Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor lumina pentru lampi cu LED

claudiutr

Postări Recomandate

Corecte obs anterioare.Schema lui emil matei cred ca e identica.

Tot n-ai zis daca ai rotit trimerul de reglaj!!Ca sa simulezi intunericul da afara senzorul LDR.Cu montajul desfacut si senzorul ldr scos vezi daca scazand valoarea trimerului RV1 releul anclanseaza.Are o mica temporizare datorata condensatorului din baza lui T2 asa ca astepti cateva secunde.

Daca nu actioneaza e clar ca ai componente duse,chiar si tranzistorii.

Oricum ai grija sa legi nulul la minusul montajului,faza la condensator!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

11

• claudiutr

11

• BRANCA

8

• Ticu

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Poate ajuta un desen si o recapitulare. https://postimg.cc/Y4p5FJbx
    Fig.1 este circuitul de testare pe care-l faci pe masa si trebuie sa aprinda becul la intuneric. Daca nu merge, poti sa banuiesti gresite culorile firelor din prospect si sa inversezi firele de intrare.
    Fig.2 este instalatia care exista pe teren. Acolo trebuie sa ai un intrerupator cu care aprinzi/stingi lampile la nevoie. Identifica si eticheteaza firele de la retea, intrerupator si lampi.
    Pana nu ai trecut de aceste doua etape nu are rost sa mergi mai departe.
Fig.3 este instalatia finala, unde intrerupatorul K a fost inlocuit cu senzorul.

Montare-senzor.png

Editat de validae
Link spre comentariu

Buna ziua,

Am miscat si trimerul de reglaj si l-am masurat...se schimba valorile...deci pare ok...

Am testat si cu firele invers si cum le-am pus initial si tot nu functioneaza...in concluzie cred ca am o componenta defecta pe placa...

Am cumparat alt senzor si l-am testat cu un bec si acesta este functional...

Acum trebuie sa pun un filtru sa nu mai il stric si pe asta...

Link spre comentariu

Claudiu.Cel mai bine era alimentat montajul dintr-o sursa de tensiune CC,minim 24V/1A.Sa nu mai fie alimentat prin condensator.E mult mai sigur in timp.

Nu vad ce paraziti ai acolo de ar trebui filtru.

Link spre comentariu

Nici eu nu știu ce paraziti sunt... mă gândesc ca poate de la sursele aplicelor cu LED

Ideea este ca imediat ce montez un senzor de lumină se defectează...

O sa caut o sursa de PC mai veche sa iau filtrul de pe capatul sursei...dar intai voi incerca filtrul simplu cu ferită.

Multumesc frumos pt ajutor

Link spre comentariu

Eu am scris că probabil sursele ledurilor cauzează anomalia şi defectarea senzorului.Am arătat şi ce verificări să faceţi senzorilor defecţi.Defectarea se produce foarte probabil chiar la comutarea releului, când apar supratensiuni mari pe reţea, iar condensatorul roşu din montaj (prin care se asigură practic alimentare a schemei) străpunge cu regenerarea dielectricului, dar scurta supratensiune cauzată poate străpunge restul semiconductorilor.

Ca variantă de protecţie aş recomanda plasarea în paralel cu bornele de alimentare la reţea ale senzorului a unor varistori de 275Vc.a.

xc8N-6pSsc_kF62KDNbme62o8xqIir5phcPnoJ7G

Editat de validae
Link spre comentariu

Sigur il legi la 230V? Nu cumva ai trifazic la cutia cu legaturi?
Legat la locul lui in cofret, dar avand ca sarcina doar un bec obisnuit legat acolo provizoriu (fara leduri), functioneaza? Asta ar elimina banuiala ca primeste nu stiu ce varfuri de tensiune de la leduri.
----------------------
Oricum comportarea e plina de contradictii.
Inteleg ca la inceput exista un senzor de lumina (instalat de altcineva) si la un moment dat luminile au ramas aprinse permanent (acesta a fost primul post). Ala de ce a functionat? Era alt tip (fabricant)?

Acum ledurile pot fi aprinse "manual" si functioneaza normal?

Editat de Ticu
Link spre comentariu

@claudiutr eu cred ca problema ta nu e la senzori.Ei se defecteaza din alta cauza.Si oricati senzori ai schimba tot o sa se defecteze.Explicatia este: orice senzor (detector de miscare sau senzor zi-noapte) este obligatoriu in folosirea lui un releu de forta( contactor modular)din cauza ca toate sunt chinezarii si la un consum mai mare de 5-6 amperi se blocheaza releele si raman aprinsi (senzorii).Sfatul meu ar fi sa iei un releu nou cu care sa actonezi un releu de forta si din releul de forta sa aprinzi becurile.in felul acesta vei scapa d probleme

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări