valentin23 Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Salutare , am cumparat suportul asta de antena din targ ma poate ajuta cineva cu dimensiunea elementilor pentru 145.225 Mhz. Multumesc frumos Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Pare a fi pentru un ground plane cu contragreutatile la 45 grd. Uite un calculator online, in sectiunea dedicata: https://m0ukd.com/ La unele baze de antene de genul asta am intalnit in interior un balun pe tor(era pentru banda III, undeva la 70MHz) care te-ar putea incurca; sau nu. Link spre comentariu
valentin23 Postat Octombrie 15, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Da, are o bobina pe tor la interior pe care ma gandeam sa o elimin si sa leg firul central la elementul vertical si tresa la radiali. Link spre comentariu
valentin23 Postat Octombrie 15, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2020 La ce se refera mai exact ,,velocity factor" ? Nu am reusit sa inteleg prea bine. Conteaza daca elementul vertical este mai gros fata de elementele radiale? Link spre comentariu
d2134 Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Acum 3 minute, valentin23 a spus: La ce se refera mai exact ,,velocity factor" ? Nu am reusit sa inteleg prea bine. Se refera la factorul care afecteaza viteza undelor electromagnetice in cablul coaxial sau bifilar. Valoarea depinde de tipul cablului - mai precis de natura dielectricului. De ex. pentru VF = 0.7 undele de 2m in aer vor fi de 1,4m in cablu. De VF tii seama cind croiesti bucla de adaptare, de exemplu. Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 (editat) Nu trebuie nici o bobina ,legi firul central de la mufa aia laterala la elementul vertical si elementii ii tai dupa formula de mai sus .O problema va fi unghiul pe care contragreutatile le fac cu verticala si care nu este de 45 grade ci mai mic.De aici o impedanta diferita de 50 ohmi. Editat Octombrie 15, 2020 de grosu99 Link spre comentariu
valentin23 Postat Octombrie 15, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Am inteles, se poate rezolva cumva si problema asta cu impedanta sau nu este asa importanta pentru etajul final Tx? Conteaza dac elementul vertical este mai gros decat contragreutatile? Multumesc frumos, Valentin. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Nu conteaza, oricum din constructie este o discrepanta intre diametrele elementilor. Ca sa atenuezi efectul indicat de colegul Grosu, poti sa indoi contragreutatile cat sa recreezi cele 45 de grade. Link spre comentariu
grosu99 Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 (editat) Daca nu ai elementii originali nu stiu cum vei face prinderea unor tevi in locul lor.Impedanta antenei tb sa fie egala cu cea a cablului si evident cu cea a emitatorului ,mai ales la emisie.Mai bine scapi de ea si faci un 5 lambda /8 din tzava de cu de instalatii. Sau mai mergi in targ poate gasesti elementii originali.Sau pe radioamator.ro da anunt la cumparari.Ideea e sa nu arati ca esti carpaci si sa faci ce trebuie.Elementii originali se preseaza in tevile cromate,se rasucesc si ele se blocheaza.Bafta ! Editat Octombrie 15, 2020 de grosu99 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Merge si un J-pole. Se face dintr-o teava de 15mm, un cot si un teu. Calculatoare sunt pe net. Link spre comentariu
yo9gcc Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Cu un suport identic am facut o antena pentru 28mhz, doar ca am avut elementii originali de prindere. Nu am avut analizor sa vad ce impedanta are dar si fara tuner swr este perfect! Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 SWR perfect are si o rezistenta de resou. Dar radiaza? Link spre comentariu
yo7lhe Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 Diametrul elementelor are influenta asupra "largimii de banda" a antenei. Un diametru mai generos da o banda mai larga. Din proiectare au fost alese corespunzator. Cele spuse de yo9gcc ma fac sa cred ca e vorba de o antena de la R1070 si grupa, proiectata sa lucreze de la 20 la 80 MHz, cu adaptare. Torul nu iti va folosi in 2m, dar pune macar o rezistenta intre firul central si masa, sa mai descarce statica. Sau o linie in sfert de lungime de unda, in scurtcircuit. Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 15, 2020 Partajează Postat Octombrie 15, 2020 28 minutes ago, yo7lhe said: Diametrul elementelor are influenta asupra "largimii de banda" a antenei. Un diametru mai generos da o banda mai larga. Ceva material de studiu care sa sustina afirmatia aveti? Multumesc in avans. Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 16, 2020 Partajează Postat Octombrie 16, 2020 http://cloud.kyme32.ro/ftp_backup/CARTI SI REVISTE HAM RADIO/carti romanesti si alte pdfuri/antenefilarepentruradioamatori.pdf vezi la pg.9-13 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum