Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare rapida MJL21193/MJL21194

Postări Recomandate

Salut.

Am o intrebare rapida pentru cei experimentati in amplificatoare audio clasa AB.

Cat de periculos este sa folosesc o pereche de MJL21193/MJL21194 la tensiunea de +-55gol, +-52 sarcina estimat) intro sarcina reala(boxa) de 5ohm minim(masurat, o boxa are  5ohm e la ~60hz, in rest are mai mult).

In acest moment sunt la +-45gol, +-38 sarcina si produc o putere de 100W intr-o sarcina rezistiva de 5R, capsula ajungand la ~65 grade maxim.

Vreau sa stiu daca risc prea mult daca schimb sursa pentru un plus de putere, trebuie sa tina pe termen scurt doar(o petrecere de un weekend dar vor merge aproape de clip)

Conform simularii in 4R la +-55 disipa maxim 60W cea ce le-ar permite o incalzire cu +98 grade pentru a pastra limitarea medie de  disipatie.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Păi dacă tot nu ai revenit, de ce nu îi răspunzi omului ?  Aşa, din amintiri...

Dacă vrei să rişti creşterea puterea, asigură şi răcirea corespunzătoare, fiindcă o temperatură de 90*C pe capsulă e distrugere curată.Ori măreşti şi radiatoarele, ori le ventilezi forţat...iar ăia 570W obţinuţi de Leco cu o pereche de MJL-uri cred că sunt foarte exageraţi, un singur tranzistor nu disipă nici jumătate din acea putere în condiţii ideale.

Editat de validae
Link spre comentariu
8 hours ago, validae said:

... ăia 570W obţinuţi de Leco cu o pereche de MJL-uri cred că sunt foarte exageraţi, un singur tranzistor nu disipă nici jumătate din acea putere în condiţii ideale.

Ii scoti, dar pentru un timp foarte scurt si cu o racire exemplara. Nu e o chestie de durata, a fost un test credibil in conditiile date.

@Ciprian Alexandrescu, aia 5 ohmi i-ati luat din curba impedantei in frecventa? De regula, un woofer are o impedanta mai mare la frecvente joase. In afara cazului in care ascultati numai "bassul si cu toba mare" eu nu as considera relevanta acea impedanta.

300px-Speaker_impedance.svg.png

Iar afirmatia lui Paul, care puse poza lui Claudiu la avatar, este din pacate prea adevarata. Cei care stiu nu mai scriu; in fine, subliniez ca vorbesc de cei care stiu din teorie invatata, nu piese arse.

Link spre comentariu
12 hours ago, zsjkuki said:

Da. Dar din cate imi aduc aminte era si o filmare al lui Leco pe aceasta tema. Sau poate altundeva am vazut filmarea.. 

Asta era:

Pe amplificatorul meu de acasa, un denon PMA880R, am o singura pereche de finali, MJL-uri cum sint in folmarea de mai sus.

Un canal merge in 2 ohmi cind cuplez si infrabass-ul.

Sharky va poate da detalii mai multe, a trecut pe la mine si am facut niste auditii.

Link spre comentariu
La 15.10.2020 la 11:52, Ciprian Alexandrescu a spus:

sa tina pe termen scurt doar(o petrecere de un weekend dar vor merge aproape de clip

Termen scurt la SOA tranzistoarelor inseamna micro sau milisecunde.

Un weekend dureaza mai mult.

Difuzorul de 5 ohmi nu are mereu 5.

Cand se strapunge finalul si ajunge alimentarea direct pe difuzor , acesta nu mai are 5ohmi decat pentru vreo cateva secunde , dupa care iese fum si apoi va avea foarte multi ohmi.

Daca se doreste sa se asculte numai cliping recomand un semnal dreptunghiular in loc de muzica.

Editat de bolek
Link spre comentariu

Nu ma asteptam sa mai primesc raspuns. :secret In final am dus alta statie ce are alimentare +-48 in sarcina cu niste finali mult mai slabi.... :tryre

Mircea, impedanta efectiva a boxei am masurat-o  cu semnal sinusoidal si cel mai putin are 5ohm...

Stiu de filmarea lui Leco, dar racirea mea este mai slaba,  voi face si eu un 4ohm  la +-53v in  sarcina, sunt curios daca rezista, un test rapid la 5ohm a aratat ca capsula(masurat pe ea nu pe radiator) trecea lejer de 80 grade, radiatorul este ventilat fortat dar nu este prea gros...

Bolek, statia are protectie dc supradimensionata, o modific pentru alta putere mult mai mare, acum erea doar ceva temporar iar semnalul erea limitat pentru a evita clipping-ul...

Editat de Ciprian Alexandrescu
Link spre comentariu

Aveti grija ca temperatura jonctiunii  (in cel mai fierbinte punct) poate fi cu 35-40grd peste cea a capsulei.  Muzica fiind un semnal extrem de dinamic, este necesara o marja de siguranta de minim 30-40grd pt Tjmax.

De pe la Tj =135-140grd incep procese de imbatranire ireversibile.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Am facut testul, putin cu semnal sinusoidal si mai mult cu muzica.

Cu muzica dubstep dupa 20 de minute la o tensiune medie de +-53 de volti si o valoare a curentului mediu de 4A intr-o rezistenta de ~4.2ohm cu usor clipping pe la +-40 volti(oare de ce am asa mare cadere fata de alimentari) temperatura capsulei   a ajuns la maxim 115 grade celsius(masurat cu termometru ir) iar a radiatorului la 72 grade.(ambele canale)

In aceste conditii la ce ma pot astepta la o functionare pe difuzoare?

Atasez schema, finalii doar sunt schimbati cu mjl-urile de mai sus. Am reglat curentul de mers in gol la 5.5mA

sch.jpg

Editat de Ciprian Alexandrescu
Link spre comentariu

Termometrul IR masoara foarte prost. 

Probabil temperatura este chiar mai mare.

Foloseste un senzor de temperatura de la un multimetru, cuplat bine cu radiatorul sau capsula cu ajutorul la ceva pasta termica.

Caderea de tensiune sub sarcina depinde de sursa in principal dar la schema de mai sus tensiunea maxima de iesire poate sa fie limitata si prin alte mecanisme. Ar trebui monitorizare cu osciloscop cu memorie si pe mai multe canale ca sa stii excat de unde apare limitarea.

Oricum temperaturile declarate de tine sint muuult muuult prea mari. Citi finali folosesti? Unul sau mai multi in paralel. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
On 10/15/2020 at 4:52 AM, Ciprian Alexandrescu said:

Cat de periculos este sa folosesc o pereche de MJL21193/MJL21194 la tensiunea de +-55gol, +-52 sarcina estimat) intro sarcina reala(boxa) de 5ohm minim(masurat, o boxa are  5ohm e la ~60hz, in rest are mai mult).

4 hours ago, sesebe said:

Citi finali folosesti? Unul sau mai multi in paralel.

O pereche, a zis-o in prima postare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări