Cilibiu Postat Octombrie 22, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2020 (editat) La confirmatoare tot asa am facut, am gaurit cu 4mm ce intra in cant si cu 7mm fata care vine stransa. La fel voi face si la MDF, prefer sa folosesc holtzsuruburi de lem, au varful special conceput sa taie lemnul, insa eu voi face gauri preliminare ca sa nu crape MDF-ul, vechile incinte de la subwoofere sunt cu confirmatoare, si tot a mai crapat pe ici colo, chiar daca am dat gaurile perfect centrate. Am cautat la Hornbach si am gasit clei, o sa folosesc clei de azi inainte, am facut cateva teste pe boxele cu aprox 50W si la anumite frecvente se aude cutia cum vibreaza (produce un zgomot diferit de semnalul introdus in difuzoare, zgomotul este de intensiatate mica, dar il percep, am 2 frecvente care cutia vibreaza ! As fi vrut sa schimb incinta la boxe dar si asa nu pot pune singur o boxa pe stativ, are aprox 40kg, daca o fac din mdf o sa trec de 55kg. Si asa ma astept ca un subwoofer sa fie destul de greu. Am ridicat subul facut din PAL si destuld de greoi, nici nu vreau sa ma gandesc ce greu va fi din MDF, dar asta e, aici chiar este necesar MDF ! Editat Octombrie 22, 2020 de Cilibiu Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 22, 2020 Partajează Postat Octombrie 22, 2020 Nu vreau sa te bat la cap, dar 7mm din 18mm disponibili risti sa crape. Incearca holtzsuruburi care sa aiba diametrul filetului sub o treime din latimea MDF. La boxele alea de vibreaza, pune o şipcă intre fetele care pot vibra. Perpendicular pe centrul fetelor. Doar lipite cu clei. Nu e metoda cea mai buna, dar are sa reduca vibratiile. Profiti astfel de rigiditatea colturilor. Ca sa maresti un pic volumul cutiei, te poti juca cu fonoabsorbantul. Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 22, 2020 Partajează Postat Octombrie 22, 2020 (editat) Cam toate boxele pro noi (din ultimii 10-12 ani) se fac din plywood de esente usoare tocmai pt a fi mai putin grele. Din acelasi motiv unii aleg doar difuzoare neo. (Cerinta de minimizare a greutatii fiind superioara celorlalte) Scaparea unei boxe din MDF de sus - cand vrei sa o pui sau sa o scoti de pe stativ duce la distrugerea totala a acesteia, pur si simplu se sfarma MDF-ul. Been there, saw that. O proiectare rezonabila reduce numarul ranforsarilor necesare si intotdeauna foloseste BR ca ranforsare. Gasesti pe net sute de proiecte din care te poti inspira. Citeste si topicurile lui Mihai Cimpoeru, sunt acolo cateva mentiuni ce trebuie retinute. Editat Octombrie 26, 2020 de Shambala Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 22, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2020 Chiar ma gandeam sa ramforsez colturile interioare ale boxelor cum ai zis si tu, doar ca o sa am un pic de lucru, trebuie sa tai buretele de la colturi, sa dau jos sau sa iau excesul de silicon......cam am ceva de lucru. Intai sa termin cu suburile si dupa aceea ma ocup si de boxe. Holtzsuruburile care vreau sa le folosesc la suburi vor fi de maxim 5mm diamtru, as merge pe 4mm lungi de 70mm si cat mai dese, macar 5 bucati pe o latura de 60cm. Acum 4 minute, Shambala a spus: ....intotdeauna foloseste BR ca ranforsare.... Ce ste acest BR sau de la ce vine prescurtarea. Stiu de boxele PRO cat de bine sunt gandite si din ce sunt facute! Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 22, 2020 Partajează Postat Octombrie 22, 2020 (editat) BR = Bas-Reflex - borta, bre. Editat Octombrie 22, 2020 de Shambala Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 22, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2020 (editat) Acum 35 minute, Shambala a spus: O proiectare rezonabila reduce numarul ranforsarilor necesare si intotdeauna foloseste Bass Reflex ca ranforsare. In general stiam ca BR este bass reflex, dar in propozitia ta nu prea isi gaseste locul! Am crezut ca este o prescurtare a tipurilor de ranforsari! Reformulare la ce ai spus tu: "O proiectare rezonabila reduce numarul ranforsarilor necesare unei incinte BR" Editat Octombrie 22, 2020 de Cilibiu Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 22, 2020 Partajează Postat Octombrie 22, 2020 Nu, ideea era ca daca faci si BR-ul din lemn mai obtii 1-2 ranforsari "gratis". Si nu mai dai bani pe tuburi. A mai scris cineva mai sus ideea asta. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 22, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 22, 2020 Ahaaaaa, Am inteles. BR il fac din lemn bineintels, Am profitat de latimea cutiei si partea de jos si am adaugat doar o placa de PAL (la cutia de test) adanca de 40cm la 7cm fata de partea de jos. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 25, 2020 Partajează Postat Octombrie 25, 2020 Lada rigida si usoara se face din fibra de carbon. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Octombrie 25, 2020 Autor Partajează Postat Octombrie 25, 2020 Rigida usoara si.......pret pe masura! Link spre comentariu
Haralambie Postat Octombrie 25, 2020 Partajează Postat Octombrie 25, 2020 Acum 12 minute, franzm a spus: Lada rigida si usoara se face din fibra de carbon. Doar daca crezi ca fibra de carbon este panaceu. Link spre comentariu
franzm Postat Octombrie 25, 2020 Partajează Postat Octombrie 25, 2020 Eu sunt ateu si strugurii la care n-ajungem sunt acri. Link spre comentariu
Mihai Cimpoeru Postat Octombrie 26, 2020 Partajează Postat Octombrie 26, 2020 (editat) Daca ai de gand sa investesti 1000 lei intr-un difuzor, e pacat sa faci incinta din pal sau mdf. Cauta plywood de mesteacan de 15 mm. o sa te coste undeva la vreo 200 lei lemnul, insa o sa iasa o incinta rigida si usoara. Eu basii pe 18 din asta i-am facut [url=https://postimg.cc/DJRYyL2k][img]https://i.postimg.cc/DJRYyL2k/IMG-20191023-WA0391.jpg[/img][/url] Editat Octombrie 26, 2020 de Mihai Cimpoeru Link spre comentariu
arcgotic Postat Aprilie 9, 2021 Partajează Postat Aprilie 9, 2021 Salutare! As vrea sa intreb la subiectul topicului ceva, nu mai deschid alt topic ma gandeam, sper ca e ok.. Am comandat PAL pentru 2 incinte de test, 102litri intern, pentru B&C 15NDL76-8. Am simulat in Hornresp tubul de bas, in functie de acordaj (37 sau mai multi herti) iese undeva la 200cm2, 20cm aprox. Intrebarea: sa pun tubul de bas reflex (sau fanta, daca fac din lemn, dreptunghiular) mai aproape de podea sau mai aproape de difuzor? Difuzorul o sa il montez cat mai sus posibil pe panoul frontal, sa am distanta mica fata de boxa ce va fi asezata pe incinta. Intentionez sa cross-ui incinta sus la 350-400hz. Merci fain! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Aprilie 11, 2021 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2021 Eu am pozitionat portul (fanta de lem) la baza, asa castigi in jur de 6db vs mai sus. Dupa ce am facut fanta de lemn in loc de port am vazut o inbunatatire de cel putin 50% poate chiar mai mult a difuzorului, cine a zis despre ventilatia cutiei.....a zis bine. Doar am inlocuit 2 porturi de bas cu fanta si performanta a crescut enorm, mult peste asteptari de la un difuzor auto (pe care o sa il schimb cat de curand din cauza MAS "170gr", recomandat sub 90gr.) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum