Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzire cu panou radiant?


florinmarinoiu

Postări Recomandate

Buna seara.

 

In urma cu vreo 15 ani am cumparat o uscatorie intr-un bloc vecin,de vreo 12 m2.Acolo am facut micul meu atelier de hobby.

Anul acesta am fost debransat de la reteaua de termoficare deoarece toti locatarii din bloc si-au montat centrale de apartament.

Am fost in audienta la sefii retelei de termoficare si mi-au spus ca nu este rentabil sa raman racordat la ei deoarece as plati foarte mult,distanta dintre caloriferul meu si aparatele de masura fiind foarte mare.Asta cam asa este....Anul trecut cand mai era doar un apartament racordat pe scara plateam cam 150 lei la 12 m2 si caloriferul era caldut.Cei cu apartamentul plateau cam 800 lei.

Blocul a fost reabilitat in urma cu cativa ani.Este izoloat destul de ok.Problema esta ca langa mine si deasupra nu locuieste nimeni,proprietarii fiind plecati la munca in strainatate si vin acasa 2-3 saptamani in august si 2 saptamani iarna,de sarbatori.Iar acum cu pandemia...Deci ei avand centrale proprii probabil au reglat temperatura pe la 15 grade.

Am incercat sa incalzesc camera cu aeroterma si nu este ok.Mai bine a fost cu calorifer electric,dar imi este teama sa il las in functiune cand nu sunt acolo,tinand cont ca eu stau 3-4 ore pe zi.

Merita sa cumpar asa ceva?

 

https://www.sunjoyshop.ro/sr5.html?gclid=CjwKCAiAv4n9BRA9EiwA30WNDxcYpKwoE2yc-sVlzcY30xEuH8DfWr7Ny5eaU8Ytq8JYHipLO1L1-hoCaDoQAvD_BwE

 

Va cer parerea deoarece investitia depaseste 1700 lei.

 

O sa ii pun si un cronotermostat care va fi reglat cam la 16-17 grade cand nu sunt acolo si la 22 grade cand voi fi prezent.

Mai foloseste cineva asa ceva?

 

Va multumesc pentru citirea celor de mai sus si astept sfaturi de la dvs.

 

O seara buna,

Florin.

 

Editat de florinmarinoiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • doru3160

    5

  • florinmarinoiu

    4

  • sesebe

    3

  • BRANCA

    2

Top autori în acest subiect

 Florine.Din experientele anterioare cel mai bine se comporta caloriferele cu ulei.Am folosit pe timpuri si erau sigure si eficiente.

 Decat panou radiant as merge pe sistem de incalzire cu cablu incalzitor in podea,incastrat in sapa.

Link spre comentariu

Nu cumpăra porcării din alea, mai bine iei un simplu calorifer electric şi ca să nu pierzi căldură inutil, izolezi cu spumă pe exterior sau chiar pe interior, dacă ţi-e mai convenabil.

Ziua, să aeriseşti de câte ori poţi, ca să nu rămână umiditate excesivă, iar când nu stai acolo, setezi caloriferul pe o putere mică, el oricum are termostat propriu şi nu va merge continuu.

Link spre comentariu

Panoul vad ca are 585w declarați. Un calorifer cu ulei are treapta mica pe la 600w. Ma întreb care ar fi diferența dacă e sa le lăsăm în funcționare nesupravegheate. Cu câteva masuri de prevedere suplimentare in ce priveste alimentarea cu energie electrica (valabile în ambele cazuri), cred eu ca un calorifer cu ulei ar fi mai eficient, fie și dacă ne uitam la investiția inițială. La consum cred ca tot pe acolo ești. Folosesc un calorifer electric de 600+900w de mai bine de 20 ani. Sta în majoritatea timpului pe 600 și face fața bine la un spațiu de 24mp. I-am schimbat termostatul cu bimetal cu unul electronic, cu releu de comanda supradimensionat, extern termostatului, și nu are nici o problema sa meargă nesupravegheat. 

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Caloriferul incalzeste direct aerul in incapere iar panoul radiant incalzeste obiectele si oamenii din incapere iar acestia la rindul lor incalzesc aerul.

Masurind temperatura cu un termometru (protejat de radiatia directa de la panoul radiant), la aceeasi putere medie consumata temperatura masurata de termometru va fi mai mica la panoul radiant dar temperatura resintita sau mai bine zis confortul va fi mai bun la panoul radiant.

Link spre comentariu

Exact, dar la preţul ăla de 1700 Lei e o înşelătorie pe faţă, dacă vrea musai încălzire prin radiaţie calorică, poate cumpăra becuri incandescente şi îşi face un panou cu combinaţii serie/paralel subalimentate până filamentul deabia luminează.Va radia 98% doar căldură şi va costa cu muuult mai puţin, făcând şi ceva lumină...

Editat de validae
Link spre comentariu

Asa o fi, dar mie îmi place mai pe natural, și nu am nici un disconfort, mai ales după câteva zile când sistemul e la echilibru. 

Acum 7 minute, sesebe a spus:

Caloriferul incalzeste direct aerul in incapere iar panoul radiant incalzeste obiectele si oamenii din incapere iar acestia la rindul lor incalzesc aerul.

Masurind temperatura cu un termometru (protejat de radiatia directa de la panoul radiant), la aceeasi putere medie consumata temperatura masurata de termometru va fi mai mica la panoul radiant dar temperatura resintita sau mai bine zis confortul va fi mai bun la panoul radiant.

 

Link spre comentariu

Trebuie precizat ca senzatia de comfort termic dispare imediat ce panoul radiant este oprit comparativ cu incalzirea cu un calorifer unde se pastreaza mult mai mult si scade pe masura ce scade temperatura aerului.

Si mie pretul acela mi se pare o bataie de joc.

 

Cit despre incalzirea cu becuri.... e mai mult de exemplu. Sa zicem ca folosesti becuri de 100W alimentate 5 in serie ca sa consume doar 20W (e o aproximatie oricum asa ca nu sariti cu calcule savante).

Ca sa ajungi la 600W putere radiata iti trebuie 30 de becuri, sase siruri de cite 5 becuri inseriate. E clar mai ieftin dar unde pui atitea becuri??? Iar pt eficienta maxima ar trebui sa fie de alea clare nu mate si cu oglinda in partea dinspre dulie - destul de rare in zilele astea.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Eventual noile clime japoneze cu inverter, am auzit ca sunt eficiente si pe incalzire, si de banii cheltuiti ai 2 in 1......?

(si nu sunt  asa scumpe, inabordabile) mai filtreaza si prafil din locuinta,.. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sesebe a spus:

Si mie pretul acela mi se pare o bataie de joc.

Si macar daca ar avea o viata garantata care sa te faca sa uiti cat ai dat pe el. Caloriferul de care spun, il am din 2000, cand cineva a renuntat la el si il incurca. E turcesc, si drept sa-ti spun, la inceput l-am privit cu scepticism, dar dupa 2 ani de folosire, am zis ca merita o upgradare. Atunci i-am montat termostatul cu comanda extra, i-am refacut toate legaturile, i-am pus siguranta proprie pe fiecare rezistenta de incalzire si de atunci am incredere sa-l las fara grija in priza. Am tot zis ca o sa-i bag si o protectie la supratemperatura, dar nu am mai apucat. La pretul actual cred ca mai mult de 300 lei nu costa unul. E incomparabil mai convenabil decat 1500 lei...cumperi 5 si te tin o viata.:rade:

Link spre comentariu

Intr-adevar incalzirea cu un calorifer electric ar fi cea mai ok doar ca imi este teama sa nu se intample ceva...In afara de asta spatiul util este foarte mic,restul fiind ocupat de mese de lucru,rafturi si cutii cu tot felu de troace.Din cauza asta as fi preferat panou,pentru al monta pe tavan.

In weekend-ul ce urmeaza o sa ma duc la niste cunostinte care au o casa de vacanta la munte si folosesc astfel de panouri.

Ei se declara foarte multumiti.

Link spre comentariu

Solutii se gasesc...in locul celui de la termoficare, care acum e degeaba si poate fi scos afara, dar daca solutia cu panou e preferata, asteptam impresii. Ce aveti in vedere cand spuneti ca va temeti sa nu se intample ceva?

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Acum folosesc un calorifer cu rezistenta de 2000w,o singura treapta.Termostatul lucreaza ok.Imi este teama de consumul mare al caloriferului,sa nu se intample ceva la instalatia electrica.

Link spre comentariu

Si al meu are 1500 dar e cu doua rezistente (600+900). Ala are doar una de 2000? Poate sunt doua si cablate in carcasa, dar cu legaturi accesibile. La cati elementi au bagat asa putere? Al meu are 10 elementi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări