Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Underground

Postări Recomandate

16 minutes ago, puriu said:

Cel din 1940, cel mai mare al secolului 20, a produs pagube mai mici decat cel din 1977.

Alta caracteristica a cutremurelor din Vrancea: directivitatea.
Bolovanul ala din adancuri este asezat NE-SV.
In '40 cutremurul a avut generat pagube mai mari spre NE , in Moldova.
In '77 directivitatea a fost spre Muntenia. Si a lovit mai tare in Buc.
In 1802 se pare ca directivitatea a fost spre NE de au batut clopotele prin bisericile din Kiev fara sa le traga nimeni de sfoara. Dar s-a simtit destul de bine si prin sudul Greciei.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 865
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Parintii mei au prins cutremurul din '40.Desi nu i-a afectat atunci au tinut minte si,in 77,au stiut despre ce e vorba.Eu,in Pitesti,plecam la lucru si am crezut ca a picat o bomba atomica!Afara find am sesizat urmatoarele: s-a luminat cerul brusc,aleea din fata mea a inceput sa se onduleze,s-a auzit un fel de vuiet din pamant si blocul cu 10 etaje in care locuiam a facut,la varf,o miscare stanga-dreapta,de cativa metri!

Am inteles ca diferentele,la distrugeri,apar din adancimea la care are loc cutremurul.

Link spre comentariu
12 minutes ago, BRANCA said:

Am inteles ca diferentele,la distrugeri,apar din adancimea la care are loc cutremurul.

Toate cutremurele mari din Vrancea sunt adanci si foarte adanci.
Directivitatea si durata difera. Si evident marimea lor. Un peste 7.2 este cu probleme pentru viata noastra.
La fiecare (aprox) +0.3 grade pe scara Richter intensitatea resimtita este dubla !

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 9 ore, +_Florin_+ a spus:

Asta cu multe cutremure mici care ne scapă de unul mare e legendă

Nu e chiar legenda. Cutremurele mici descarca energia acumulata. Daca ruperea se produce la energie (tensiune intre placi) mica, atunci intensitatea cutremurului va fi mica, iar acel focar "se descarca" ca sa zic asa. Daca acumularea de energie e mare, ruparea va produce un cutremur puternic. Nu e o exprimare tocmai academica, dar sper ca se intelege ce am vrut sa spun.

Acum 10 ore, maresaldeflota a spus:

Pe vremea dacilor cine le provoca? 

Extraterestii, care aveau tunele in Bucegi si care au lasat in ele generatoare de energie si cutremure!

In Vrancea cutremurele se produc, cum spuneam mai sus, aproape pe verticala, de aici tot felul de ciudatenii ale seismelor din Vrancea.

Link spre comentariu
4 minutes ago, icar said:

Cutremurele mici descarca energia acumulata

Nu cred ca ai citit ce a spus user @puriumai sus.
Ca sa 'descarci' energia unui 7 ai nevoie de 30x30 de cutremure de 5.
Ghinion, nu prea au fost :)

@RST,
Asa cum tot zic, alta sansa azi pentru studiu.
3.5 ml la 125km in Vrancea.
Ceva stire de la senzori ?

Link spre comentariu

S-a cam suparat si zona seismica din Banat pe la Moldova Noua. Si zona aia chiar stie sa dea cutremure ... interesante daca este stimulata.
Ceva e putred acolo in 'undergroud-ul' vrancean...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 4 minute, icar a spus:

Nu e chiar legenda. Cutremurele mici descarca energia acumulata. Daca ruperea se produce la energie (tensiune intre placi) mica, atunci intensitatea cutremurului va fi mica, iar acel focar "se descarca" ca sa zic asa. Daca acumularea de energie e mare, ruparea va produce un cutremur puternic. Nu e o exprimare tocmai academica, dar sper ca se intelege ce am vrut să spun.

Se înțelege perfect, dar să cu virgulă (fără supărare):).

1). Din vremuri imemoriale Vrancea produce cutremure mici (foarte multe, sute sau mii) între două cutremure mari. Cele mici nu "descarcă" nimic din moment ce apar periodic cele mari.

2). Analizați scară Richter, care caracterizează cutremurul din punct de vedere al energiei degajată în epicentrul. Ea nu este liniară. După cum spuneau și colegii mai sus, un cutremur de gradul 3 eliberează o energie de 30 de ori mai mare decât unul de gradul 2. La fel, unul de gradul 4 e de 30 de ori mai puternic decât unul de gradul 3.

Vă las acum să calculați câte zeci de mii de cutremure MGR 3 (exemplu) ar fi necesare pentru a descărca aceeași energie ca unul de MGR 7. Măcar parțial  ... :rade:.

Link spre comentariu

@RST
Chiar daca nu ai timp sa comentezi pe aici,
Lasa te rog instalatia ta sa inregistreze.
Si posteaza apoi ceva salvari. Esti chiar deasupra hipocentrelor unor posibile cutremure din Vrancea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Acum 6 ore, BRANCA a spus:

Cutremurele de adăncime mai mică (tip 1977) produc accelerații ale solului mai mari. Au aria de acoperire mai restrănsă și "directivitatea" mai pronunțată.

Cutremurele de adâncime mare (tip 1940) produc  accelerații ale solului mai mici (adică sunt mai "legănate") dar aria de acoperire e mai mare și nu-s atăt de directive.

Ambele tipuri de cutremure vrăncene sunt periculoase dacă au magnitudine mare (ex MGR 7 sau 7+).

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Liviu.Mihaiu a spus:

In '77 directivitatea a fost spre Muntenia. Si a lovit mai tare in Buc.

Eram in Ploiesti intr-un cinematograf, schimbam trenul spre Iasi. A fost jale mare. Cerul s-a luminat alb spre vest mai tarziu, cand eram in drum spre gara. Am auzit ca atunci s-a impuscat o mare statie electrica. Trenurile dinspre Bucuresti nu mai veneau, s-au rupt niste poduri.

Link spre comentariu
16 hours ago, Liviu.Mihaiu said:

Chiar daca nu ai timp sa comentezi pe aici,
Lasa te rog instalatia ta sa inregistreze.

Am "dezafectat-o " temporar ptr upgrade. Totul a fost cam improvizat, fire puse la repezeala...mai am niste lucrari prin curte si s-a rupt firul care venea dinspre garla. 

Pe alta parte, am instalat de curand Digi ptr internet si aceeasi poveste cu firele. Zilele astea fac infrastructura asta cum trebuie, apoi pregatesc un laptop separat, exclusiv pentru treaba asta. 

Sunt prea multe perturbatii clar artificiale si cred ca unele vin prin reteaua electrica. Desi senzorii si nici laptopul nu au contact cu reteaua, data fiind sensibilitatea si apropierea de retea, se pot transmite prin influenta.

Trenuie obligatoriu si alt senzor departe de retea. 

Pentru asta treaba se complica, trebuie sa transmit de acolo prin VHF...si trebuie sa incep cu instalatia de receptie de acasa. Am avut mereu, dar toate au fost improviuzatii facute la repezeala, avand in vedere targetul si nu durabilitatea ( nu aveam cum sa stiu sigur ca receptionez ceva interesant, logic am facut initial doar teste strict la obiect )

Faza de pana acum a fost experimentala. Urmeaza faza 2, cu cei 2 senzori EM diferiti, la distanta de minim 2km intre ei, plus senzorul acustic cu microfoane. 

Nu stiu cand va fi pusa la punct....dar curiozitatea e mare. 

Link spre comentariu
1 hour ago, RST said:

Am "dezafectat-o " temporar ptr upgrade

Te-a gasit acum upgradarea.
Baba Vrancea sta cu mana ridicata ca vrea sa intervina in discutie si tu opresti microfoanele :)

Link spre comentariu

Cand am postat mai devreme, l-am pus din nou in runctiune, pe inregistrare. Se pare ca treaba s-a linistit:

imp.png

Agitatia a scazut mult in intensitate,la fel si socurile EM ( dungile orizontale ). E bine de verificat si treaba asta, teoretic nu va aparea cu siguranta niciun mic cutremur in 24 de ore, dar mai degraba cred ca e vorba de minim  2-3 zile. 

Pana nu pun la punct macar netul ( firele, routterul si un repetor WiFi ) si apoi laptopul dedicat,  o sa il mai folosesc cu intermitente, doar  pentru a verifica rapid ce mai zice natura. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări