Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Circuit Boost DC - DC destinat tuburi Nixie

Postări Recomandate

Daa, mii se scuze am vazut gresit eu schema :D. Vad clara feedback-ul. O sa le incerc si am sa ma documentez si putin mai mult pe surse. Cunostintele mele sunt limitate pentru ca nu este domeniul meu de activitate, deci nu am cum sa fiu asa informat, plus, nu prea am fost fanul electronicii analogice din pacate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Schema postata de Nelu e o struto-camila improvizata si greu de justificat atunci cand exista CI-uri de control dedicate care contin pana si mosfetul intern, trebui doar acordate cateva minute unei cautari parametrice pe site-uri mai mari. 

In alta ordine de idei, un regulator trebui sa mentina iesirea fixa pe intreaga plaja specificata de curent, e normal ca improvizatia aia sa piarda tensiune in sarcina ( sa mai amintesc de stabilitate? o utopie... ), dar un regulator serios nu o sa piarda nimic in sarcina.

PS: Daca ne e lene sa cautam CI_uri moderne si dedicate unei astfel de aplicatii ( boost ) atunci putem cauta pe ebay sau aliexpress module boost special pentru tuburi nixie, sunt chinezarii sunt de acord, insa sunt cu cel putin 1 clasa peste jucaria cu 555 si costa sub 10$.

Link spre comentariu

Fix placa de mai sus am folosit-o si eu in final, dupa ce am schimbat MAX1771 de pe el.

Da, inteleg rostul unui circuit de boost, ca doar nu trebuie reinventata roata, insa si un boost de la 12V la 180V e destul de greu de facut. Adica trebuie ceva antrenament si experienta in domeniu. MC34063 e un IC ideal, insa nu se poate folosi cu tranzistor inter clar, iar pe extern deja am dat de pb cu ringing la MOSFET si incalzire excesiva, dar sigur pe un PCB corect facut nu ar trebuie sa fie probleme de genul asta. Vreau sa fac o revizie a placii cu nixie in care sa am circuitul de boost integrat. 

Mai am si niste proiecte cu niste VFD uri cu 16 carcatere, si acolo bataie mare cu driveul de filamente. Va multumesc pentru idei oricum, dupa job o sa citesc recomandarile lui Marian, cu posturi de pe forum.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 an mai târziu...

Salut,

mai jos am atasat o schema pe care am folosit`o in constructia unui ceas cu tuburi nixie ( duce 6 tuburi IN-12 fara batai de cap).

Am atasat si un filmulet cu montajul in actiune.

L-am folosit pe batranul SG3525 si un transformator pe miez RM8

https://youtube.com/shorts/-PBtVtsrFlE?feature=share

Aici ai link cu schema.

https://imgbb.com/QJM0pvf

Nu stiu de ce nu merge sa atasez frumos link cu thumb la poze :nas:

nixie-Inverter

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări