Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de 1,5 volti (pentru ceas de perete)


eps

Postări Recomandate

Cind eram student am constatat pe la 1 noaptea ca ceasul de masa care trebuia sa ma trezeasca dimineata pt mers la examen nu mai avea baterie.

Cum la ora aceea nu putem sa gasesc de cuparat o baterie a trebuit sa rezolv problema "electronic".

Solutia a fost sa desfac ceasus si sa montez in interior in paralel cu bateria un condesator de 47µF sau 100µF (nu mai retin exact). La acel ceas nu i-am mai schimbat apoi bateria pina l-am aruncat la gunoi dupa vreo 2 ani iar bateria inca era suficienta pt functionarea ceasului.

Explicatia este simpla: electronica ceasului consuma foarte putin - circa 2µA. Consumul mare de citiva miliamperi este in momentul actionarii motorasului P-P dar este de scurta durata.

Bateria asigura consumul electronicii pe o perioada foarte mare (citiva ani lejer) consumindu-se doar din cauza imbatrinirii normale si se manifesta prin cresterea impedantei interne. Aceasta impedanta interna crescuta limiteaza curentul livrat spre motoras si astfel ceasul incepe sa piarda pasi. Punind un condesator de valoarea relativ mare in paralel cu bateria acesta va asigura curent pt motoras atunci cind este cerut si se va incarca inapoi intre pulsurile de la motoras.

 

Recomandarea mea este sa se uite de solutia cu acumulatorul iar in schimb sa se monteze in interior direct in paralel cu bateria un condesator electrolitic de 47-100µF selectat sa aiba curent de fuga cit mai mic la tensiunea de 1.5V. Va creste durata de utilizare a bateriei foarte mult si nu va mai fi o problema. Un acumulator se descarca chiar si fara consumator foarte mult comparativ cu o baterie si prin adaptarea de mai sus timpii de utilizare vor deveni comparativi dar fara pauza de incarcat acumulatorul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marian

    24

  • validae

    16

  • sesebe

    15

  • core

    13

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, dorian 70 a spus:

Am şi eu un chinez pus undeva într-un şopru care îmi rade cam repede bateriile.

Nu este normal. Ceasurile mele (nemtesti) consuma in medie sub 0,4 mA si au fiecare cate doua motoare, un receptor radio si un termometru. Mai sunt si perfect silentioase, etanse si ochioase.

Link spre comentariu

Daţi şi exemple, cei care aveţi ceasuri serioase, să ştim şi noi ce să căutăm.Eu spun sincer că ceasul pe care l-am avut era o chinezărie de 15 Lei, nici nu aveam prea mari pretenţii.Ochisem pe undeva un Seiko de perete ce sigur era ceas ,,adevărat,, dar şi 200 Lei mi s-a părut cam mult....în condiţiile în care am un ceas de mână Q&Q de vreo 7 ani şi merge perfect, deşi a costat doar 50 Lei şi nici acum nu costă mai mult, deci....

Editat de validae
Link spre comentariu

Ceasul  este unul de perete cu secundar cumparat in 1990 din Ungaria si functioneaza perfect.Pretul unei baterii este foarte mic dar de ce nu alimentarea dintr-un acumulator care poate fi incarcat foarte usor cu un montaj dedicat.

Varianta de lucru data de Marian mi se pare ok.Sigur am sa fac comanda la tme.

Link spre comentariu

Probabil va costa transportul mai mult decât ceasul în sine...dar e alegerea ta.Am mai scris, dacă găseşti la cineva o placă de tv LCD defectă, acolo poţi găsi un astfel de stablizator low dropout smd.Şi pe plăci de DVD-uri sau orice scule ce utilizează microcontrollere sau procesoare cu tensiuni mici de alimentare, de 1,5-1,8V.

Cum spuneam anterior, schema cu trei tranzistori a funcţionat perfect, ceasul meu de atunci l-am abandonat fiindcă s-a defectat mecanic, după câtva timp sărea paşi din cauza rotiţelor proaste şi rămânea mult în urmă.Iniţial crezusem că e comandat prost de cip, dar urmărindu-l câteva minute, observam cum secundarul ajungea în poziţia de urcare pe la ,,ora 10,, şi apoi cădea câteva secunde în jos, practic roţile pierdeau angrenarea la un moment dat.Ceasurile cu pas de secundă nu le mai sufăr de mult, fiindcă sunt foarte zgomotoase, nu mecanismul în sine, ci carcasele subţiri rezonează şi se aude fiecare bătaie de secundă....momentan am doar digitale acasă, unul fiind făcut de prin liceu cu MMC 351...singurele ceasuri analogice de perete le am la serviciu, acolo nu deranjează zgomotul.

Editat de validae
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Recomandarea mea este sa se uite de solutia cu acumulatorul iar in schimb sa se monteze in interior direct in paralel cu bateria un condesator electrolitic de 47-100µF selectat sa aiba curent de fuga cit mai mic la tensiunea de 1.5

In scule mai vechi, gen video vhs, tunere, receptoare satelit etc, sunt condensatori *gigant* ca valoare,   0.5 Farazi, cu curent foarte mic de fuga, au fost folositi pt alimentarea memoriilor mai vechi, care tineau setarile numai pana aveau tensiune de alimentare aplicata, fizic ca si marime sunt mici, comparativ cu un 100uF/16v.. 

Link spre comentariu
Acum 11 minute, Усилитель a spus:

In scule mai vechi, gen video vhs, tunere, receptoare satelit etc, sunt condensatori *gigant* ca valoare,   0.5 Farazi, cu curent foarte mic de fuga, au fost folositi pt alimentarea memoriilor mai vechi, care tineau setarile numai pana aveau tensiune de alimentare aplicata, fizic ca si marime sunt mici, comparativ cu un 100uF/16v.. 

 

Vad ca nici nu s-au uitat la postarea mea.

Este caz real nu poveste si rezolva si problema elegant.

Nu-i nevoie de un condesator asa de mare.

Aici se pare ca nu-i vorba de a rezolva o problema ci de a-si crea altele pornind de la niste mofturi. Acumulatorii sint buni dar numai in anumite locuri. La aparatele care consuma foarte putin curentul lor propriu de descarcare este de citeva ori/zeci de ori mai mare decit curentul de sarcina.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

E foarte corect ce spui, chestia cu condensatorul paralel cu bateria e valabilă nu numai la ceasuri ci şi la unele telecomenzi tv, care nu au condensator din fabrică.Cum acolo se lucrează în impulsuri de curent relativ mare, deşi curentul mediu e redus, un condensator ajută mult.

La cele programabile mai ales, acel condensator ajută inclusiv la memorarea setărilor atunci când schimbi bateriile, mai ales dacă are o valoare de circa 470-1000uF.

Link spre comentariu
57 minutes ago, sesebe said:

curentul lor propriu de descarcare este de citeva ori/zeci de ori mai mare

Care ar fi si o valoare concreta a acestui curent?

Eu m-am uitat prin pdf-uri la mai multe variante de celule 18650 de la Samsung, Panasonic, Murata, Keeppower si altele, dar la niciuna n-am gasit nimic despre curentul propriu de descarcare in nici un pdf.
Se specifica doar conditii de depozitare pe termen lung, nimic despre autodescarcare.

Personal am verificat celule care au stat multe luni conectate la placutele de monitorizare si echilibrare, fara sarcina si tensiunea gasita a fost ok ( undeva putin peste 4,1V ).

 

Link spre comentariu

Am gasit si eu articolul ala dar cifrele de acolo par exagerate, sau poate ca erau valabile la nivelul celulelor disponibile la momentul publicarii articolului. Spre exemplu 7mV pe zi la o celula noua, ori eu nici la celule utilizate n-am gasit o descarcare atat de mare in doar 24 de ore...

Intamplarea face ca am o celula recuperata si incarcata prin Noiembrie anul trecut la 4,18V, si lasata undeva pe un raft de atunci, am masurat acum pe ea 4,16V. 

Sustin in continuare ca daca oamenii vor sa faca asta lasa-i sa faca, nu vad cu ce ne poate deranja pe vreunul, scopul nu ar trebui sa fie impunerea unei solutii, ci doar oferirea de alternative, ramanand la decizia fiecaruia daca merge cu vreuna ori nu. In cazul de fata chiar si cu un regulator liniar cel mai probabil o sa tina muuuuuuulte luni o incarcare la o celula de calitate.

Editat de Marian
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Nu-i nevoie de un condesator asa de mare.

Stiu ca nu e nevoie de asa mare dar asta gasesti ,cu curent de fuga neglijabil ,tineau memoria dispozitivului mult timp, si chiar este mic .Am cateva recuperate in sertar ......bune or fi .....

poate ar merge cu asa ceva ,antena rasucita pe spatele ceasului , capteaza HF din aer ,de la conversatii cu mobilul,ViFi etc .....( nu stiu daca functioneaza , nu am incercat dar vad multe configuratii asemanatoare pe net ) 

fe7fe430961215bac16c452475795065.jpg

Link spre comentariu

Daca n-are si bobina nu este valabila ideea de "free energy".
Este bine ca se specifica foarte clar: 1N34A Germanium Diodes.
Cred ca altfel nici nu merge.
Nu inteleg de ce 100pF ? Frecventele mai mici deranjeaza incarcarea sau se supra incarca acumulatorul?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări