Defro Postat Noiembrie 2, 2020 Partajează Postat Noiembrie 2, 2020 Acum 20 minute, Marele Savant a spus: ca in clasa a opta sudam electric dau in icter! Eu beam tuica si reparam talpile la pantofi inca din clasa a saptea. Mint, rachiu de corcoduse. Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 2, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2020 3 minutes ago, Defro said: Eu beam tuica si reparam talpile la pantofi inca din clasa a saptea. Mint, rachiu de corcoduse. Pe consoarta o cheama Leana? Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 2, 2020 Partajează Postat Noiembrie 2, 2020 (editat) Acum 3 ore, Marele Savant a spus: Draga, nu se facea limba rusa peste tot si unde se facea era introdusa ca a doua limba moderna! Apropo de limba rusa, am studiat aceasta limba din clasa a 3-a pana in a 12-a si nu am putut pricepe aproape nimic din ea. Era introdusa ca limba principala, iar cea de adoua era franceza, nici din asta nu am priceput nimic, nu mi-a placut. Din limba rusa nu mi-a ramas in cap decat alfabetul, adica stiu sa citesc (cat de cat corect) dar nu am habar ce citesc. N-a fost chip sa imi placa limba asta nici macar o secunda. In schimb la polul opus este engleza pe care nu am studiat-o in scoala nici macar 5 minute. Editat Noiembrie 2, 2020 de maxente Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 2, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 2, 2020 Din ce spui ar trebui sa ai cam 50 de ani. Te credeam mai tanar, la 35-36 de ani. Oricum, multi inainte! Am studiat rusa si engleza. Nu imi aduc aminte care a fost principala. Din rusa stiu ceva cuvinte si cantecul cu periile (vse tri şciotchi mne nujnî - traducere libera: aceste 3 perii imi trebuiesc). Engleza am inceput sa o invat intradevar cand am inceput sa ascult muzica, voiam sa stiu ce zic aia. Oricum, slab de tot. Multi zic ca ce scoala se facea pe vremuri si alte alea. Se preda materie, cine voia sa retina chestii utile sau nu, le retinea sau nu. Insa, multe chestii erau de umplutura, genul sa fim toti o natie de enciclopedici. Pentru ca nu ni se spunea la ce o sa ne foloseasca in viata, se predau de toate. Plus ca ne lipsea accesul la informatie despre viata reala. Eram tinuti ca hamsterii in borcan. Chiar de voiai sa iesi, nu aveai nici cum, dar nici unde. Acum poti sa iesi, ai unde, insa valorile s-au degradat, ceea ce face ca pentru multi nici sa nu mai conteze ce avem azi. Multi au idealuri irealiste sau irealizabile, altii pur si simplu nu stiu ce sa aleaga din puzderia de optiuni. Si cand aleg, tot prost iese. Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Acum 10 ore, Mircea a spus: Din ce spui ar trebui sa ai cam 50 de ani. Te credeam mai tanar, la 35-36 de ani. Aoleoo, asa batran par ? Am 39, si imi pare rau ca nu am avut ocazia sa invat si eu la scoala engleza, am fost blestemat cu rahatul ala de rusa. Chiar stau si ma gandesc daca as fi studiat engleza la scoala, mi-ar fi placut, as fi invatat-o cu placere ? Sau faptul ca la toata tehnica asta actuala in engleza si accesul la informatie am fost cumva ''fortat'' sa imi placa. Link spre comentariu
Defro Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Mircea, schimba bateriile la globul ala de cristal ca da rateuri. A fost derutat de limba straina predata inca din clasa a treia, metoda mai veche. Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Tandemul rusa-franceza a fost inlocuit cu rusa-engleza in jurul anului 82-83 in urbea mea. Ceea ce duce ca cei care au fost pe sistemul vechi au cam 50 de ani. Insa, se pare ca nu a fost cazul si prin alte urbe. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Depindea si de profesorii disponibili....... Link spre comentariu
maxente Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 (editat) Se preda si engleza - franceza la alte clase paralele cu a mea, eu am avut nesansa sa cad in clasa cu ghinionul rusesc. Tin minte, la un moment dat, ce suparata era profa de rusa (care ne era si diriginte) ca nu am pus bani sa cumparam nu stiu ce rahat de revista in limba rusa. Profesorii ar trebui sa inteleaga ca nu tuturor ne place acea materie si cumva ar trebui selectati elevii care sunt inclinati mai mult dupa o materie Editat Noiembrie 3, 2020 de maxente Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Erau clase de rusa, germana, franceza si engleza. La National rusa era prima optiune, dupa care puteai alege din cl a VIII a a doua limba straina. Prima ti-o baga pe gat din cl a III-a. Link spre comentariu
Mircea Postat Noiembrie 3, 2020 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Eu nu-mi aduc aminte sa fii ales. De altfel, colegii de clasa i-am pastrat aceiasi din prima pana in ultima clasa in generala. Ciudat, sistem centralizat dar fiecare facea cum se putea. Link spre comentariu
Defro Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 La mine, limba rusa a disparut din scoala in '85. Au ramas doar engleza si franceza,prima alegand-o si in liceu. Link spre comentariu
sebip Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Acum 20 ore, Marele Savant a spus: va dati seama cite generatii de medici au trecut la cele vesnice fara a avea nici macar o data nevoie de matematica pe care au fost nevoiti sa o invete? sau de actori? ori de alte zeci si zeci de meserii? chiar nu se poate dezvolta gindirea unui copil decit invatind de la virste fragede abstractitati de care nu se va lovi niciodata in viata chiar daca va deveni poate inginer sau programator? Scuze de intarziere la raspuns .... sa stiti ca, din pacate, sunt multe meserii la care le-ar prinde bine sa fi facut matematica si care nu pun accent pe matematica .... gandirea logica chiar e necesara si in meserii de genul: medic, jurist, avocat, manager, director, orice sef samd ... din pacate tocmai ei nu prea pun accent pe asa ceva. Ca medic, poti sa stii toate bolile si simptomele de la bolile existente ... daca atunci cand vine omul si iti spune ce poate (ca-l doare capul, spatele ...) ...tu nu stii ce sa faci cu informatiile primite (durerea de cap e simptom la foarte multe boli :-) ) , deci corelarea intre simptome si boala duce la un diagnostic bun. Poate de aici si multi doctori care au fost eminenti in facultate, sunt foarte buni in cercetare dar care nu se descurca asa de bine in spital sau clinica, cu cazuri care nu sunt ideale, cu simptome care sunt doar partial din cele studiate, comune la mai multe boli ... Ori la juristi, unde pe langa o memorie buna cu atatea legi ...trebuie si o logica "brici" ca sa poti argumenta si sa convingi un judecator. Si exemple mai pot fi. De asemenea ar fi foarte bine sa se puna accent si pe materii de genul muzica, desen artistic, dans ... fiecare dezvolta anumite zone din creier, chiar daca nu am voce deloc muzica tot imi dezvolta creierul, nu am auz muzical dar pot sa studeiz un instrument muzical care imi dezvolta coordonarea mainilor, pe baza unui ritm, cu informatii citite de pe o partitura. Abstractizarea trebuie dezvoltata destul de tarziu, nu la varste fragede, atunci cand sunt mici trebuie lasati sa "viseze" , sa-si dezvolte fantezia, imaginatia ... (de care vor avea nevoie ulterior in viata) Link spre comentariu
sebip Postat Noiembrie 3, 2020 Partajează Postat Noiembrie 3, 2020 Sistemul actual de invatamant este rezultatul politicii de finantare de dupa revolutie ! In invatamantul preuniversitar este chiar recomandat sa finantezi cantitate si nu calitate, fiind chiar obligatoriu un numar de clase. Situatia ar trebui sa fie diferita in invatamantul universitar, unde ar trebui finantata calitatea nu cantitatea. Realitatea este ca se finanteaza tot cantitatea. Cat timp fondurile sunt functie de numarul de studenti existenti in fiecare an de facultate se va obtine tot timpul cantitate. Multe universitati sunt la limita de supravietuire, natalitatea e in scadere, numarul de absolventi de liceu e in scadere, daca esti platit pe cap de student va trebui sa ai un numar suficient de mare de studenti ca sa primesti suficiente fonduri ca sa supravietuiesti. In strainatate, in tari care doresc calitate, se finanteaza conform numarului de studenti din primul an ... nu conteaza cati termina !!! La noi, finantarea e pe numarul de studenti existent in fiecare an. Daca ai 100 de studenti in anul 1, e nevoie de un numar de sali cu locuri suficiente, laboratoare si echipamente pentru toti, cadre didactice suficiente sa asigure sustinerea procesului de invatamant., deci trebuie sa faci planuri pentru 100 de studenti pe toata durata facultatii. Daca in urma examenelor trec doar jumatate din ei, ce faci cu toate spatiile, echipamente si oamenii pregatiti pentru 100 de studenti ? Daca ii dai afara ...crezi ca anul urmator vor mai fi disponibili ? Daca ii pastrezi, cum finantezi si cum ii platesti cand tu vei primi fonduri doar pentru 50 de studenti ? De unde sa stii cati din cei care intra la facultate vor si termina ? De unde sa stii cat sunt de buni cei care intra si ce procent din ei vor absolvi ? Multe universitati mai mici se lupta sa supravietuiasca, prin urmare sunt interesati sa termine cati de multi si conteaza mai putin cat de buni termina, daca nu ai un numar minim de studenti in fiecare an e posibil sa nu ai bani de salarii, chirii, utilitati ...si trebuie sa inchizi. Evident ca depinde si de constiinta fiecarui cadru didactic sa fie cat se poate de dedicat, de bun ... dar trebuie si sa traiesti, sa platesti rate, ... Pana acum cativa ani, nu era deloc tentant sa lucrezi in invatamant, salarii mici, munca cu tinerii care are un grad de stres mai mare (mai ales in invatamantul preuniversitar, in invatamantul obligatoriu). Prin urmare au intrat si persoane care nu au nici o inclinatie, nici o daruire, care au acceptat un salar mic cu gandul sa nici nu munceasca prea mult pentru el (doar e salar mic). Acum e greu sa poti face ordine, sa pastrezi doar pe cei buni :-) , dureaza pana se "repara" sistemul, degradarea invatamantului duce la absolventi care nu sunt pregatiti suficient, deci si in invatamant vei avea cadre noi insuficient pregatite ... inlocuirea dureaza. Si toate astea daca se si doreste de la conducere, daca nu se doreste ... e clar viitorul. Link spre comentariu
Postări Recomandate