Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cumparare masina, inmatriculare peste 10 ani

Sharky

Postări Recomandate

Salutari,

Ma bate gandul la o manevra:

Iau o masina, o tin in curte pana se face istorica (8-10ani), apoi o inmatriculez.

Achizitia probabil din Germania.

Cum se procedeaza ca sa o pot reinmatricula cand devine istorica?

Metoda 1:

O trec pe mine? Platesc impozitu pe un an, ca asa e treaba, apoi o radiez din circulatie si impozit si o tin in curte pe baza actului de spatiu?

Apoi cand devine istorica o scot iar pe drum?

Metoda  2:

Oare pot si fara prima faza, fara sa platesc impozitul in primul an?

Adica o iau, o tin cuminte in curte si o trec in acte dupa multi ani.

DEsi actele din Germania nu stiu cata vreme sunt valabile, sa nu ma trezesc ca nu ma mai baga in seama nimeni.

Se poate inregistra la primarie/politie cumva acel contract, dar ca si contract in ideea de posesie, fara drept de circulatie, acesta va fi cerut la momentul oportun.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

12

• marius75

5

• merck

3

• pop_ady44

2

Top autori în acest subiect

Am o remorca auto de 400 kg din 1979, imatriculata pe Romania in 2019, dar ea e venita in tara in 1992, cu acea carte verde sau cum belit so numi .

Nu o fost prea multe necazuri la imatriculare ,dar sincer daca stiam luam una noua.

Link spre comentariu

Nu stiu ce e acea carte verde, poti detalia?

Eu nu am inmatriculat masini de dinafara.

SAu e vorba de cartea masinii?

Practic ma duc la RAR imi fac actele si apoi cu impozitu astept 10 ani?

Topicul e strict legislativ, dar tehnic nu vad ce mare lucru sa tii o masina degeaba 10 ani.

Link spre comentariu

In primul rand trebuie sa ai grija ca masina achizitionata din Germania sa nu fie radiata acolo. Daca este radiata acolo nu o poti imatricula in RO. Sunt inclusiv masini vechi de doar 8-9 ani care sunt radiate acolo (se da prima babana ca si in Ro daca se cumpara masina electrica si se caseaza masina veche). 

In trecut in Romania se putea radia masina fiscal dar nu si din circulatie (cred ca prin 2010 inca se putea face asta), insa cine cumpara masina era obligat sa plateasca ultimii 3 ani impozitul (datoriile mai vechi de 3 ani se prescriu). 

Daca tu astazi cumperi o masina si vrei sa o radiezi dupa un an va trebui sa invoci un motiv, daca invoci motivul dezmembrarii sau casarii (sunt cred cele doua optiuni acceptate de autoritati ca sa iti radieze masina) nu vei mai putea inmatricula masina in viitor daca invoci alt motiv nu cred ca vor accepta sa radieze masina. Deci depinde mult peste ce persoane dai la ghisee. 

In plus tine cont ca legea se poate schimba in 10 ani (in trecut se putea radia doar fiscal masina, astazi nu se poate fara radierea si din circulatie) si te poti trezi ca planul tau s-a dus pe apa sambetei.

Vezi ca la radieri masini sunt cam certati cu logica. Caz real: fiul trimite tatalui bani dintr-o tara din vest sa ii cumpere o masina electrica din RO. Se cumpara masina se imatriculeaza in RO si apoi se face certificat de vanzare cumparare. Doar cu certificatul de vanzare cumparare + placile romanesti masina nu a putut fi radiata. S-a mai cerut: certificatul de imatriculare in tara unde a fost vanduta masina , act de identitate a cumparatorului din care sa reiasa ca are dreptul de rezidenta permanenta in acea tara.  Tatal persoanei facea spuma pe la ghisee pentru ca nici o tara din vest nu cer prostiile pe care le cer romanii la radiere. 

Link spre comentariu

Ce am gasit pe net:

Conform Ordinului nr. 1501/2006 actualizat, art. 24, alin. 2, „Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data: a) când vehiculul a fost dezmembrat, casat sau predat unei unităţi specializate, în vederea dezmembrării; b) scoaterii definitive din România a vehiculului; c) declarării furtului vehiculului; d) trecerii vehiculului înregistrat în proprietatea altei persoane“. Însă, mai există şi altă opţiune: radierea la cerere, descrisă la art. 24, alin. 1: „Proprietarii de vehicule înmatriculate sau înregistrate pot solicita radierea din circulaţie, dacă fac dovada depozitării acestora într-un spaţiu adecvat, deţinut în condiţiile legii“.
Ceea ce nu ştiu foarte mulţi oameni este că, deşi în cazul radierii la cerere ei scapă de taxa de parcare, rămâne de plătit impozitul pe bunul deţinut. „Atunci când vin la noi, oamenii pot opta pentru radierea din circulaţie sau pentru radierea la cerere. Singurul dezavantaj este că radierea la cerere nu implică şi scăderea de la impozit. Există o legătură între noi şi Direcţia Impozite şi Taxe, pentru că oamenii vin întâi la noi să o radieze, optează pentru radierea la cerere, apoi se duc la Impozite şi Taxe, unde li se refuză scăderea de la impozite. Dacă un bun există, se impozitează“, a declarat Maria Vasile, comisar în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.

Deci nu poti sa scapi de plata impozitului. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Va interesati concret la o asociatie care se ocupa cu masini de epoca (istorice) !  Asociatia respectiva stie detaliile mai bine decat cei de la ghiseele noastre ! Dupa ce masina are o vechime de 30 ani poti sa o faci masina de epoca si se inscrie la una din asociatiile respective , cred ca sunt mai multe la noi in tara . Odata devenita masina de epoca posesorul plateste o cotizatie anuala la respectiva asociatie  , este scutit de impozit la stat . Mai mult aflati la asociatiile respective  , alea se ocupa cu asa ceva ! 

Link spre comentariu

Nu cred ca asociatiile stiu mai bine legea decat Directia Impozite si Taxe. Ei nu se ocupa cu statutul masinilor care nu sunt de epoca. 

Comisarul de politie a zis clar:  Există o legătură între noi şi Direcţia Impozite şi Taxe, pentru că oamenii vin întâi la noi să o radieze, optează pentru radierea la cerere, apoi se duc la Impozite şi Taxe, unde li se refuză scăderea de la impozite. Dacă un bun există, se impozitează“

@Sharky voi deja aveti autobuze electrice, este posibil ca in mai putin de 10 ani sa nu mai poti circula in oras daca nu ai minim euro 5. Daca erai din Vaslui sau Botosani era alta treaba. 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Sharky a spus:

Nu stiu ce e acea carte verde, poti detalia?

Cartea verde sau cum mama luni so numi, „Brif”e o asa numita carte de identitate a masini, din tara de provenienta .

Laviniu are perfecta dreptate cu informarea la cei Abilitati .

Link spre comentariu

Masinile istorice sigur vor ramane pe strazi si vor ramane la pret mare.

Cauta acum un urs m3 sau un 190 evo vezi ca nu gasesti. Dar m3 pisicuta sau amg 210 gasesti la preturi bune.

Sunt f putine ca sa merite sa le scoti. Asta e masina sa o scoti duminica la plimbare nu sa iti faci treaba zilnic.

Nu vreau sa fac o afacere, doar sa nu pierd prea multi bani si sa am ceva la care sa ma uit cu drag.

Proiectul daca il demarez va fi peste 2-3 ani pana atunci culeg date.

Dna de inmatriculari nu are dreptate sau are dreptate partial. Cu radierea de la politie te duci la primarie si transformi masina din autovehicul in bibelou sau cotetz de gaini si asa scapi de impozit.

Cei de la politie nu au cum sa te scape de impozit, la aia se refera.

http://www.ditl3.ro/persoane-fizice/acte-necesare.aspx

Sectiunea 5

Declaratia contine: scoaterea din functiune.

http://www.ditl3.ro/media/20575/9-Declaratie-pentru-scoaterea-din-evidenta-a-mijloacelor-de-transpport-ITL0162016.pdf

Dar nu asta ma interesa pe mine.

Ci daca brief ul ala e valabil 10 ani.

Sa nu ma ia la intrebari ca formatu e vechi sau alte prostii.

Sau oricum ii fac rar si scot o tura de numere rosii si de acolo masina e aclimatizata are acte?

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Doar ce am scris mai sus.

Eventual alta treaba. O inmatriculezi in noiembrie/decembrie, platesti doar a 12 parte din impozit iar dupa o saptamana o scoti din circulatie.

Asa e pe tine ca si cotetz de gaini/pitic de gradina, n au ce acte straine sa expire.

Sa vad cum dau de cineva la ghiseu sa ma lamureasca. Dar nu e graba.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

inteleg eu ce vrei sa faci, iti tragi un AMG  motor v12 care altfel te-ar rupe la impozit. Bine gandit, dar cum naiba stai cu asa masina in curte 10 ani fara sa o conduci??? La asta te-ai gandit?

Link spre comentariu

Bulgaria sau o inmatriculez din iulie sa platesc impozit pe mai putin de jumatate de an si ma dau pana incep sa arunce sare pe drum, apoi iar o scot.

Solutii se gasesc.

E55AMG daca e sa iau, ceva care istoric are valoare, e fix masina mea in mare parte, mici diferente.

Sau alte variante.

Ca si w124 gasesti tot felul de 2.5D cu manivele la geam, dar nu e nimeni curios de cum erau taxiurile acu 30 ani.

Lumea e interesata de v8-uri. Iar alea sunt la cu totul alti bani.

Decat sa iau vreuna in care bagi o caruta de bani sa o cumperi, de stricat tot se strica si in final o dai la nici sfert de pret.

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări