franzm Postat Octombrie 31, 2020 Partajează Postat Octombrie 31, 2020 (editat) Circuitul propus de @validaea fost la origini un stabilizator de 1.15 V pentru ceasuri. A fost mai apoi adaptat pentru a permite folosirea de baterii alcaline în aparatele foto în locul celor cu mercur. Daca doriti stabilitate mai buna, rusii au preluat în Радио schema unui regulator serie cu referinta band-gap din Radio Fernsehen Electronic. Scoate 1,205 V si e realizat în jurul unei arii B342. Dar necesita mai mult decât 1,5 V la intrare si deci nu merge în aparatul foto decât cu o baterie cu litiu. Din pacate nu-mi aduc aminte în care numar l-am vazut, în orice caz, era prin anii '80. Candva l-am facut si eu cu un B340 SMD. Editat Octombrie 31, 2020 de franzm Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 31, 2020 Partajează Postat Octombrie 31, 2020 Acum 16 ore, Craciun a spus: @validae Cu valoarea de 1,47 V inseamna ca ai Vbe=0,5V la tranzistorul din dreapta. Poti masura de curiozitate? Poate gresesc eu la calcule. Br/Daniel Nu greșești la calcule, greșești când presupui Ube de 0.7V . La curentul de colector de acolo ( < 3µA ) Ube de 0.5V e o valoare foarte normală. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 31, 2020 Partajează Postat Octombrie 31, 2020 (editat) Am gresit în privinta revistei îm care am gasit schema. Este vorba de Радио Nr. 9 din 1979 pag 61 (RFE 2/1979). Editat Octombrie 31, 2020 de franzm Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 31, 2020 Partajează Postat Octombrie 31, 2020 Poate pui şi schema aia îmbunătăţită....poate fi foarte utilă. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 31, 2020 Partajează Postat Octombrie 31, 2020 Am pus link. Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 On 10/30/2020 at 4:15 PM, validae said: Varianta cu LM 317 nu e practică aici, fiindcă referinţa lui internă are nevoie de un anumit curent minim ca să stabilizeze, acel curent suplimentar ar fi un consum inutil din baterie Confunzi ceva. Curentul suplimentar sunt acei 100uA ce se scurg prin pinul adj, in timp ce curentul minim necesar pentru stabilizare este chiar curentul tras de sarcina ( trebuiesc minim cativa mA ). Nu curentul e problema la folosirea LM317 ci tensiunea minim necesara la intrare pentru ca nu e low dropout. Mie cea mai buna varianta mi se pare cea sugerata de @Mircea, e exact pentru asa ceva. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 (editat) Oricum ai întoarce-o, nicio sursă din cele recomandate nu are un curent de repaus mai mic decât cea despre care vorbeam.LM317 ieşea din cursă cu brio de la bun început.Chiar regulatorul integrat propus de Mircea are un curent de repaus de circa 400uA, care faţă de cei 14uA ai celui cu tranzistori e imens... Editat Noiembrie 1, 2020 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 Nu stiu ce ai masurat tu acolo, numai divizorul trage mai mult de atat, iar electroliticul ala de pe iesire cu al sau curent de scurgere contribuie la curentul de mers in gol, nu mai zic de curentul de scurgere al tranzistorilor si de cel necesar pentri control ( cel din baze ). Apoi sa numesti schema aia stabilizator este utopic... Dar nu asta era ideea interventiei mele ci corectarea unei confuzii pe care tot nu o intelegi. La LM317 ignorand divizorul, curentul de mers in gol e de 100uA pentru ca e chiar acel curent din pinul Adj. Pricepi? Cu divizorul in schema ( inevitabil ) creste curentul de mers in gol, insa nu te obliga nimeni sa pui un divizor care sa traga cativa mA, dimensionezi un divizor care sa traga ceva zeci sau maxim sute de uA si lasi curentul de sarcina sa stabilizeze functionarea LM317 stiind ca sarcina este permanenta si ca trage constant un curent suficient pentru acest lucru. Deci repet, LM317 NU pica datorita curentului ci datorita tensiunii de alimentare mici. PS: @Mircea a spus deja ca nu a stat sa caute regulatorul cu curentul de mers in gol cel mai mic, ci a pus cel mai probabil ceva din aceasta categorie, si tot cel mai probabil exista si variante cu un curent de mers in gol mult mai mic. Apoi, calculeaza tu in cat timp descarci cu 400uA o celula de 1500mAh ( sa zicem ). De-ar fi doar astia 400 ai uita sa mai incarci celula aia... Link spre comentariu
core Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 (editat) AP2205-15Y-13 ar merge? As fi si eu interesat de unul, tot la un ceas silent, care imi mananca la vreo 2 luni o baterie alcalina. (consuma 2mA al meu) Editat Noiembrie 1, 2020 de core Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 (editat) Integratul acela merge perfect, la 10nA curent de repaus....păcat că trebuie comandat din afară.Dar probabil se poate şi recupera din plăci TV defecte... @Marian..Am şi spus după acea postare că schema nu excelează la capitolul stabilizare, dar nici nu era o necesitate absolută, ceasurile funcţionând bine la tensiuni între circa 1,2V şi 1,5V. Se dorea doar reducerea tensiunii de la 3,7V la circa 1,5V. Ce am măsurat eu acolo e curentul absorbit de montaj în gol, cu montajul alimentat de la o sursă de 3,7Vc.c.Am refăcut măsurătorile acum, dar folosind ca sarcină o rezistenţă de 820 Ohmi, în poze se vede tensiunea de intrare, tensiunea de ieşire, curentul de repaus şi cel cu sarcina de 820 Ohmi.Mai mult nu am ce comenta, eventuale diferenţe rezultate din calcule provin din căderea de tensiune a şuntului şi toleranţe. O eroare gravă de măsură cred că iese din discuţie, fiindcă se vede că aparatul măsoară bine curentul tras de rezistenţa de 820 Ohmi la o alimentare cu 1,4V.Acea măsurătoare am făcut-o cu sursa reglată la fix 1,4V fiindcă sursa aflată la îndemână nu avea reglaj fin la miliVolt. Editat Februarie 21, 2021 de validae Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 3 hours ago, validae said: Integratul acela merge perfect, la 10nA curent de repaus Nu stiu ce vezi tu prin pdf-uri dar din nou faci o confuzie... Curentul din pinul GND al AP2205 ( adica cel consumat de integrat ) este direct proportional cu sarcina, este si normal sa fie asa, si chiar si cu sarcina de 100uA pe iesire, curentul consumat de integrat este de 36uA, nu gasesc in pdf cat ar fi curentul din pinul gnd la 2mA curent de sarcina cat s-a zis ca ar fi necesari deoarece graficele de mai jos din pdf nu au o rezolutie potrivita la valori mici, dar uitandu-ma la tendinta exponentiala a curbei din grafic deduc ca ar trebui oricum sa fie undeva pe la 100uA, poate ceva mai mult. Daca te uiti in schema interna a regulatorului intelegi de ce, pentru ca elementul serie este un PNP ( asa se poate obtine caracteristica LDO, PNP sau Pmos ), curentul de baza al acestuia merge in pinul GND, si este normal sa creasca pe masura ce sarcina creste. Cei 10nA pe care i-ai gasit tu n-au legatura, sunt valabili doar fara pic de sarcina pe iesirea regulatorului, dar nu asta te intereseaza, ci te intereseaza cat consuma regulatorul insusi cu 2mA curent de sarcina. Pentru curent mai mic consumat de integrat, se alege un LDO cu Pmos. Uite unul de la Microchip gasit in vreo 20 de secunde de cautare parametrica la TME: https://www.tme.eu/ro/details/mcp1702t1502ecb/regulatoare-de-tensiune-neregulata-ldo/microchip-technology/mcp1702t-1502e-cb/ E pe stoc la TME si e foarte ieftin. Capsula SOT23 ( cea mai misto dintre smd-uri ). Curentul de mers in gol e 2uA, iar cu 2mA ar trebui sa ramana sub 10uA. Tensiunea de iesire e fixa la 1,5V. Nimic vehiculat pe aici pana acum nu-l poate concura, dar nu asta e motivul pentru care l-am ales, ci am dorit sa arat cat de usor e de gasit ceva simplu de folosit, foarte ieftin si foarte bun. Si mai eficient e un regulator buck cu care profiti mult mai mult de diferenta de tensiune dintre alimentare ( celula ) si iesire ( 1,5V ), puterea irosita e mult mai mica, deci celula tine mult mai mult. 2 variante gasite tot cu o cautare parametrica de cateva zeci de secunde la TME cu iesire fixa la 1,5V, unul de la LT: https://www.tme.eu/ro/details/ltc3406bes5-1.5trm/regulatoare-de-tensiune-circuite-dc-dc/analog-devices-linear-technology/ltc3406bes5-1-5-trmpbf/ Si unul de la Microchip ( asta la sarcini mici trece in regim de puls cu un curent consumat de regulator foarte mic, exact ce trebui aici ): https://www.tme.eu/ro/details/mcp1603lt-150i_os/regulatoare-de-tensiune-circuite-dc-dc/microchip-technology/ Din pacate niciunul nu-i pe stoc ( cel de la Microchip nu-i nici la Farnell, nici la Mouser si nici la Digikey ), insa ar trebui sa se gaseasca si alte versiuni care sa fie pe stoc, trebui doar sa stim sa cautam si sa ne folosim de casutele cu parametri, ca de aia is acolo. 3 hours ago, validae said: Ce am măsurat eu acolo e curentul absorbit de montaj în gol Pai aici e confuzia ta, ca NU asta te intereseaza dar nu inteleg de ce nu intelegi asta... Ceea ce te intereseaza este curentul suplimentar consumat de regulator, cu o sarcina data pe iesire, ca topicul asta despre asta vorbeste, un regulator care sa aiba permanent o sarcina pe iesire si care sa consume el insusi cat mai putin in plus, la acel curent. Montajul ala al tau consuma in sarcina el insusi mai mult decat consuma in gol, intelegi de ce? Hai sa o iau babeste cu calcule din ce ai masurat tu. Ai zis ca ai setat o sursa la fix 1,4V, ai pus o rezistenta de 820Ohm pe post de sarcina, si ai masurat un curent de 1,572mA, asta inseamna o valoare totala reala de 890R a rezistentei de sarcina. Ai masurat la iesirea regulatorului ala in sarcina 1,486V, care pe 890R dau 1,67mA, in timp ce tu ai masurat pe alimentarea regulatorului tau in sarcina 1,842mA, diferenta de 172uA se duc prin regulator in masa ( reprezinta curentul consumat de el in acea sarcina ). Chiar si cu fix 820R ca rezistenta de sarcina ( ignoram toleranta ), tot consumi pe regulatorul tau in sarcina mult mai mult decat ai masurat tu in gol. Intelegi care e ideea? Deci nu te intereseaza curentul de mers, in gol, ci te intereseaza curentul consumat de regulator pentru o sarcina data, si este diferenta dintre curentul consumat de sarcina si cel consumat din alimentare, cel mai simplu acest curent se masoara punand sarcina dorita pe iesire si inseriind un ampermetru intre regulator si circuitul de masa, curentul afisat de ampermetru este ceea ce se iroseste pe regulator. Sper ca s-a inteles, ca nu mai repet, nu suntem totusi la incepatori... Link spre comentariu
core Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 (editat) @MarianSunt si cu capsula de tranzistor (to-92) MCP1700-1502E/TO Ala care il urmaream eu parca ar fi consuma intre 30 si 40 uA, la 2mA sarcina. Curentul de nA era pentru stand-by (erau versiuni cu pin de ENABLE). Ala dat de tine, pare sa fie in jur de 10-15uA, la 2mA sarcina. Pretul pare sa fie cam tot pe acolo. [LE] Am vazut si eu cei 36uA la 100uA consum, deci la 2mA, cred ca are mai degraba in jur de 80-90uA. Editat Noiembrie 1, 2020 de core Link spre comentariu
Marian Postat Noiembrie 1, 2020 Partajează Postat Noiembrie 1, 2020 Daca e graba atunci as sugera MCP-ul, e de departe cel mai bun din punct de vedere al consumului suplimentar. Daca nu e graba atunci eu as merge pe o varianta buck, chiar daca pretul ar fi un curent consumat de regulator mai mare ( zeci sau chiar sute de uA ), se compenseaza cu prisosinta de la reducerea curentului mediu de sarcina tras din celula la sub 1mA, chiar si cumulat cu ce curent ar consuma regulatorul tot sub 1mA ar trebui sa ramai. Un calcul matematic simplist spune ca cel putin dublezi durata unei incarcari a celulei. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Noiembrie 2, 2020 Partajează Postat Noiembrie 2, 2020 Acum 52 minute, BRANCA a spus: ........................... Ma mira ca se plange cineva ca nu tine bateria decat 2 luni...Ar trebui schimbat ceasul!Repet,am toate ceasurile din casa silentioase si abia daca schimb,la fiecare,o data pe an bateria! Am şi eu un chinez pus undeva într-un şopru care îmi rade cam repede bateriile. Aşa, e ochios el, că de altfel zbura de mult la gunoaie. Cu baterii mai acătării tot maxim vreo 3 luni mă serveşte. Urmăresc subiectul ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum