Marian Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 (editat) Schimbi tranzistorii si-or sa se schimbe si parametri schemei, modifici diferite valori din model si-o sa modifici si rezultalele simularii. Ideea e ca la curenti si tensiuni atat de mici nu te poti baza pe simulare decat cel mult pentru confirmarea functionalitatii. A facut cineva o masuratoare a curentului consumat de ceas? Nu de alta dar sa stim exact despre ce este vorba si cu ce avem de lucru. Apoi am sa caut mai atent un regulator in comutatie potrivit. Eu am un ceas electronic de birou ceva mai mare, bateria e de anul trecut si inca e ok, deci consumul este foarte mic... Editat Noiembrie 3, 2020 de Marian Link spre comentariu
eps Postat Noiembrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Curentul consumat de ceas este de 80-100 micro A. Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 În cazul asta n-aveti nevoie decât de un electrolitic de calitate (tantal) în paralel cu bateria. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 (editat) Orice numai tantal nu in opinia mea, au o reputatie foarte proasta, si binemeritata. Apoi nu-i de ajuns sa aiba curent de scurgere mic, daca esr-ul e mare atunci e fix pix. Nu cred ca exista ceva mai bun decat cei cu polimer, dau exemplu gasit acum: https://www.tme.eu/ro/details/a700d107m006ate015/condensatoare-din-polimer-smd/kemet/ Am selectat de la 100uF in sus, si sub 50uA curent de scurgere. Asta a fost cel mai bun la curent de scurgere mic si esr mic. 25uA si 15mOhm. Probabil la capacitati mai mici ar exista combinatii chiar mai bune, n-am stat sa caut. Editat Noiembrie 3, 2020 de Marian Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Astfel de condensatori se găsesc la greu prin plăci de laptop şi telefoane mobile sau tablete. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Nu-i critic ESR-ul. La un peak de curent de citiva zeci de mA un ESR de 1ohm de exemplu nu determina o cadere mai mare de citeva zeci de mV. Dar in fine, fiecare cum il bate capul. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Ideea este ca ce condensator se pune in paralel cu bateria, sa aiba esr mai mic decat rezistenta interna a bateriei, altfel varfurile de curent or sa fie trase tot din baterie. E ca la sursele in comutatie unde punem condensatori pe placa sursei cat mai aproape fizic de elementele de comutatie, pentru ca varfurile de curent sa fie trase din ei. Asa si aici, daca esr-ul este mai mic decat rezistenta interna a bateriei atunci varfurile alea de curent trase de ceas la actionarea mecanismului din secunda in secunda, or sa fie trase din condensator. Altfel daca esr-ul e mult mai mare decat rezistenta interna a bateriei atunci majoritatea curentului de varf o sa fie tras din baterie, nu din condensator datorila legii lui ohm. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 44 minutes ago, validae said: Astfel de condensatori se găsesc la greu prin plăci de laptop şi telefoane mobile sau tablete. Cum le afli parametri exacti? Cum sti care are cel mai mic curent de scurgere? Ca masuratoarea cu multimetrul poate lasa de dorit la capitolul precizie. Nici ESR-ul nu-l masori precis la valori asa mici decat cu aparate profesionale. PS: 11 lei cu TVA inclus nu-s totusi o avere ca sa stii sigur ce ai pus. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 (editat) Mai pune si transportul. Ideea este ca eu am pus ce condesator am gasit printre ciuruce si a mai mers ceasul respectiv vreo doi ani cu bateria care trebuie schimbata daca nu puneam condesator. E vorba de situatia de aici. Editat Noiembrie 3, 2020 de sesebe Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Nu faci comanda doar pentru condensatorul ala, e absurd asa... Il pui intr-un cos la urmatoarea comanda, ca nu-i urgenta. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Exact asta îi spuneam şi lui @eps....cu transport cu tot de la TME, dai pe o sursă low dropout smd mai mult decât costă un ceas.Sau pe un condensator polimer. Cei cu niobiu de pe plăci de laptop, au parametrii asemănători şi poate mai buni. La fel şi cei din telefoane mobile. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Cate ceasuri ai cumparat tu cu 3 lei? Ca atat costa LDO-ul propus de mine, cu TVA cu tot. Si-apoi de cate ori ati facut o comanda doar pentru un produs de cativa lei? Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 @sesebe, nu poate ce propui tu cata vreme vrea acumulatorul de 3.7V. Insa, de cand se discuta aici, sigur se puteau lipi 3 tranzistoare si 3 rezistente. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Cum spuneam, sint doua variante: ori vrea sa tina mai mult și atunci cea mai buna și simpla soluție este cu un condesator peste baterie, ori vrea sa se joace și atunci majoritatea soluțiilor propuse sint ok. Link spre comentariu
core Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Functioneaza solutia cu un condensator pentru ceas silent, cel cu mers continuu a acului, nu cel care bate secunda? Ceasul meu consuma continuu intre 1.7mA si 1.8mA. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum