xaxa Postat Noiembrie 6, 2020 Partajează Postat Noiembrie 6, 2020 Am auzit o discutie intre doi tamplari in virsta, legata de modul in care masurau/taiau niste bucati de lemn. Formularea era "asta e 120 strimt (sau larg)" Ma gindesc ca strimt/larg s-ar putea referi la a taia pe semn sau pe linga semn. Ma poate lamuri cineva? Link spre comentariu
morarul Postat Noiembrie 6, 2020 Partajează Postat Noiembrie 6, 2020 Din cunoştințele mele, legat de această discuție, eu aş interpreta astfel: 120 dimensiune (ce or fi, mm. sau cm.), cu toleranță de debitare sau prelucrare, pe plus sau pe minus. Te rog dă mai multe detalii dacă poți. Link spre comentariu
xaxa Postat Noiembrie 6, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2020 oamenii taiau niste grinzi pentru un portic. unul masura si ii spunea celuilalt "aici 120(cm) strins" dincolo "190 larg" "strins", nu "strimt", am gresit eu. ma gindesc ca daca asta se referea cum tai cu fierastraul, asa cum am spus mai sus, "strins" s-ar putea referi la o taiere exact pe linia marcata, in timp ce "larg" s-ar putea referi la o taiere alaturi de linia marcata, ceea ce ar aduce 1-2 mm in plus fata de masuratoarea in sine. la o imbinare, sa zicem, in primul caz ar fi o imbinare "fest" iar in cel de al doilea ar permite un usor joc intre piese. N-am mai auzit treaba asta pina acum, de aici si curiozitatea. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Noiembrie 6, 2020 Administratori Partajează Postat Noiembrie 6, 2020 aia erau dulgheri nu tamplari Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 7, 2020 Partajează Postat Noiembrie 7, 2020 Fratele meu era timplar. Nu l-am auzit niciodata de taiat "strâns" sau "larg". Taietura se face numai in afara semnului, pentru ca grosimea pinzei sa nu "muste" din taietura si sa iasa mai scurta. Link spre comentariu
Alphsoo Postat Noiembrie 7, 2020 Partajează Postat Noiembrie 7, 2020 Dulgherii aia vorbeau codificat sa nu le furi meseria. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 7, 2020 Partajează Postat Noiembrie 7, 2020 (editat) Chestia cu ,,furatul meseriei,, mi s-a părut întotdeauna anacronică.E o reminiscenţă a masonilor, unde meseria se lăsa doar din tată în fiu sau doar unor discipoli privilegiaţi. Eu învăţ pe oricine absolut orice ştiu, cu rezerva de a nu te băga aiurea în chestii ce ţin de electrosecuritate dacă nu ai habar.Că acum oricine ştie să caute pe net are pretenţia să-şi repare singur televizorul sau maşina de spălat, deşi habar nu au de multe ori de noţiuni tehnice de bază. Dacă îi arăt din ce ştiu unuia care vrea să înveţe şi chiar dă dovadă de pricepere, am satisfacţia că ceva din experienţa mea se duce mai departe şi după ce eu nu voi mai putea lucra sau nu voi mai fi.Că dacă îi spui unuia ce nu are imagine la tv să verifice cablul sau să schimbe nişte condensatori, nu înseamnă că deja ţi-a luat pâinea de la gură, nu devine peste noapte depanator.Cine trăieşte din depanare nu duce lipsă de clienţi, chiar dacă asta înseamnă să-i trimită aparatul prin curier....iar dacă cineva susţine contrariul, probabil e prea comod şi vrea să fie căutat doar acasă. Editat Noiembrie 7, 2020 de validae Link spre comentariu
merck Postat Noiembrie 7, 2020 Partajează Postat Noiembrie 7, 2020 (editat) 43 minutes ago, Alphsoo said: Dulgherii aia vorbeau codificat sa nu le furi meseria. Auzita live intre doi meseriasi care aveau de facut o sauna: - Acolo, vin giab giab si am terminat in juma' de ora! celalalt ii zice: - Nu! Acolo clamp clamp si termini mai repede! eu nu sunt singur ca cei doi chiar vorbeau aceeasi limba si se intelegeau reciproc ci doar se dadeau coiosi unul la altu'! Nu cred ca giab giab sau clamp clamp reprezinta ceva. Editat Noiembrie 7, 2020 de merck Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 7, 2020 Partajează Postat Noiembrie 7, 2020 Cred ca e vorba de fractiuni de cm, in plus sau in minus. Link spre comentariu
xaxa Postat Noiembrie 9, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2020 cred ca acesta e raspunsul. mi-a mai spus cineva ca in vremurile de mult apuse dulgherii ar fi folosit un instrument de masura gradat in centimetri si jumatati de centimetru. probabil ca "strins" sau "larg" insemna ceva de ordinul un sfert de centimetru mai sus sau mai jos. ramaine o speculatie interesanta. am cautat pe internet si n-am gasit nimic legat de asta. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 9, 2020 Partajează Postat Noiembrie 9, 2020 Romanul masoara cu micrometrul, traseaza cu creta si taie cu toporul. Link spre comentariu
Postări Recomandate