Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sens orientare transformator de curent.


one

Postări Recomandate

Salutare.

rasfoind manualul unui masurator electronic de la Btcino observ ca toroidul folosit ca senzor de curent are o sageata pe el.

 

https://www.elettricostore.it/pdf/istruzioni-d-uso-f20t60a.pdf

 

In manual se specifica "sensul curentului". Practic inteleg, din imaginea prezentata, ca sensul curentului ar fi de la contor spre consumator.

Vi se pare corect ?

 

Eu inteleg ca sensul energiei ar fi acela, dar curentul este alternat, deci nu se poate vorbi de un sens al curentului de la generator la consumator decat in cazul curentului continuu, si atunci oricum vorbim de o conventie.

Este foarte probabil ca acest contor/masurator de putere sa faca produsul tensiune/curent pentru a releva puterile activa/reactiva si sa calculeze ca si negativa  o eventuala energie produsa local, care se varsa in retea dar oare domnii care au scris manualul isi imagineaza curentul alternativ migrand numai intr-un sens ?

 

Cred ca acesta este rezultatul faptului ca in marile firme constructoare, cei care scriu manualele nu sunt aceiasi cu cei care efectiv proiecteaza si construiesc aparatele.

Editat de one
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acum 40 minute, one a spus:

... dar oare domnii care au scris manualul isi imagineaza curentul alternativ migrand numai intr-un sens ?

Cred ca acesta este rezultatul faptului ca in marile firme constructoare, cei care scriu manualele nu sunt aceiasi cu cei care efectiv proiecteaza si construiesc aparatele.

Si eu cred ca este rezultatul faptului ca ne lipseste baza temeliei fundamentului de jos.

Link spre comentariu

Pentru putere are sens.

Oricum, inteleg ca in lumea electricienilor se foloseste conventia "sensul curentului".

Am studiat linkul furnizat de Franzm si nu am gasit vreo afirmatie explicita ca aceasta conventie s-ar aplica si la curent.

 

Liniile HVDC sunt totusi DC. Nu sunt expert, dar cred ca nu folosesc impulsuri tocmai pentru ca ar pierde unul dintre avantajele fata de AC, reducerea impedantei liniilor.

Editat de one
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Transformatorul de curent este un transformator care functioneaza cu bobina secundara in scurtcircuit. Daca de exemplu intr-un sistem trifazat punem doua transformatoare intr-un sens si al treilea opus, atunci avem probleme la masurare, deoarece sinusoida este intoarsa, nu se poate masura defazajul intre curent si tensiune, implicit factorul de putere, care dicteaza calcularea puterii absorbite. orice contor in curent alternativ are nevoie de factorul de putere pentru a face calculele si a afisa corect valoarea energiei absorbite de sarcina. Totul poate fi mai bine vizualizat pe osciloscop. 

Link spre comentariu
La 20.10.2020 la 12:09, validae a spus:

Nu văd logica unui ,,sens al curentului,, în alternativ.

Curentul alternativ circula in sens pozitiv si in sens negativ. Sensul pozitiv ramine acelasi tot timpul.

Vezi aici  https://documente.net/document/electrotehnica-de-la-a-la-z-565b24237dd54.html la pagina 26 si urmatoarea "asocierea sensurilor pozitive".

La 20.10.2020 la 11:50, one a spus:

Practic inteleg, din imaginea prezentata, ca sensul curentului ar fi de la contor spre consumator.

Vi se pare corect ?

Mi-ar parea incorect sa fie altfel...

Link spre comentariu
1 oră în urmă, d2134 a spus:

Curentul alternativ circula in sens pozitiv si in sens negativ. Sensul pozitiv ramine acelasi tot timp

 Ce-mi plac mie explicaţiile astea pseudoştiinţifice....

Eu am învăţat că un curent alternativ îşi schimbă periodic sensul, în cazul european, de 50 de ori pe secundă.Deci cum naibii rămâne ,,sensul pozitiv,, acelaşi şi sensul negativ nu ? Că ele se schimbă periodic.....şi au aceeaşi amplitudine.Eu cred că trebuie căutată altă explicaţie, că asta nu stă în picioare...

Link spre comentariu
Acum 4 ore, d2134 a spus:

Curentul alternativ circula in sens pozitiv si in sens negativ.

......

Practic inteleg, din imaginea prezentata, ca sensul curentului ar fi de la contor spre consumator.

Vi se pare corect ?

Mi-ar parea incorect sa fie altfel...

 

Multumesc pentru carte, am retinut ca nu doar puterea se considera pozitiva si negativa, ci toate celelate marimi care sunt implicate, in functie de sensul arbitrar ales (in practica de la generator la consumator).

Totusi explicatia dumneavoastra este amuzanta.

 

Editat de one
Link spre comentariu
1 oră în urmă, Liviu.Mihaiu a spus:

"sensul pozitiv" este atunci cand electronii privesc catre sarcina sau spre generator ?

 Sensul pozitiv este de la generator la consumator dar eu imi imaginam ca doar puterea respecta aceasta regula.

Pentru circuitele in curent alternativ imi amintesc ca pentru a aplica legile lui Kirchhoff de exemplu consideram impedantele in circuit exprimandu-le in forma complexa, caci intr-un nod de exemplu are sens sa consideri curenti care intra si ies in mod instantaneu. Nu mi-am pus niciodata problema in mod "macro", sunt curios daca se respecta calculele cand vorbim de sarcini reactive intr-un circuit mai complex.

Editat de one
Link spre comentariu

@one
este foarte posibil sa conteze tipul consumatorului.
daca (prin absurd) masor un scurt-circuit, iar cablurile pina la consumator nu sunt foarte lungi, nu cred ca sageata de pe instrumentul tau trebuie luata in seama. Nu?
 

Link spre comentariu

Un singur transformator de curent utilizat-de exemplu pentru monitorizarea curentului unui consumator monofazat sau chiar trifazat nu conteaza cum se conecteaza.....indiferent de modul de conectare ,ampermetrul conectat in secundarul acestui traf va avea aceeasi indicatie....conteaza insa, atunci cand monitorizam energia consumata....exemplu- contorul de energie electrica trifazat alimentat din secundarele celor 3 trafuri de curent....sistemul mecanic sau,mai modern, electronica aferenta acelui contor recunosc defazajele normale (120gr) intre cele 3 faze....faptul ca unul din cele 3 trafo este montat invers modifica defazajul curentilor iar inregistrarea consumului prezinta erori....se poate face o analogie cu un motor asincron trifazat la care nu este corect executata fazarea bobinajelor....motorul porneste dar turatia e mica iar curentul este foarte mare....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări