bogdan546 Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 (editat) Am scos un atmega328P dintr-un arduino nano si l-am citit cu progrmatorul TL866 si am observat ceva ciudat la setarea fusebit-ilor . Arduino nano are 16Mhz rezonator ceramic extern si aici nu sunt bifati bitii corespunzatori . Este ca si cum ar fi folosit generator de clock extern . Stie cineva care este problema ? Editat Octombrie 17, 2020 de bogdan546 Link spre comentariu
cimitavita Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 CKDIV8 trebuie sa fie 1, CKOUT tot 1, CKSEL0 si SUT1.0 pot avea orice valoare intre 000 si 111 iar CKSEL1.3 pot fi 101, 110 sau 111. Deci merge cu fuse low FFh Pentru clock extern la atmega328, CKSEL0.3 trebuie sa fie 0000, adica low fuse trebuie sa fie F0h. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 17, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 17, 2020 Eu stiu ca CKSEL3 trebuie sa fie bifat pentru a functiona cu clock extern mai mare de 8Mhz si aici nu este bifat, adica este 1 . Link spre comentariu
nico_2010 Postat Octombrie 19, 2020 Partajează Postat Octombrie 19, 2020 La sectiunea "Set inteface" de ce este setat adaptor de 40 de pini si nu ICSP? Nu pare sa fi recunoscut microcontroller-ul, altfel aparea semnatura acestuia la Chip ID. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 19, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 19, 2020 Daca nu era recunoscut nu era bifat "check id " (folosesc adaptor 32 to 28). In datasheet nu scrie ca ar functiona cu cristal/rezonator extern la frecventa maxima fara sa fie cksel3 bifat(programat) . Am intrebat aici deoarece mi-era frica sa nu il blochez daca nu setez corect fusebitii, dar pana la urma am incercat cu alt microcontroler si functioneaza cu setarile citite de la arduino(poza de la inceput) la frecventa maxima de 20Mhz. Link spre comentariu
cimitavita Postat Octombrie 19, 2020 Partajează Postat Octombrie 19, 2020 daca vrei sa zapacesti un ATMEGA, pune la fuse low F9. Oscilatorul o sa treaca pe low frequency (merge numai cu cristal de 32KHz). Are avantajul ca consumul microcontrolerului scade foarte mult. Dar din cauza frecventei foarte mici a oscilatorului nu mai merge nici un fel de programare seriala si nu are bunavointa nici daca i se injecteaza dinafara pe XTAL1 un semnal de 1MHz. Microcontrolerul poate fi refacut doar cu un programator paralel care poate reface fuse la valorile din fabrica. Link spre comentariu
GeoMar Postat Octombrie 20, 2020 Partajează Postat Octombrie 20, 2020 Acum 17 ore, cimitavita a spus: daca vrei sa zapacesti un ATMEGA, pune la fuse low F9. Oscilatorul o sa treaca pe low frequency (merge numai cu cristal de 32KHz). Are avantajul ca consumul microcontrolerului scade foarte mult. Dar din cauza frecventei foarte mici a oscilatorului nu mai merge nici un fel de programare seriala si nu are bunavointa nici daca i se injecteaza dinafara pe XTAL1 un semnal de 1MHz. Microcontrolerul poate fi refacut doar cu un programator paralel care poate reface fuse la valorile din fabrica. Cu un Doctor Fusebits nu se poate resuscita? Doar cu un programator paralel? Stiu ca si Doctor Fusebits il readuce la setarile de fabrica, pe default intern 1 Mhz. Multumesc. Link spre comentariu
cimitavita Postat Octombrie 20, 2020 Partajează Postat Octombrie 20, 2020 Doctor Fusebits e programator paralel. Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 20, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2020 (editat) Acum 3 ore, GeoMar a spus: Cu un Doctor Fusebits nu se poate resuscita? Doar cu un programator paralel? Stiu ca si Doctor Fusebits il readuce la setarile de fabrica, pe default intern 1 Mhz. Multumesc. da, cu programatorul la care ati reproiectat pcb-ul am reusit sa resuscitez doua atmega328p Editat Octombrie 20, 2020 de bogdan546 Link spre comentariu
GeoMar Postat Octombrie 20, 2020 Partajează Postat Octombrie 20, 2020 (editat) Acum 4 ore, cimitavita a spus: Doctor Fusebits e programator paralel. Nu am studiat atent schema lui "Doctor" in detaliu sa vad ca este paralel/serial, doar mi-am redesenat-modificat putin cablajul conform pieselor folosite de mine, m-a ajutat cand am avut nevoie de el la "deblocari" si sincer NU prea ma pricep asa bine la microcontrolere, progamator serial sau paralel, incerc sa invat si eu, dar nu se prea "prinde" de mine. 1 oră în urmă, bogdan546 a spus: da, cu programatorul la care ati reproiectat pcb-ul am reusit sa resuscitez doua atmega328p Ma bucur sa aud asta, ca acel cablaj redesenat de mine a fost de ajutor cuiva. De obicei se ia cablajul pdf, se editeaza, modifica si putini sunt cei care spun/recunosc ca ia fost de ajutor acel cablaj redesenat de mine si postat pe forum. Editat Octombrie 20, 2020 de GeoMar Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum