Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

oscilator sinusoidal RC cu punte Wien

alexa

Postări Recomandate

Buna! Am nevoie de ajutor la realizarea schemei   unui oscilator RC cu punte Wien, care sa aiba urmatoarele caracteristici:

*frecventa de oscilatie reglabila intre 13-98 [kHz]

*sarcina la iesire: 26 kOhm

*control automat al amplitudinii de oscilatie realizat cu TEC-J

*amplitudine oscilatiei la iesire: 0.51V

*domeniul temperaturilor de functionare 0-70 grade Celsius

*semnalizarea prezentei tensiunilor de alimentare cu dioda de tip LED

Puteti sa ma ajutati, va rog?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alexa

3

• Craciun

2

• BRANCA

2

• validae

2

Top autori în acest subiect

Buna @alexa,

Uite la mine pe site un exemplu dar in gama 1-10Khz. Proiectat de mine cu ajutorul cartii d-lui profesor Mircea Ciugudean "Proiectarea unor circuite electronice".

Trebuie sa recalculezi elementele puntii sa se incadreze in plaja dorita de tine, mai pui 2 LED-uri pe alimentari si gata.

generator.gif

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

@alexa,

Cred ca glumesti, tu esti studenta, sau eleva?

Daca nu cunosti componentele si schema bloc a unui oscilator RC Wien, cum vrei sa-l proiectezi?

PS:Cauta cartea d-lui Ciugudean la biblioteca si se explica acolo cum proiectezi oscilatorul...

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

E posibil să nu aibă acea carte la bibliotecă, poate ar fi mai utilă o scanare a acelui articol din carte, sau un link spre un site ce găzduieşte cartea în format electronic.

Link spre comentariu

I-am trimis link prin MP.

@alexaComplicaciunea din partea dreapta-jos a schemei este un convertor care genereaza tensiunea de alimentare negativa necesara alimentarii simetrice a operationalului. Este necesara numai daca vreti sa alimentati oscilatorul dintr-o singura sursa, în cazul de fata bateria de 9 V.

Link spre comentariu

https://learnabout-electronics.org/Oscillators/osc34.php.

Calculezi gama de frecvente si-ti ajustezi componentele.

----

Oricum domeniul temperaturilor de functionare. E ambiguu si hilar in acelasi timp.

Cum verifici acest aspect, ai camera climatica? 0-70 este aproape daca nu domeniu Industrial

---

Sarcina la iesire 26kOhm

Cine este aceasta sarcina?

Editat de Haralambie
Link spre comentariu

solutia e eleganta si folosita si la anumite aparate de masura dar cu CD4011 in loc de E555. Consumul in gol cu CD4011 este mult mai mic decat la E555. 

Dar daca e pentru un proiect scolar, trebuie sa dea explicatii in plus despre cum functioneaza. 

Link spre comentariu
La 18.10.2020 la 0:07, validae a spus:

Asta sună ca cerinţa unui proiect şcolar....mă înşel cumva ?

Nu te inseli, de obicei capetele intervalului de frecvente, impedanta de iesire, amplitudinea etc. sunt introduse de catre profesori/asistenti intr-o formula ce contine poz. din catalog astfel incat "sa existe o diferenta" intre valorile numerice corespunzatoare fiecarui student. In schimb topologia ceruta e aceeasi, cat mai banala, in functie de dispozitia cadrului didactic sau anul de facultate sunt lasati sa foloseasca un AO integrat ori trebuie "calculat si dimensionat" chiar si dansul. La fel cu sursa/sursele de alimentare (unde intra si regulatoarele etc.)

"Pe vremuri" (acum mai bine de 10-20 ani pe cand forumul avea numele de izatech :rade:) unii profesori "aveau pretentia" sa le mai proiectezi si un cablaj pe care il executai singurel in ultimele sapt. ale semestrului. Urma sa il populezi, testezi si reglezi singurel, prezentand la examen un modul complet si functional.... altfel "doar cu teoria" abea luai un 5 daca stiai logica din spatele acelor scheme.

Ca sa raman ontopic pentru generatoare de semnal realizate cu discrete recomand si eu putina "beletristica" (cautand cu putina atentie cred ca se mai gasesc scanate de vreun om cu suflet mare si puse pe cate un site de sharing ori la pretul unui pachet de tigari intr-un anticariat online):

Generatoare de semnale sinusoidale - G. Bejeu, Gh. Stancu ed. Tehnica 1979

Generatoare de semnal - R. Andreescu ed Tehnica 1967

Iar pentru cei care trebuie sa confectioneze vreun alt soi de generator:

Generatoare de impulsuri si tensiune liniar variabila - Gh. I. Mitrofan ed Tehnica 197x

La capitolul regulatoare/stabilizatoare ar merge pt. inceput:

Stabilizatoare de tensiune - I. Ristea, C. A. Popescu ed. Tehnica

Daca lectura e obositoare + LtSpice, Pspice, Tina, Simetrix si "altilii" dauneaza grav sanatatii atunci poti urma aceasta scurtatura, poate fi un punct de plecare. Pagina e intretinuta de fosti studenti ai fac. de electronica din capitala.

Acum 16 ore, Haralambie a spus:

Oricum domeniul temperaturilor de functionare. E ambiguu si hilar in acelasi timp.

Cum verifici acest aspect, ai camera climatica? 0-70 este aproape daca nu domeniu Industrial

---

Sarcina la iesire 26kOhm

Cine este aceasta sarcina?

Ambiguu, de ce ? Utilizatorul a mentionat inclusiv unitatea de masura. In Spice nu are nevoie de camera climatica, doar de niste modele bine puse la punct care sa poata suporta un sweep in temperatura. De altfel si fizic se poate folosi in laborator o etuva (google...) si rezolva enigma insa nu cred ca i-a cerut nimeni asta.

Sarcina... de obicei se ia pur rezistiva in astfel de cazuri daca nu sunt specificate alte valori/conditii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări