Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Finisaj incinte

felixx

Postări Recomandate

Am sa dau detalii despre cum am facut eu finisajul la incinte.Dupa asamblarea placilor de MDF cu aracet gros combinat cu intaritor(exact acelasi aracet cu intaritor folosit la fabricarea parchetului) si prins in prealabil cu holzsuruburi de 4mm(nu de rigips) am trecut la acoperirea cu furnir de stejar.Furnirul poate avea mai multe grosimi si texturi.Cu cit grosimea este mai mare cu atit trebuie sa va asteptati la muchii rotunjite(nu se poate altfel).Deasemenea daca furnirul este gros,adinciturile de pe el or sa fie mai proeminente si la lacuire o sa fie nevoie de mult mai multe straturi pentru a acoperi si a rezulta o suprafata exact la fel cu oglinda.Foile de furnir sunt in majoritatea cazurilor cu latimea de 12-15cm...insa variaza.Pot fi si mai late.Am taiat cu o foarfeca foile de furnir la o dimensiune un pic mai mare decit lungimea suprafetei pe care urmeaza sa fie lipite....cam 1cm.Le-am asezat una linga alta pentru a potrivi textura si apoi le-am numerotat cu creionul pentru a nu le incurca.Am inceput intii cu partea frontala.Apoi se trece la lipire.Se foloseste prenadez.Se ung cu o pensula,din abundenta,foile de furnir numai pe o singura parte si deasemenea se unge cu prenadez partea de MDF(frontala).Se lasa la uscat cam 20-30minute.Apoi se unge din nou in acelasi mod.Deci fiecare parte de MDF si furnir o sa fie data cu prenadez de doua ori la un interval de 30minute pentru a evita viitoarele neplaceri ce pot apare.Dupa aceste 30minute se trece la lipirea propriu-zisa.Incepem de la un capat,se aseaza furnirul(se lasa 1cm in plus la capete) si se apasa treptat pe lungimea lui ruland foaia de furnir pina la capatul celalalt.Din nou se va apasa pe toata lungimea cu o bucata de lemn mai moale decit furnirul (brad...etc) pentru a scoate-sparge eventualele bule de aer.Se incepe asezarea celei de-a doua folii de furnir in acelasi mod cu prima insa cu mentiunea ca va trebui sa incalece cam 1-2mm peste prima foaie in lungime.Dupa ce se termina lipirea se trece la finisare.Se va folosi un slefuitor electric cu banda sau vibratii si se va slefui in lungul fibrei insistind pe partea de imbinare a doua folii de furnir(acolo unde este acea proeminenta rezultata de la unirea a doua folii).Capete si locasurile pentru difuzoare se vor taia cu un cutt-er foarte bine ascutit apoi cu ajutorul slefuitorului si/sau numai smirghel fara a insista foarte mult se vor slefui muchiile.Operatia de slefuire este destul de incomoda si trebuie avut in vedere praful de lemn care este destul de neplacut.In final se va obtine o suprafata dreapta,neteda si placuta la atingere.Inainte de baituire se va avea in vedere curatirea si indepartarea a oricaror urme de praf de lemn ce au ramas in urma slefuirii furnirului.Cu o carpa umeda se va sterge usor toate suprafetele in mai multe reprize.Se lasa la uscat cam un sfert de ora si apoi se trece la baituire.Dupa alegerea culorii de bait preferate se va folosi ruloul cu burete(se gaseste in magazinele de specialitate- Praktiker-buretii sunt mici) pentru a da culoare furnirului.Nu se justifica folosirea pistolului cu aer pentru asa ceva.Inainte de a incepe sa folositi baitul,este recomandat sa incercati undeva separat,pe o bucata de lemn,de proba,sa vedeti nuanta ce iese dupa uscare.Daca,dupa primul strat de bait nu va convine culoarea,treceti la al doilea strat insa numai dupa ce s-a uscat total primul strat.Timpul de uscare este diferit,in functie de producator.Baitul se poate da in destul de multe straturi,fara probleme pina place ochiului.Urmeaza partea cea mai grea-lacuirea.Aici putem vorbi de doua moduri de acoperire cu lac.Eu le-am facut pe amindoua cu aceleasi rezultat la final.Daca sunt posibilitati,recomand folosirea unui pistol cu aer pentru lacuire.Atentie la diuza folosita si la compresorul de aer....sa nu ramineti fara aer cind sunteti la mijlocul procesului (trebuie de capacitate mare).Daca nu,se va folosi acelasi tip de trafalet-rulou din burete(special pentru lacuire).Am folosit 16 straturi+ de lac.De ce?Pentru ca dupa uscarea tuturor acestor 16+ straturi de lac,suprafata obtinuta la atingere este exact ca suprafata de portocala.Prin smirgheluire se va reduce grosimea lacului.Deasemenea am folosit doua metode.Prima se refera la acoperirea initiala cu un singur strat,apoi smirgheluire, apoi inca un strat,apoi smirgheluire...etc.A doua se refera la acoperirea in straturi fara o prealabila smirgheluire intre straturi.Ambele duc la acelasi rezultat.Fara nici o diferenta.Dupa obtinerea acelui aspect de portocala,se lasa la uscat cel putin 3 saptamini...de preferat peste 4 saptamini.Urmeaza o noua etapa de chin.Finisarea.Finisarea consta in folosirea obligatoriu a smirghelului de apa-acel smirghel ce are pe partea spate culoarea verde si se foloseste cu precadere in auto.Daca suprafetele de slefuit nu sunt mari si drepte este recomandabil sa nu se foloseasca slefuitorul electric deoarece pe colturi si pe muchii(datorita mai putin controlarii slefuitorului) risca sa se insiste excesiv si se deterioreaza suprafata.Se foloseste apa in care s-a pus in prealabil un pic de axion(detergent de vase-pentru o mai buna aderenta) si cu o carpa inmuiata in apa se trece peste suprafata lacuita si se incepe slefuirea.Se slefuieste,se adauga apa rece si iarasi si iarasi pina suprafata nu mai are acel aspect de portocala si devine neteda.Un chin....A nu se folosi timp indelungat acest procedeu pentru ca datorita apei,lacul se poate face "muci"...ca prenadezul....de aceea este bine sa se finiseze pe portiuni,intr-un anumit nr. de zile.Acest procedeu este consumator de timp,rabdare,nervi si nu in ultimul rind...de bani.Smirghelul utilizat este de granulatie 1500 si apoi de 2000(ultimul finisaj).Va trebui sa va cumparati cel putin 20 de coale de smirghel de apa (depinde si de aplicatie...marime)....eu am folosit 40.Urmeaza un alt procedeu.Slefuirea.Dupa ce s-a obtinut o suprafata perfect neteda,se lasa la uscat macar 24ore si apoi se trece la slefuire.Dupa cum o sa observati suprafata este mata si textura furnirului nu se mai cunoaste.Aceasta suprafata mata trebuie sa nu aibe nici o insulita ce se poate crea prin smirgheluirea necorespunzatoare sau din graba.Daca exista asa ceva se va continua operatia de smirgheluire cu apa pina la disparitia zonelor respective.Inca ceva ce trebuia spus....nu folositi forta la smirgheluire.Smirghelul trebuie sa adere fin fara sa va fortati prea mult.Pe suprafete drepte puteti sa folositi slefuitorul electric insa cu foarte mare atentie.Apa rece....folositi apa rece din abundenta pentru a nu se incalzi lacul prin slefuire.Revenind...Peste suprafata uscata si mata ce urmeaza a fi slefuita se foloseste pasta de slefuit.Aceasta pasta speciala trebuie sa aiba granulatia mai mica decit ultima granulatie cu care s-a smirgheluit...in cazul nostru mai mica de 2000.Cum pastele de slefuit ce se gasesc pe piata la ora actuala sunt extrem de pacatoase(le-am incercat in proportie de 60%) nu recomand nimic de la noi.Sunt unele firme specializate in asa ceva care fac importuri de calitate.Eu am ales o pasta nemteasca cu granulatie foarte fina si cu rezultate excelente.Se pune cam 6cm in cruce pe o bucata de bumbac 100% si incepe frecatul.Se freaca si se aduga pasta cite putin.Nu se va freca in cerculete.Se va respecta lungimea texturii si se va freca in lungul incintei.De obicei se va relua lustruirea aceasta cam de 3-4 ori,pina la disparitia oricarei minuscule zgarieturi.Am folosit ca demo o carcasa de telefon mobil cu panoul de la display zgariat.Rezultatul a fost extraordinar.A se avea grija ca aceste ultime operatii sa se faca foarte ingrijit si cu foarte multa rabdare si atentie.O penultima operatie este lustruirea cu un ulei de teflon.Acest ulei de teflon "sigileaza" pe cit posibil suprafata si totodata pune in evidenta si mai mult furnirul oferind un luciu si o transparenta foarte buna.Ultima operatie este lustruirea cu carpa moale de bumbac 100%.Se lustruieste tot in lungul fibrei Aceasta operatie este foarte importanta.Cam asta este.In decursul finisajului am avut suisuri si coborasuri.Am vrut sa sar peste citeva etape,insa intotdeauna a trebuit sa ma intorc si sa reiau munca.Pentru multi,chestia asta li se va parea o pierdere de timp insa produsul final va fi impecabil si va fi unic.Poate pentru unii treaba asta conteaza.Se poate inlocui toata aceasta poveste cu un simplu colant din PVC(care arata de milioane :smt004 ) sau cu melamina aplicata la cald insa nici o varianta nu se va putea compara cu nobletea lemnului lacuit,lustruit si cu aspectul lui ce da o nota aparte.Toate astea numai si numai daca sunteti multumiti de testele anterioare (ma refer la incinte).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• felixx

6

• ratza

3

• Badman

2

• Haralambie

2

Top autori în acest subiect

Nu am avut rabdare,...la inceput.Insa de la virsta de 15 ani m-a batut virusul cu realizarea cablajelor...mai intii.Apoi am realizat ca daca vreau sa fac un obiect sa arate perfect va trebui sa invat sa fac intocmai acel lucru.Am invatat sa fac bine detaliile la cercul de navomodelism,apoi aeromodelism...inainte de 1990.Am petrecut citiva ani pe-acolo si cam stiu ca o imagine completa este compusa din mai multe imagini mici.Daca faci fiecare imagine mica sa fie perfecta atunci tot ansamblul nu poate sa fie decit perfect.Daca ai de finisat o incinta,imparte-o pe saptamini sau luni(fa asta pe un calendar).In fiecare zi sau saptamina iti va reveni sa slefuiesti cite ceva.Va trebui intocmai si obligatoriu sa iti respecti scopul propus in acea zi sau saptamina.Nu te culci,nu maninci nu pleci in oras daca nu ai terminat ce ti-ai propus in ziua respectiva.Daca faci acest lucru,la sfirsitul acelor numar de zile vei avea incinta sau proiectul mult visat.Dupa cum vezi totul sta in disciplina ce este strins legata de dorinta si pasiune.

Link spre comentariu
Vizitator Greeskha

salut, felix. lucrez si eu la o pereche de incinte si m-ar interesa cum ai rezolvat panoul cu panza ce se atasaza pe fata incintelor. daca poti sa ne dai mai multe detalii la sitemul de prindere (eventual poze), cum si din ce e facut cadrul dreptunghiular, cum ai prins panza pe suport, ce fel de panza, de unde se poate procura, etc, etc. multam.

Link spre comentariu

lucrez si eu la o pereche de incinte si m-ar interesa cum ai rezolvat panoul cu panza ce se atasaza pe fata incintelor. daca poti sa ne dai mai multe detalii la sitemul de prindere (eventual poze), cum si din ce e facut cadrul dreptunghiular, cum ai prins panza pe suport, ce fel de panza, de unde se poate procura, etc, etc.

Panoul este facut din material plastic.Am cumparat rama ingusta pentru tablouri din alea medii-mici.Am luat citiva metri liniari si le-am taiat la 45 si le-am capsat.Am ales rama cea mai ingusta pe care panza arata cel mai fain.As fi vrut eu altceva insa nu am gasit.Dar a iesit destul de bine,zic eu.Am asezat rama cu fata in jos pe panza si am inceput sa capsez capetele cu un capsator ce se foloseste la cutii din carton....cu capse "U" din alea tari.Capsele sunt la o distanta de citiva mm unele de altele.Incepi cu colturile si apoi restul.Ramele au doua intarituri asezate in asa fel sa nu fie in dreptul difuzoarelor.Intariturile sunt facute din acelasi material si lipite cu un gluegun.Tot cu gluegun am lipit in 4 colturi si clipsurile-mama.Acestea au fost lipite mai intai pe cite un coltar din placaj (un triunghi cu gaura la mijloc) si apoi acest coltar se lipeste pe rama in fiecare din colturi.Pe partea din fata a incintei clipsurile-tata se prind usor.Se da o gaura cu diametrul un pic mai mic decit clipsurile,cu grija sa nu zgarii fata,apoi se introduc fortat (sau cu acelasi gluegun-insa f.f. putin).Panza,clipsurile si mufele de la spate le-am cumparat impreuna cu alte componente de la http://www.madisound.comEste panza speciala pentru incinte.Este sintetica,rara insa nu prea rara sa se vada difuzoarele.Se poate sa gasesti ceva asemanator.Ce fel de incinte ai construit,cu ce difuzoare si ce dimensiuni au?
Link spre comentariu
Vizitator Greeskha

Panza,clipsurile si mufele de la spate le-am cumparat impreuna cu alte componente de la http://www.madisound.com

m-am gandit eu ca le-ai gasit la un furnizor specializat, ca prea aratau profesional. am cautat prin multe magazine de bricolaj sa gasesc ceva cat de cat asemanator. (si bineinteles ca n-am gasit nimic)referitor la incinte, m-am oprit asupra designului celor de la valutronic: http://www.valutronic.se/LSpic.htmlmultumesc pentru lamuriri, si sper sa nu te superi sa mai apelez la tine daca mai am "pene" de inspiratie
Link spre comentariu

Nu ma supar si daca pot sa te ajut cu ceva...cu placere.Orice intrebare necesita si raspunsuri si eu o sa incerc pe cit posibil sa-ti raspund insa numai daca ma pricep.Fiecare dintre noi are limite.Bun proiectul cu incinta Voigt....insa cu ce difuzoare? :smt004

Link spre comentariu
Vizitator Greeskha

Bun proiectul cu incinta Voigt....insa cu ce difuzoare?

exact cele specificate de cbi, le-am cumparat de la ei (valutronic) cbiam observat ca wooferul este cam slabutz, dar din pacate cand era cutia gata. oricum, vreau sa finisez incintele migalos ca sa-mi fac mana pentru viitorul proiect, pentru care mi-a achizitionat deja coaxialele bm12cxa
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salut, tot pentru o incinta... are cineva idee de unde se poate cumpara furnir ca atare si in dimensiuni mai rezonabile, nu o foaie gen 2x1 metri. A mai gasit cineva asa ceva prin magazine? M-as fi gandit la praktiker sau magazine de genu, n-am apucat inca sa trec pe acolo ca ma mananca timpul liber. Cat au aia program eu is la munca si invers.

Link spre comentariu
  • Administratori

salut, felix. lucrez si eu la o pereche de incinte si m-ar interesa cum ai rezolvat panoul cu panza ce se atasaza pe fata incintelor. daca poti sa ne dai mai multe detalii la sitemul de prindere (eventual poze), cum si din ce e facut cadrul dreptunghiular, cum ai prins panza pe suport, ce fel de panza, de unde se poate procura, etc, etc. multam.

Panza de aia si accesorii gasesti la http://www.visaton.ro
Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări