Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magnetofon Kashtan

Pepsi22

Postări Recomandate

• Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Lonerider

3

• franzm

2

• Mitica M.

1

• Pepsi22

1

Top autori în acest subiect

• 4 luni mai târziu...

Merita sa reconditionez un Kashtan (юпитер 203 Ctepeo), in sensul de a-l folosi doar pentru redare benzi inregistrate deja? L-am primit. Necesita curele noi sau ceva echivalent, revizuita electronica si o carcasa de fixare a capului de stergere (daca are cineva, sunt interesat). Oare lipseste si pasla care preseaza banda pe capul de redare?

https://postimg.cc/KKPSzxWh

Editat de Lonerider
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Pentru că tot m-am apucat de recondiţionat acest magnetofon... am demontat capul de redare (care este foarte uzat) şi l-am înlocuit cu un cap de redare, în stare foarte bună,

recuperat de la un Grundig TK144. Capul original din Kashtan măsura valori cu diferenţe cam mari: 210ohm la o înfăşurare şi 310ohm la cealaltă, iar de la uzură, un intrefier avea aproape 0,5mm fantă. Cel de la Grundig măsoară 240ohm pe ambele înfăşurări. Am făcut înlocuire 1:1. Sunetul redat cu cel original şi uzat era foarte înfundat pe un canal, pe celălalt se auzeau mai mult medii.

Cu capul de Grundig acele VU-metrelor bat în capăt, sunetul redat este puternic şi mai mult medii-înalte, la ambele canale la fel. Banda/benzile rulate sunt înregistrate cu Rostov 105 (pe care sună impecabil).

Nu cunosc şu nu am date despre impedanţa capului rusesc sau a celui de la Grundig sau, macar care ar fi rezistenţele ohmice ale înfăşurărilor capului rusesc, iar dacă sunt diferenţe mari între capete, ar trebui să modific ceva componente electronice la partea de intrare preamplificatoare? Luând o medie între măsurătorile înfăşurărilor capului rusesc, am considerat că cele ale capului Grundig sunt apropiate şi poate fi înlocuit direct.

Link spre comentariu

La un cap uzat frecventele înalte nu mai pot fi redate corect. Daca ai la dispozitie un L-metru masoara inductanta celui de kastan si grundig si vezi ce diferenta au.  

Link spre comentariu

Capul de Kashtan e optimizat pentru 19,05cm/s iar acela de Grundig pentru 9cm/s  de aceea suna mai bine pe frecvente inalte .  Pune  aici bucata de schema cu preamplificatorul  si chiar urmatorul etaj  de la  Kashtan ca sa te ajutam .    Semnalul generat de capul magnetic creste cumva proportional cu frecventa sunetului aflat pe banda pana intr-un punct care e in stransa legatura cu latimea intrefierului dupa care scade brusc si din nou  situatia se repeta dar cu un nivel mult mai atenuat .  Preamplificatorul compenseaza aceasta crestere . Mai mult, fiecare cap are o frecventa joasa in general de cateva zeci de Hz de unde incepe sa genereze suficienta tensiune .  Impedanta capului conteaza mai putin sub aspectul frecventelor ,dar inductanta este importanta deoarece este speculata la obtinerea corectiei de frecventa .  Imperecherea capului cu preamplificatorul reprezinta de fapt toata filosofia unui magnetofon . 

Link spre comentariu
5 minutes ago, Ungureanu Daniel said:

Capul de Kashtan e optimizat pentru 19,05cm/s iar acela de Grundig pentru 9cm/s  de aceea suna mai bine pe frecvente inalte .  Pune  aici bucata de schema cu preamplificatorul  si chiar urmatorul etaj  de la  Kashtan ca sa te ajutam .    Semnalul generat de capul magnetic creste cumva proportional cu frecventa sunetului aflat pe banda pana intr-un punct care e in stransa legatura cu latimea intrefierului dupa care scade brusc si din nou  situatia se repeta dar cu un nivel mult mai atenuat .  Preamplificatorul compenseaza aceasta crestere . Mai mult, fiecare cap are o frecventa joasa in general de cateva zeci de Hz de unde incepe sa genereze suficienta tensiune .  Impedanta capului conteaza mai putin sub aspectul frecventelor ,dar inductanta este importanta deoarece este speculata la obtinerea corectiei de frecventa .  Imperecherea capului cu preamplificatorul reprezinta de fapt toata filosofia unui magnetofon . 

Interesant!!!

Link spre comentariu

@LoneriderNu înteleg de ce va chinuiti cu un cap al carui date nu le cunoasteti si nici nu aveti cum sa le determinati, când se gasesc atât capetele originale cât si cele de Maiak (6D24.041), care au parametri apropiati si sunt suficient de bune în situatia data.

Link spre comentariu

De banii aia iei patru bucati la rusi. Si cu oleaca de noroc doua buc. din seria 6D24.611. Cele mai bune capete universale pe permalloy facute de rusi. Daca @Loneridere interesat, îi trimit link prin mesagerie.

Editat de franzm
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
La 12.11.2020 la 20:44, Pepsi22 a spus:

Buna seara, oare gasesc undeva fluturasul de pe tamburul care invarte banda, de la un magnetofon Kashtan? 

Am eu! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări