Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Etaj iesire generator RF

Mircea

Postări Recomandate

Construiesc un generator DDS cu AD9834. Dupa filtrul trece jos eliptic de ordinul 7 si dupa ce sinx/x isi face damblaua, am un semnal de iesire de amplitudine variabila, in scadere cu cresterea frecventei. La inceput cam 1Vpp, la 20 si ceva de MHz cobor catre 100 si ceva de mV.

Am sa refac filtrul cu care a venit standard placuta de pe eBay, dar nu contez pe o ameliorare a nivelului, cat pe reducerea armonicilor.

Ce solutie sa adopt pentru a pastra o iesire cat de cat constanta pe plaja de frecventa?

Datele problemei:

1. Nivel iesire filtru DDS: variabil, maximum 1Vpp. NB: momentan aplic cele 2 iesiri IOUT si IOUTB intr-un trafo PWB2010L de la Coilcraft si-mi iese un semnal single-end.

2. Nivel etaj iesire dorit: 1 sau 2Vpp pe 50R.

Posibilitati:

1. Un opamp rapid (LM7171 sau similar) care are castigul unitar la frecventa minima, si care isi autoajusteaza castigul in banda de frecventa. Simplu de facut cu un opamp si un potentiometru digital.

Avantaj: control fin al amplificarii. Foarte posibil sa realizez liniaritatea amplitudinii in functie de frecventa.

Dezavantaj 1: un cablaj mai complicat de conceput (partea de RF, nu cea de comanda). Posibil sa oscileze?!

Dezavantaj 2: se duce naibii BW la amplificare catre 10x.

2. Un opamp cu control de castig (LMH6881 de exemplu) cu control la 2dB / pas (mod hardware) sau 0,25dB SPI.

Avantaj: compact.

Dezavantaj 1: minimum 6dB amplificarea. Daca insa ii aplic maximum 1Vpp la intrare am 2Vpp la iesire maximum.

Dezavantaj 2: Iesirea nu va fii foarte liniara in frecventa daca nu-l controlez SPI.

3. Solutia propusa de colegii Elforum? Voi ce-mi propuneti, inainte sa ma arunc la un concept dintre cele 2 de mai sus?

PS: La un DDS precedent am folosit un LMH6503 (VGA) ca sa controlez nivelul, avand un LM7171 ca buffer la iesire. Am lucrat pana la 10MHz, dar prea sensibil la atingerea potentiometrelor pe panou... bref, am renuntat.

Editat de Mircea
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

4

• grosu99

2

• ndor

1

• nico_2010

1

Top autori în acest subiect

Daca simulez ceea ce a pus chinezul pe silkscreen... imi iese la suta si ceva de MHz taierea filtrului. Se vad clar armonicile suprapuse peste. Deci, nu pare ca taie prea jos, dimpotriva. 

Eu vreau sa modific filtrul existent implementand un eliptic cu o panta mai abrupta si cu o frecventa de taiere mai joasa la vreo 40MHz. As obtine macar un semnal sinusoidal curat(el). As scapa de armonici, dar sigur are sa fie si reducerea in nivel. Deci, problema enuntata mai sus tot trebuie tratata. 

Alta solutie, un alt DDS avand un clock mai ridicat in frecventa. Insa acest 9834 are controlul amplitudinii integrat, deci un montaj compact si mai insensibil la perturbatii externe. 

Link spre comentariu

De ce ar trebui sa se reduca nivelul daca filtrul o sa taie de la 50 mhz ?

In legatura cu nivelul de iesire , eu as merge pe varianta cu un amplif cat mai liniar ,ceva cu Ft mai mare cu cel putin 5x frecventa cea mai mare , amplificare fixa la cat e nevoie urmat de un atenuator reglabil comandat SPI.

In felul asta ai nivelul la iesire independent de frecventa plus adapare mult mai buna cu sarcina .

Link spre comentariu

Presupun ca asta ai pe placa chinezului (copiata din schema placii de evaluare a D9834), caz in care nu-i de mirare ca dupa 20MHz scade nivelul de iesire (la -3dB, frecventa de taiere este de aprox.20MHz).

ftj_ad9834.png

Si o sugestie de etaj final si filtru trece-jos:

amplif RF.pdf

Si curba reala de raspuns:

ftb_41MHz.thumb.png.ce5ba1ba86825c15019e0075fb46d244.png

Editat de nico_2010
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am mai scris pe alt topic, din pacate s-a imprastiat informatia (vina mea). Fac un cablaj nou ca sa pot lucra cu piese ceva mai mari. Placuta 9834 vine cu 0603 si lipirea-dezlipirea nu e foarte usoara cand ai o piesa mica si un plan de masa mare.

Ampliful lui @nico_2010are sa fie testat in acelasi timp. 

Astept Craciunul pentru teste si constructii.

Multumesc tuturor pentru idei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări