Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Centrala Ariston - nu functioneaza pe incalzire calorifere


norad

Postări Recomandate

Va salut,

 

Centrala Ariston Westen Quasar 24F nu mai functioneaza pe incalzire. Practic, nu ia comanda de incalzire.

Initial am suspectat termostatul de ambianta, dar l-am eliminat si am montat suntul original (o sarma) la loc.

Problema a aparut treptat: lua comanda din cand in cand, la inceput problemele au fost mai rare, apoi mai dese, iar acum nu mai ia deloc comanda.

Inca un simptom: ledurile de temperatura indicau o crestere brusca, dupa care flacara se stingea si ramanea aprins ledul verde cu semnul de calorifer (indicand ca pompa functioneaza, cred).

Tind sa cred ca e o problema de senzor de temperatura. As vrea sa ma ajutati sa-l identific, adica sa-mi ziceti dupa ce sa ma uit. Am gasit un senzor de contact pe tur, dar nu sunt sigur daca nu e cumva o siguranta termica. La masuratoare imi indica zero ohmi.

 

Atasez poze:

 

https://postimg.cc/jD96LF2c

 

https://postimg.cc/xJVKPNKb

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • norad

    12

  • doru3160

    8

  • BRANCA

    7

  • PINTI

    3

Top autori în acest subiect

Nu am gasit grafic. Cand s-a defectat la mine(240 i), am mers prin eliminare, nu am avut cum sa vad daca valorile cu temperatura sunt corecte. La rece indica corect. Dar se pare ca e un defect caracteristic. Am mai schimbat in afara de ce am pus poza, aia a fost la mine, la un prieten cu un 240F, ambele sonde.

9950760 THERMOSTAT – LIMIT
8434820  TEMPERATURE SENSOR

Cea de temperatura maxima s-a defectat pt ca senzorul de reglaj nu mai voia sa munceasca si a ajuns pe protectie termica de multe ori. Practic sonda era buna, dar pinii pt papuc capatasera joc, si faceau contact intermitent.

Codul ala de pe ambalaj e de la romstal. Nu mai stiu acum dupa ce le-a ars magazinul daca au redeschis, sau mai au si alte puncte de lucru in oras.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

 La ce referi cand zici "ia comanda"?La functionare caldura?

 Problema poate fi ca "creierul" nu da comanda sau elementul actionat n-o executa.De asta intrebam ce-i aia comanda.

 In mod normal asta ar trebui masurat la borne element actionat.

 Si,intr-adevar cand "creierul",nu da comanda sau o da aiurea senzorii sunt de vina.

 N-ai zis daca ai masurat ceva.Am impresia ca nu.Si NTC-ul il poti inlocui cu un simplu potentiometru de 20k si te poti "juca" cu el.Senzatia mea e ca nu ala e de vina.

 

 

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

   Pentru o prima verificare, ce trebuie sa dureze putin timp ( max.10 secunde), se poate monata o rezistenta de 10K/ 0.25W in locul sondei originale( NTC).  Operatia este simpla: se scoate conectorul din sonda si se introduce rezistenta in acel conector, in locul NTC-ului original 

Daca centrala pleaca normal, inseamna ca acel NTC este defect si trebuie inlocuit.

Metoda merge atat pe incalzire cat si pe ACM. 

 NU lasati centrala sa mearga in acest mod. Metoda este numai pentru verificarea sondelor (NTC). Trebuiesc verificate pe rand, nu in acelasi timp.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

La mine în ambele cazuri, executa comanda de încălzire, dar nu urmarea temperatura și intra pe avarie. Trebuie verificat motorașul pas cu pas al vanei cu 3 cai. Mai are obicei sa rămână blocat.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 28 minute, BRANCA a spus:

 Corect Pinti.Da eu parca am vazut ca ar fi masurat ceva 9k acolo si nu merge!Poti sa zici ca senzorul e defect?

Din pacate nu sunt "la locul faptei". 

In urma sfatului meu, asteptam ce a descoperit si realizat proprietarul.

Stima.

Link spre comentariu

Am mentionat mai sus ca am masurat senzorul NTC de pe incalzire. Pe aparatul meu indica 9 kiloohmi.

 

In imaginea https://postimg.cc/xJVKPNKb

se vad doua coloane de leduri. 

 

Cele din stanga, rosii, indica temperatura. Cele din dreapta indica, de jos in sus: conectare la retea, apa calda menajera, incalzire calorifere, respectiv prezenta flacara.

Cand deschid robinetul de apa calda se aude un releu (cred), se aprinde ledul verde din dreptul robinetului, porneste ventilatorul, se aude tacanitul de la igniter, se aude cum se aprinde flacara si se aprinde ledul galben de prezenta flacara.

 

La partea de incalzire, cand termostatul de ambianta inchidea circuitul, nu se intampla nimic: nu se aprinde ledul verde (calorifer), nu se aude releu, nimic.

 

Am eliminat termostatul si am pus suntul. Functioneaza cand vrea, aleatoriu.  Scot din priza, las ceva vreme, reconectez cu rotactorul de jos in pozitie verticala, la zero. Rotesc spre stanga, pe pozitia de iarna. Cateodata o ia, de cele mai multe ori nu.

Daca functioneaza pe incalzire si scad temperatura apei de incalzire din potentiometru, flacara se stinge (se stinge ledul galben) si ramane in functiune pompa (led verde calorifer aprins). Daca rotesc potentiometrul pentru a creste temperatura, nu se mai aprinde flacara, dar ramane pompa in functiune.

 

Am zis ca nu ia *comanda* in sensul ca nu se aude nimic, nu se aprinde nici un led.

 

Editat de norad
Link spre comentariu

Incepand de aseara centrala nu a mai vrut sa porneasca pe incalzire, de parca ar fi lipsit șuntul sau ștrapul (cum ii va zice).

Am scos placa si am urmarit unde intra firele de la șunt in placa. La un conector am gasit lipituri alterate.

 

Ariston-04.jpg

 

 

Am refacut lipiturile si ... nimic.

Am inceput sa urmaresc traseul pe placa. De pe placa pleaca 230V in șunt si reintra printr-un rezistor de 150K si apoi intr-o dioda. Am gasit rezistorul intrerupt. Dupa inlocuire centrala functioneaza pe incalzire. 

Acum vreo zece ani am avut o problema la aceasta centrala tot cu un rezistor de 150K (nu mai gasesc acum link-ul de pe elforum).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări