Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena 2m

valentin23

Postări Recomandate

• Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

4

• valentin23

4

• yo7lhe

3

• grosu99

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pare a fi pentru un ground plane cu contragreutatile la 45 grd.

Uite un calculator online, in sectiunea dedicata:

https://m0ukd.com/

La unele baze de antene de genul asta am intalnit in interior un balun pe tor(era pentru banda III, undeva la 70MHz) care te-ar putea incurca; sau nu.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, valentin23 a spus:

La ce se refera mai exact ,,velocity factor" ? Nu am reusit sa inteleg prea bine.

Se refera la factorul care afecteaza viteza undelor electromagnetice in cablul coaxial sau bifilar.

Valoarea depinde de tipul cablului - mai precis de natura dielectricului.

De ex. pentru VF = 0.7 undele de 2m in aer vor fi de 1,4m in cablu.

De VF tii seama cind croiesti bucla de adaptare, de exemplu.

Link spre comentariu

Nu trebuie nici o bobina ,legi firul central de la mufa aia laterala la elementul vertical si elementii ii tai dupa formula de mai sus .O problema va fi unghiul pe care contragreutatile le fac cu verticala si care nu este de 45 grade ci mai mic.De aici o impedanta diferita de 50 ohmi.

Editat de grosu99
Link spre comentariu

Am inteles, se poate rezolva cumva si problema asta cu impedanta sau nu este asa importanta pentru etajul final Tx?

Conteaza dac elementul vertical este mai gros decat contragreutatile? Multumesc frumos, Valentin.

Link spre comentariu

Nu conteaza, oricum din constructie este o discrepanta intre diametrele elementilor. 

Ca sa atenuezi efectul indicat de colegul Grosu, poti sa indoi contragreutatile cat sa recreezi cele 45 de grade. 

Link spre comentariu

Daca nu ai elementii originali nu  stiu cum vei face prinderea unor tevi in locul lor.Impedanta antenei tb sa fie egala cu cea a cablului si evident cu cea a emitatorului ,mai ales la emisie.Mai bine scapi de ea si faci un 5 lambda /8 din tzava de cu de instalatii.

Sau mai mergi in targ poate gasesti elementii originali.Sau pe radioamator.ro da anunt la cumparari.Ideea e sa nu arati ca esti carpaci si sa faci ce trebuie.Elementii originali se preseaza in tevile cromate,se rasucesc si ele se blocheaza.Bafta !

Editat de grosu99
Link spre comentariu

Cu un suport identic am facut o antena pentru 28mhz, doar ca am avut elementii originali de prindere. Nu am avut analizor sa vad ce impedanta are dar si fara tuner swr este perfect!

Link spre comentariu

Diametrul elementelor are influenta asupra "largimii de banda" a antenei.

Un diametru mai generos da o banda mai larga.

Din proiectare au fost alese corespunzator.

Cele spuse de yo9gcc ma fac sa cred ca e vorba de o antena de la  R1070 si grupa, proiectata sa lucreze de la 20 la 80 MHz, cu adaptare.

Torul nu iti va folosi in 2m, dar pune macar o rezistenta intre firul central si masa, sa mai descarce statica.

Sau o linie in sfert de lungime de unda, in scurtcircuit.

Link spre comentariu
28 minutes ago, yo7lhe said:

Diametrul elementelor are influenta asupra "largimii de banda" a antenei.

Un diametru mai generos da o banda mai larga.

Ceva material de studiu care sa sustina afirmatia aveti? Multumesc in avans.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări