elcolonel Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Buna seara! Cam sunt nevoit sa curat des peste, iar cand il curat, il curat bine pe interior sa nu aiba pic de sange, astfel imi rezista si mai bine la frigider. Repet! Il curat de sange pe interior, sa nu incurcm cu operatiunea de desolzit.... Operatiunea asta o fac cu ajutorul unei perii de la Ikea si frec si frec pana adorm cu peria in mana. Si m-am cam saturat de operatiunea asta si vreau sa trec la urmatorul nivel, acela de a curata semi-automat. Pentru asta doresc sa fac o replica dupa un utilaj gasit pe internet. Sa nu-mi sariti acum in cap sa-mi spuneti ca nu e bine ceea ce fac si etc. Oamenii nici la mail nu mi-au raspuns pentru o oferta de pret, plus ca firma e din America de Sud, deci toate sansele spre minim ca sa achizitionez acest utilaj. Drept pentru care sunt nevoit sa-l confectionez de la 0. Tot suportul de inox, masa cu chiuveta - se rezolva. Singura mea nelamurire e la ce tip de motor se ascunde in acea carcasa? Daca voi spala cate 60-100 de kg peste pe zi, de ce motor as avea nevoie? Ma gandesc ca mi-ar trebui un motor cu turatie reglabila, dar altceva? Ce trebuie sa mai iau in calcul? Ce ii mai pot adapta? Ce fel de butoane sa pun pe el tinand cont ca lucrez cu mediu umed? Atasez un filmulet cu masinaria in cauza Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 (editat) Nu cred că trebuie neapărat turaţie reglabilă fiindcă operaţiunea e aceeaşi indiferent de tipul şi mărimea peştelui.Practic acolo e un polizor echipat cu perie, puterea nu trebuie să fie foarte mare şi poate fi folosit orice motor cu o putere între 500-1000W de exemplu.Nu e nicio problemă dacă vreţi să replicaţi un aparat având ca sursă de inspiraţie doar nişte imagini, că doar nu le copiaţi schemele şi cotele.Pentru fiabilitate, având în vedere că aparatul va funcţiona continuu timp destul de îndelungat, ar fi recomandabil un motor fie de tip cu rotorul în scurtcircuit, fie un ,,brushless,, controlat cu convertizor de frecvenţă, în cazul că doriţi neapărat reglare de turaţie.Cerinţele de izolare şi protecţia faţă de umezeală sunt acolo impedimentele principale.Există butoane cu protecţie la apă, dar se pot realiza comenzile şi cu senzori, ascunse sub carcasă protectoare de plastic. Editat Octombrie 16, 2020 de validae Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 N-aveam idee ca pestii se spala cu peria in interior. Dar, cat traiesti, inveti. 1. Nu stiu daca chiar e nevoie de turatie variabila. Tu dai cu peria variabil sau freci constant? Acuma un variator de turatie (si de cuplu) nu e cine stie ce scumpete. Motorul e protejat de cutie la improscare, ramane umezeala, dar daca ungi si intretii bucsele, cred ca n-ai probleme. Probabil 3-400W ajung sa frece o perie. 2. Nu ai nevoie de butoane pe carcasa, cauti un intrerupator de picior (calci cu talpa pe el), tip pedala si cu un grad IP corespunzator ambientului (pui furtunul pe jos?). Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Ce turatie are peria la masina originala? Ma gândesc ca e relativ redusa pentru a proteja pestele si mâinile muncitorului. Un motor asincron cu turatia variabila în trepte (cu numar de perechi de poli comutabil) si reductor ar fi solutia cea mai ieftina si robusta. Problema etanseitatii lagarelor se rezolva cu un simmering si la nevoie poti folosi un singur motor care sa antreneze doua perii, eventual printr-o curea (în felul asta e si mai simplu sa feresti motorul de umezeala). Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Cred ca ar trebui sa se gandeasca la un motor in curent continu de max 24V.Asa scapa si de problemele de securitate.N-as crede ca la frecatul ala iar trebui 300w.Nici o turatie ridicata,ca nu e polizor! Ar putea incerca intai,manual,cu o masina de gaurit,la turatie variabila,sa vada cum sta treaba.Apoi ar decide. Si daca dai cu peria banui ca ar trebui si apa local sa ia resturile.De asta zic ca e bine la sub 24V. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Peria e udată continuu cu un furtun de apă, se vede asta în film.Se pot folosi şi motoare cu tensiune redusă, la fel de bine se poate folosi şi o antrenare pneumatică deşi atunci se complică treaba prin necesitatea unui compresor de aer.Trebuie totuşi motoraş de câteva sute de Waţi putere acolo, fiindcă peria se freacă destul de energic de peşte, nu poţi să frânezi peria şi apoi să aştepţi să ia din nou turaţie că devine enervant. Link spre comentariu
dan cod Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Și ce împiedică sa fie motorul în alta parte și transmisie prin curea?(dacă tot e făcută mașinăria) Atunci nu mai are treaba cu umezeala la circuitele electrice. Link spre comentariu
d2134 Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 In industria alimentara exista sute si mii de masini care lucreaza in mediul umed si nimeni nu foloseste 24V ci 400V trifazat la motoare. La comanda se mai foloseste 24V cind nu e alta solutie. Se iau masuri de protectie - etansare, legare la pamint, protectie diferentiala etc. Link spre comentariu
valivoi Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 Acum 7 ore, d2134 a spus: La comanda se mai foloseste 24V cind nu e alta solutie. In industria alimentara se foloseste numai 24v la comanda. Link spre comentariu
elcolonel Postat Octombrie 16, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2020 (editat) Ca sa nu mai dau quote la fiecare mesaj, astern nelamurilele mele. Eu prin turatie reglabila inteleg ca pot controla turatia motorului, mai tare sau mai incet. Am un flex de la Bosch de unde reglez dintr-o rotita puterea, de la 1 la 6. Nu despre asta e vorba cand spun turatie reglabila? Daca da, Sa va explic de ce as avea nevoie de asta. Cum e prima oara cand m-as apuca de un astfel de proiect (tineti cont ca ar fi o necesitate, pasiune, dar cunostinte 0 despre motoare) ma gandesc ca poate nu mi-ar iesi din prima, sa zicem ca pun un motor prea puternic si imi rupe carnea la peste, sau pun un motor prea lent si abia ma misc cu el. Asa ca m-am gandit sa pun un motor cu care pot controla turatia poate in functie de peste sau ce alte necesitati ar mai fi. Utilajul prezentat in filmulet functioneaza ca un polizor, numai ca in loc de piatra are acea perie. Am acasa un polizor care are 2 pietre, una pe uscat care se invarte foarte repede si o piatra pe umed (mult mai mare decat cealalta) care se invarte mai incet, numai ca, e indicat a se folosi maxim 30 de minute dupa care trebuie sa iau o pauza - de ce asa? Ce neajuns are acest motor de trebuie luate pauze? La spalat peste trebuie sa-mi termin treaba cat mai repede nu e loc de pauze, ca ma ajung bacteriile din urma :D Inclin spre ce spune franzm si dan cod, cu un motor care sa angreneze 2 perii, suna bine. Am si desenat o schema, sa-mi spuneti cum vi se pare :D Editat Octombrie 16, 2020 de elcolonel Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 (editat) Motorul acela cu maxim 30 minute de funcţionare are probabil o răcire deficitară din construcţie, se încălzeşte mult şi de aceea trebuie oprit după cel mult 30 minute. E bine cum ai gândit sistemul acela, iar ca motor de antrenare poţi pune chiar un motor recuperat de maşină de spălat rufe , comandat de un circuit cu reglare a turaţiei, avem un coleg care face astfel de comenzi special pentru astfel de motoare.Avantajul acelui circuit e că turaţia se menţine constantă la valoarea reglată chiar dacă sarcina la ax se modifică. Editat Octombrie 17, 2020 de validae maşină de spălat rufe, nu vase cum scrisesem.. Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 (editat) De la mașini de spălat rufe nu vase. Da, cred ca ar merge asa ceva doar ca aceste motoare nu sint protejate la apa deloc, nici măcar la o stropire ușoară, Iar dacă le pui într-o cutie nu se ma răcesc cum trebuie. Editat Octombrie 17, 2020 de sesebe Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 Am corectat, mă gândeam că îl foloseşte cu transmisie prin curea, montându-l lateral şi după o carcasă protectoare şi antrenând cu el un ax ce roteşte simultan două perii. Link spre comentariu
BRANCA Postat Octombrie 17, 2020 Partajează Postat Octombrie 17, 2020 "Beton" moldoveanu'!Si ati vazut ce gospodar?Ma refer la curte si ghiveciurile cu legume. Polizorul lui elcolonel,cel cu limitare timp,e sigur fara ventilatie.Gen capsulat. Buna ideea cu motor masina spalat si variator viteza.Da exact asa cu transmisie pe curea.Se gasesc lagare cu rulmenti,mai trebuie doar ax. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum