poate aduce reteaua electrica in ELF sunt perturbatii de la mare departare, cauzate de utilaje grele actionate in general de motoare electrice.

Subsincronele astea par sa se potriveasca cu ipoteza de mai sus. Am gasit pe net definitia:

Majoritatea defectelor lagărelor de alunecare vor genera apariţia unor vârfuri la frecvenţe mai mici decât 1×, şi acestea sunt numite componente subsincrone. Uneori apariţia în spectru a unor armonici ale acestor vârfuri subsincrone indică degradarea severă a lagărului de alunecare. "

Posibil sa fie aia explicatia....totusi de unde vin ? 

Am pus live:

PS: Am semnal slab si pica netul, s-a intrerupt stream-ul. Il montez maine cum trebuie. 

Editat de RST
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări